Politiikka

”Naiset on käytännössä kaikki raiskattu” – keskustapoliitikko hyökkäisi ”ihmissaastojen” kimppuun häikäilemättömästi

Lehtikuva
Lehtikuva

Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän mielestä voimakeinot ovat välttämättömiä, mikäli ihmissalakuljetus, ”moderni orjakauppa” aiotaan lopettaa.

Hän laskee, että ihmissalakuljetus on maailmanlaajuisesti jo suurempaa rikollista liiketoimintaa kuin huumekauppa ja asekauppa yhteensä. Sen arvoksi arvioidaan jopa yli 100 miljardia euroa ja luvut ovat kasvussa.

– Ilmiöön liittyy myös kaiken tasoista hyväksikäyttöä. Esimerkiksi Libyan kautta Eurooppaan pyrkivät naiset on käytännössä kaikki raiskattu useaan otteeseen matkan aikana, Kärnä kirjoittaa Uuden Suomen puheenvuorossa.

Hän huomauttaa, että orjakaupassa kauppiailla oli intresseissä pitää mahdollisimman moni orjista hengissä.

– Ihmissalakuljetuksessa tällaista intressiä ei läheskään aina ole, ja moni kuolee tai tapetaan matkan aikana, kun rahat on jo kerätty etukäteen.

Kärnä arvostelee Eurooppaa, joka on ilmiön edessä hänen mielestään tällä hetkellä käytännössä aseeton. Hän pitää EU:n Välimerioperaation tarkoitusta jalona

– Mutta se on kuitenkin muuttunut siirtolaisten ja pakolaisten työntötekijäksi, joka hyödyttää eniten ihmissalakuljettajia.

Moni kuolee tai tapetaan matkan aikana, kun rahat on jo kerätty etukäteen.

Kärnä arvioi keskustelua vaikeaksi, koska sitä dominoivat kaksi ääripäätä. Amnestyn ja erilaisten pakolaisjärjestöjen linjana näyttää olevan, että ainoa mahdollisuus asian ratkaisemiseksi on laillisten reittien luominen Eurooppaan. Toisaalla taas vaaditaan rajojen täydellistä sulkemista.

– Olen samaa järjestöjen kanssa samaa mieltä laillisten reittien luomisen tärkeydestä, mutta samaan aikaan kun näitä reittejä työperäiselle maahanmuutolle luodaan on varmistettava, että laittomat reitit tukitaan.

Hän muistuttaa todellisuudesta: ”kaikkia halukkaita emme voi koskaan tänne ottaa.”

– Kansainvälisen suojelun tarpeessa oleville on tarjottava kansainvälistä suojelua, mutta nyt ei pääasiassa ole kyse siitä. On kyse laittomasta siirtolaisuudesta ja ihmissalakuljetuksesta.

Kärnä ei tunne armoa ihmissalakuljettajia kohtaan.

– Näiden ihmissaastojen kimppuun on oltava valmiina iskemään häikäilemättömästi kaikin mahdollisin keinoin. Meidän on myös välttämätöntä lähettää viesti, että laittomia reittejä pitkin perusteetta saapuville Euroopan ovet pysyvät suljettuina. Samalla on muistettava, että muureja rakentelemalla emme tästä selviä ja kestävät ratkaisut on luotava yhdessä.

Mikko Kärnä kuuluu eduskunnan hallintovaliokuntaan, joka vierailee parhaillaan Italiassa ja Maltalla tutustumassa siirtolaiskriisin hoitoon.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat