Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Naiset ovat repineet huivejaan irti ja huutaneet kuolemaa “Iranin diktaattorille” protesteissa – “Ihmiset ovat erittäin vihaisia”

LEHTIKUVA / STEPHANIE KEITH

Tämä on tuntunut aivan kamalalta. Mahsa Amini olisi myös voinut olla joku meidän perheemme naisista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Näin kuvaa STT:lle Suomessa asuva iranilaisnainen tuntemuksiaan Iranin viime päivien tapahtumista.

STT ei kerro poikkeuksellisesti haastatellun nimeä. Nainen pelkää Iranin hallintoa eikä halua tulla tunnistetuksi, sillä hänellä on yhä sukulaisia maassa.

Hän kertoo seuranneensa järkytyksellä Iranin tapahtumia. Nainen kertoo vuosia vältelleensä politiikasta puhumista, mutta haluaa nyt avata suunsa.

Iranissa on järjestetty jo yli viikon jatkuneita protesteja sen jälkeen, kun kurdinainen Mahsa Amini kuoli poliisin hoteissa jouduttuaan ensin maan pelätyn moraalipoliisin pidättämäksi. Amini, 22, oli pidätetty, koska tämä oli poliisin mukaan käyttänyt hijabia “epäsopivalla” tavalla.

IRANIN viranomaiset ovat väittäneet, että Amini olisi kuollut vankeudessa sydänkohtaukseen ja “kärsinyt terveysongelmista”. Mielenosoittajat ja Aminin läheiset kuitenkin uskovat, että tämä kuoli todellisuudessa poliisin pahoinpitelyyn.

Persiankielisen BBC:n mukaan Aminin isä on kutsunut viranomaisten väitteitä terveysongelmista valheiksi. Hänen mukaansa hänen tyttärensä ei ole kärsinyt minkäänlaisista terveysongelmista ennen tapahtumia. Isän mukaan Amini ei koskaan ollut saanut hoitoa mihinkään pikkuflunssaa suurempaan.

Hän myös sanoi, että perhe ei saanut nähdä tytön koko vartaloa tapahtumien jälkeen, pelkästään kasvot ja jalat.

-  Hänen jaloissaan oli ruhjeita, isä sanoi.

STT:n haastatteleman naisen mukaan monet naiset joutuvat jatkuvasti olemaan varovaisia ja huolissaan, jotta eivät joudu pelätyn moraalipoliisin ahdistelun kohteeksi.

-  Aina kun naiset lähtevät ulos talosta, he tarkastavat, että heidän hijabinsa on varmasti oikein laitettu. Muuten moraalipoliisit voivat ottaa heidät kiinni ja viedä heidät “keskustelemaan”, kuten Aminille kävi, nainen sanoo.

Nainen kertoo myös kerran Iranissa ollessaan saaneensa itse sakot, koska hänen päähuivinsa oli ollut “liian löysästi” kiinnitetty.

-  Ihmettelin tätä, kunnes sain selville, että he olivat kuvanneet minut autossa ollessani ikkunan läpi valvontakameralla. Tästä syystä sain sakot, hän sanoo.

PROTESTIT ovat nostaneet pinnalle vihan ja turhautumisen, jotka ovat monien asiantuntijoiden arvioiden mukaan kyteneet jo pitkään pinnan alla.

Protesteissa naiset ovat repineet huivejaan irti ja huutaneet kuolemaa “Iranin diktaattorille” eli maata johtavalle ajatollah Ali Khameneinille. Protestoijien iskulauseeksi on noussut slogan “nainen, elämä, vapaus”. Naiset ovat myös polttaneet päähuivejaan ja leikanneet hiuksiaan protestin merkkeinä.

Kansainvälisten järjestöjen mukaan protesteissa oli maanantaihin mennessä kuollut ainakin yli 50 ihmistä. Viranomaisten mukaan yli 1  000 ihmistä on myös pidätetty.

Väkivallan on pelätty yltyvän, sillä Iranin oikeuslaitosta johtava Gholamhossein Mohseni Ejei uhkasi viikonloppuna, että mielenilmaukset tullaan kukistamaan “ilman armoa”.

Myös internetin käyttöä on aktivistien mukaan rajoitettu, ilmeisesti siksi, että sosiaalisen median kuvat tapahtumista eivät leviäisi maailmalle.

-  Protesteja on ollut koko maassa, ihmiset ovat erittäin vihaisia, nainen kuvaa STT:lle.

IRANISSA on jo pitkä protestoinnin perinne. Viimeksi vuonna 2019 maassa nähtiin protesteja, jotka alkoivat polttoaineiden hinnan noususta. Vuonna 2009 taas erityisesti opiskelijoista koostunut Vihreä liike järjesti viikkoja jatkuneita protesteja vilpillisinä pidettyjen vaalien jälkeen. Ne keskittyivät kuitenkin pääasiassa kaupunkeihin.

Tämän hetken protestit taas ovat suurempia ja keränneet väkeä kaikista yhteiskuntaluokista, sanoi iranilaissosiologi Mehrdad Darvishpour BBC:lle.

-  Se tosiasia, että niin moni mies osallistuu protesteihin osoittaa, että yhteiskunta on kääntynyt kohti progressiivisempia vaatimuksia, Ruotsissa asuva Darvishpour kuvasi.

-  Todistamme parhaillaan yhteiskunnallisen megaliikkeen syntyä.

Samalla protestit ovat selkeästi naisvetoisia, ja kuvat rohkeista naismielenosoittajista ovat levinneet ympäri maailman.

Iranin naiset menettivät monia oikeuksiaan vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Heidät esimerkiksi pakotettiin käyttämään päähuivia julkisilla paikoilla.

Sanna Raita-aho

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE