Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

”Näinkö hallitus osoittaa arvostustaan?” – Oppositio arvosteli rajusti törkeää eläkeläisten kohtelua

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Ministerit Anu Vehviläinen, Juha Rehula, Hanna Mäntylä ja Juha Sipilä kuuntelivat, kun välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Outi Alanko-Kahiluoto esitti hallitukselle epäluottamuslauseen.

Hallitus sai keskiviikkona kovaa kritiikkiä, kun eduskunta keskusteli välikysymyksestä, joka käsitteli eläkeläisten asemaa. Välikysymyksen tekivät SDP, vihreät, vasemmistoliitto, ja kristillisdemokraatit, jotka esittivät hallitukselle epäluottamuslausetta.

Marja Luumi

Oppositio, poislukien RKP, pitivät pöyristyttävänä, kuinka hallitus kurjistaa eläkeläisten arkea, kun se leikkaa toimeentulosta ja arjen palveluista monella tavalla.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) piti hallituksen toimia kohtuuttomina.

– Ikäihmiset ja eläkeläiset ovat valtava voimavara. He ansaitsevat täyden arvostuksemme. Tämä ei kuitenkaan näy hallituksen politiikassa mitenkään, hän kritisoi SDP:n ryhmäpuheessa.

Moni ikäihminen on tullut kysymään Mäkisalo-Ropposelta, miten pärjää, kun rahat eivät pian riitä edes välttämättömiin menoihin. Se tuottaa valtavaa ahdistusta.

– On epäinhimillistä, että ikäihmisen pitää valita ostaako ruokaa vai lääkkeitä. Ehkä tökeröin hallituksen teoista on eläkkeensaajan asumistuen lakkauttaminen, mikä pienentää asumisen tukea jopa 70 prosentilla tuen saajista.

Mäkisalo-Ropponen ihmetteli, että eläkkeensaajien etuuksien ja korvauksien leikkaaminen, asiakasmaksujen nostaminen ja palveluiden heikentäminen ei riitä hallitukselle.

– Lisäksi hallitus aikoo saattaa eläkeläisten verotuksen huonompaan asemaan kuin palkansaajilla.

Hän laski, että keskimääräistä, 1 500 euron kuukausieläkettä saavalle jää käteen joka kuukausi yli 20 euroa vähemmän kuin saman verran palkkatuloa saavalle. Tämä tekee yli 250 euroa vuodessa.

Mäkisalo-Ropponen muistutti, että esimerkiksi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) lupasi, että eläkkeitä ei voi verottaa enemmän kuin työtä.

– Ihmiset kokevat tällaisen kohtelun epäreiluksi. Vaikuttaa siltä, ettei hallitus piittaa vähääkään verotuksen oikeudenmukaisuudesta.

On epäinhimillistä, että ikäihmisen pitää valita ostaako ruokaa vai lääkkeitä.

Hallitus aikoo pienentää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksia, jolloin ikääntyneitä hoitaa entistä pienempi joukko. Mäkisalo-Ropposen mukaan se tarkoittaa, että vanhuksia ehditään auttaa vessaan ja syömisessä ja kerran viikossa peseytymisessä.

– Tämäkö on arvostavaa kohtelua, hän kysyi.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ihmetteli, miksi hallitus ei välitä tehdä kunnollisia selvityksiä päätöstensä seurauksista. Se jää opposition tehtäväksi.

Eduskunnan tietopalvelun laskelma on Alanko-Kahiluodon mukaan hyytävää luettavaa:

– Asumistuen leikkaukset ja eläkkeiden indeksijäädytykset pudottavat 27 000 uutta jo valmiiksi kädestä suuhun elävää vanhusta köyhyysrajan alapuolelle.

Alanko-Kahiluoto muistutti, että lääke- ja matkakorvausten heikentäminen kasvattaa ennestään köyhien eläkeläisten määrää.

Hän korosti, että tarkoitus on säästää köyhimpien kustannuksella 90 miljoonaa euroa vuodessa seurauksia miettimättä.

– Perusoikeistolainen hallitus on tehnyt julman arvovalinnan: Se leikkaa eniten niiltä, joilla on valmiiksi vähiten. Se on paikkaavinaan valtiontaloutta leikkaamalla kaikkein eniten apua tarvitsevilta.

Hallitus leikkaa eläkkeensaajien asumistukea ”vain” 60 eurolla kuukaudessa. Tämä ”loiventaminen” on Alanko-Kahiluodon mukaan pelkkää sumutusta.

– Suojaosa on väliaikainen ja vain leikkauksen toimeenpanoa hidastetaan. Uusille asumistuen hakijoille 60 euron leikkauskatto ei tuo minkäänlaista suojaa eikä lohtua.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE