Lukijaristeily2017

”Naisia ei jätetä sortamatta” – liittojohtaja: Tässä on asia, jossa hallitus osoittaa vankkaa johdonmukaisuutta

Kuva: Kari Hulkko
JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on huolestunut: – Esitetyt heikennykset työsopimuslakiin vaikuttavat vahvasti kunta-alan työntekijöihin.

– Hallituksen aikeet pidentää koeaikaa, lyhentää takaisinottovelvoitetta ja helpottaa määräaikaisten työsuhteiden käyttöä sotkevat työmarkkinoita, moittii ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Muutokset murentavat Elorannan mukaan työntekijöiden taloudellista turvallisuutta ja saattavat heidät työmarkkinoilla yhä epävarmempaan asemaan.

Hallituksen työelämän huonontamisen projekti etenee pala palalta, Eloranta sanoo.

Sipilän hallitus on tuonut halpuuttamisen työelämäänkin.

Koeajan pidentäminen ja määräaikaisten työsuhteiden käytön helpottaminen vahvistavat työantajan valtaa suhteessa työtekijöihin.

– Työntekijät eivät uskalla puuttua epäkohtiin tai pitää kiinni eduistaan, kun pelko työpaikan menettämisestä on yhä aiheellisempi.
Määräaikaiset työntekijät ovat monilta osin vakituisia työntekijöitä heikommassa asemassa, Eloranta huomauttaa.

– Heidän palkkakehityksensä, urakehityksensä ja mahdollisuutensa päästä työantajan tarjoamaan koulutukseen ovat heikommat kuin muilla.

Määräaikaisia työsuhteita on erityisen paljon naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla, kuten kunta-alalla.

– Tässä kohtaa maan hallitus osoittaa jälleen vankkaa johdonmukaisuutta. Naisia ei jätetä sortamatta.

– Laskun maksajana on sama  joukko, joihin niin sanotut työelämän pakkolait kohdistuvat kaikkein kovimmin, Eloranta jatkaa.

Tällä hetkellä reilu viidennes kunta-alan työntekijöistä työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa. Joukossa on paljon vuosia määräaikaisissa työsuhteissa työskennelleitä työntekijöitä, joiden työsuhde saadaan vakinaistettua vasta oikeudenkäynnillä.

Laskun maksajana on sama  joukko, joihin niin sanotut työelämän pakkolait kohdistuvat kaikkein kovimmin.

Eloranta arvioi määräaikaisten työsuhteiden lisääntyvän jatkossa, kun perusteita ei nykyisellä tavalla enää tarvita.

Esitetyt heikennykset työsopimuslakiin vaikuttavat vahvasti kunta-alan työntekijöihin. Eloranta ei usko, että muutokset merkittävästi lisäisivät alan työpaikkoja.

– Uuden lainsäädännön vaikutuksia on seurattava ja arvioitava tarkasti.

– Jos työsuhteen purkaminen koeajalla yleistyy tai määräaikaisten työsuhteiden määrän kasvaa, lainsäädäntöä on korjattava työntekijän eduksi.

Yksi merkittävä arviointirasti on tuleva työehtosopimuskierros.

Silloin on Eloannan mielestä arvioitava tarve parantaa työehtosopimuksella määräaikaisten työtekijöiden asemaa kunta-alalla.

– Määräaikaisuudet ovat koko kunta-alan vitsaus työntekijäryhmästä ja koulutuksesta riippumatta. Tavoite siis yhdistää työntekijöitä edustavia liittoja.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on kunta-alan suurin henkilöstöjärjestö.

 

Taiwan on sallimassa homoliitot ensimmäisenä Aasiassa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Taiwanista on tulossa ensimmäinen alue Aasiassa, joka laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Taiwanin pääkaupungin Taipein keskustan odotetaan iltapäivällä paikallista aikaa täyttyvän uuden lain kannattajista ja vastustajista. Oikeuden päätös on luvassa tuolloin.

Mikäli perustuslakituomioistuimen päätös asiasta on myönteinen, Taiwanin parlamentin on vielä muutettava maan lakeja vastaamaan päätöstä.

Vähintään kymmenen perustuslakituomioistuimen 14 tuomarista on oltava muutoksen kannalla.

AVAINSANAT

Tutkimus: Kirjoilla ja televisioilla yhä vankka asema lasten median käytössä

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon

Televisiolla ja lukemisella on yhä vahva rooli lasten median käytössä, selviää Sanoman teettämästä Yippee 2017 -tutkimuksesta.

Lapset ja nuoret käyttävät hyvin monipuolisesti eri medioita. Median käyttö vaihtelee kellonajan ja lapsen iän mukaan.

Alle kahdeksanvuotiailla lapsilla televisio on aamun ja aamupäivän eniten käytetty media. Päivällä ja iltapäivällä eniten käytetään erilaisia videopalveluja, ja illalla luetaan kirjoja. Sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt selvästi ja on vilkkaimmillaan aamuisin.

Lähes kolmasosa 3–16-vuotiaista kertoi lukevansa kirjoja tai sarjakuvia iltaisin ennen nukkumaanmenoa. 8–12-vuotiaista lähes 60 prosenttia lukee päivällä sarjakuvalehtiä ja -kirjoja.

– Kyselytutkimuksessa näkyy, että televisio ja lukeminen ovat lapsiperheiden yhteistä tekemistä etenkin iltaisin. Päivällä mediankäyttö keskittyy erilaisiin videopalveluihin ja muuhun liikkuvaan kuvaan, Sanoma Median kuluttajaymmärryksestä vastaava johtaja Caroline Lilius kertoo.

Kantar TNS:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi yli tuhat 3–16-vuotiasta lasta helmi-maaliskuussa. Tutkimus tehdään kahden vuoden välein.

Karhu liikkuu Espoossa – poliisi pyytää ilmoittamaan havainnoista

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / MARI LEHMONEN

Poliisi on saanut aamulla useita ilmoituksia Espoossa liikkuvasta karhusta. Viimeisimmät poliisin tiedossa olevat havainnot ovat hieman ennen aamukahdeksaa Kehä III:lta Kauklahden liittymän kohdilta.

Karhuhavaintoja on tehty parin viime vuorokauden aikana myös Inkoossa ja Kirkkonummella. Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdolliset havainnot hätäkeskukseen numeroon 112.

AVAINSANAT

Moody’s laski luottoluokitusta – Kiina ei hyväksy

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiinan presidentti President Xi Jinping puhui Bekingin pohjoispuolella 15. toukokuuta.

Kiina ei hyväksy luottoluokittaja Moody’sin päätöstä laskea maan luottoluokitusta.

Kiinan mukaan luottoluokittaja on käyttänyt epäsopivaa menetelmää maan talouden arvioinnissa ja yliarvioinut Kiinan talouden riskejä.

CNBC:n mukaan maan luottoluokitus laski luokasta Aa3 luokkaan A1 eli ylempään keskiluokkaan.

Shanghain ja Hongkongin pörssit olivat laskussa sen jälkeen, kun Moody’s päätti laskea luottoluokitusta.

Filippiinien poliisi surmannut lähes 3000 – Trump kehui ”loistavasta työstä” huumeongelman hoidossa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui Filippiinien presidentti Rodrigo Duterten otteita huumeiden kitkemisessä Filippiineiltä, kun kaksikko keskusteli puhelimitse viime kuun lopulla.

Asia käy ilmi Filippiinien hallinnon puhelusta laatimasta muistiosta, jonka yhdysvaltalaismedia julkaisi tiistaina.

Trump sanoi muistion mukaan puhelimessa Duterten tehneen loistavaa työtä huumeongelman hoidossa.

Filippiinien poliisi on kertonut surmanneensa noin 2 700 ihmistä sen jälkeen, kun Duterte astui virkaansa viime kesäkuussa ja aloitti kiistellyn huumeidenvastaisen sotansa.

Lisäksi tunnistamattomat hyökkääjät ovat poliisin mukaan tappaneet 1 800 ihmistä ja 5 700 väkivaltaista kuolemaa tutkitaan.

Duterten kovat otteet ovat aiheuttaneet kansainvälistä paheksuntaa. Osin tästä syystä Duterten aikana Filippiinien suhde sen perinteiseen liittolaiseen Yhdysvaltoihin on viilentynyt selvästi.