”Naisia ei jätetä sortamatta” – liittojohtaja: Tässä on asia, jossa hallitus osoittaa vankkaa johdonmukaisuutta

Kuva: Kari Hulkko
JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on huolestunut: – Esitetyt heikennykset työsopimuslakiin vaikuttavat vahvasti kunta-alan työntekijöihin.

– Hallituksen aikeet pidentää koeaikaa, lyhentää takaisinottovelvoitetta ja helpottaa määräaikaisten työsuhteiden käyttöä sotkevat työmarkkinoita, moittii ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Muutokset murentavat Elorannan mukaan työntekijöiden taloudellista turvallisuutta ja saattavat heidät työmarkkinoilla yhä epävarmempaan asemaan.

Hallituksen työelämän huonontamisen projekti etenee pala palalta, Eloranta sanoo.

Sipilän hallitus on tuonut halpuuttamisen työelämäänkin.

Koeajan pidentäminen ja määräaikaisten työsuhteiden käytön helpottaminen vahvistavat työantajan valtaa suhteessa työtekijöihin.

– Työntekijät eivät uskalla puuttua epäkohtiin tai pitää kiinni eduistaan, kun pelko työpaikan menettämisestä on yhä aiheellisempi.
Määräaikaiset työntekijät ovat monilta osin vakituisia työntekijöitä heikommassa asemassa, Eloranta huomauttaa.

– Heidän palkkakehityksensä, urakehityksensä ja mahdollisuutensa päästä työantajan tarjoamaan koulutukseen ovat heikommat kuin muilla.

Määräaikaisia työsuhteita on erityisen paljon naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla, kuten kunta-alalla.

– Tässä kohtaa maan hallitus osoittaa jälleen vankkaa johdonmukaisuutta. Naisia ei jätetä sortamatta.

– Laskun maksajana on sama  joukko, joihin niin sanotut työelämän pakkolait kohdistuvat kaikkein kovimmin, Eloranta jatkaa.

Tällä hetkellä reilu viidennes kunta-alan työntekijöistä työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa. Joukossa on paljon vuosia määräaikaisissa työsuhteissa työskennelleitä työntekijöitä, joiden työsuhde saadaan vakinaistettua vasta oikeudenkäynnillä.

Laskun maksajana on sama  joukko, joihin niin sanotut työelämän pakkolait kohdistuvat kaikkein kovimmin.

Eloranta arvioi määräaikaisten työsuhteiden lisääntyvän jatkossa, kun perusteita ei nykyisellä tavalla enää tarvita.

Esitetyt heikennykset työsopimuslakiin vaikuttavat vahvasti kunta-alan työntekijöihin. Eloranta ei usko, että muutokset merkittävästi lisäisivät alan työpaikkoja.

– Uuden lainsäädännön vaikutuksia on seurattava ja arvioitava tarkasti.

– Jos työsuhteen purkaminen koeajalla yleistyy tai määräaikaisten työsuhteiden määrän kasvaa, lainsäädäntöä on korjattava työntekijän eduksi.

Yksi merkittävä arviointirasti on tuleva työehtosopimuskierros.

Silloin on Eloannan mielestä arvioitava tarve parantaa työehtosopimuksella määräaikaisten työtekijöiden asemaa kunta-alalla.

– Määräaikaisuudet ovat koko kunta-alan vitsaus työntekijäryhmästä ja koulutuksesta riippumatta. Tavoite siis yhdistää työntekijöitä edustavia liittoja.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on kunta-alan suurin henkilöstöjärjestö.

 

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa Axl Smithin tapauksessa – syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Salakatselusta syytetty Axl Smith.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään iltapäivällä ratkaisunsa juontaja Axl Smithin epäillyistä rikoksista. Smithiä syytetään salakatselusta, kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Syytteiden mukaan hän kuvasi lukuisia seksikumppaneitaan ja myös jakoi kuvaamiaan videoita tuttavilleen.

Smith vetäytyi viime vuonna The Voice of Finland -ohjelman juontajan paikalta rikosepäilyjen vuoksi. Hänet tunnetaan myös muun muassa dj:nä ja muusikkona.

Syyttäjä vaatii Smithille puolentoista vuoden ehdollista vankeutta ja sataa päiväsakkoa. Syytekohtia on lähes 40.
Syyttäjän mukaan epäillyt teot ovat alkaneet maaliskuussa 2014 ja jatkuneet helmikuuhun 2016.

Syyttäjä teki tapauksessa kymmenen syyttämättäjättämispäätöstä. Kahdeksan osalta ei ollut näyttöä, ja kahden osalta syyteoikeus oli vanhentunut.

Keskustelua aiheesta

Usu: Ammattikouluissa valmiutta höllentää kielitaitovaatimuksia

Shriana ja Tara osallistuvat Perhetalo Sahramin kotiäideille tarkoitetulle suomenkielen kurssille.

Moni ammattikoulujen edustaja näkee hyvinä suunnitelmat maahanmuuttajien kielitaitovaatimusten höllentämisestä, kertoo Uutissuomalainen. Kielitaitovaatimuksista täysin luopuminen ei kuitenkaan saa kannatusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama ohjaustyöryhmä on esittänyt, että maahanmuuttajien ei enää tarvitsisi läpäistä yleistä kielikoetta päästäkseen ammatillisiin opintoihin.

Esimerkiksi Jyväskylän ammattiopiston koulutuspäällikkö Auli Mäkinen pitää hyvänä, että maahanmuuttajien siirtymistä eteenpäin sujuvoitetaan.

Kielikokeen on läpäissyt vain harva kotoutumiskoulutettu.

Keskustelua aiheesta

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi kauppaministeriksi ”konkurssien kuninkaan”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi liikemies-sijoittaja Wilbur Rossin maan kauppaministeriksi maanantaina paikallista aikaa. Asiasta muun muassa kertovan New York Timesin mukaan senaatti hyväksyi presidentti Donald Trumpin kauppaministerivalinnan äänin 72–27.

Lehden mukaan Ross sai demokraateilta vähemmän vastustusta kuin esimerkiksi toissa viikolla valtionvarainministeriksi vahvistettu Steven Mnuchin, jonka ministeripestiä senaatin demokraatit vastustivat yhtä lukuun ottamatta loppuun asti.

Ross, 79, on tunnettu siitä, että hän osti aikoinaan tappiollisia teräs- ja kivihiiliyrityksiä ja myi ne myöhemmin sievoisella voitolla. Ross sai tästä lisänimen Konkurssien kuningas.

Kauppaministeri Rossilla on keskeinen rooli muun muassa Trumpin hallinnon suunnitelmissa neuvotella uudelleen vapaakauppasopimus Nafta.

Keskustelua aiheesta

HS: Aukiolojen vapauttaminen lisännyt kauppojen silpputyötä

Kuva: Lehtikuva
S-market Hakaniemessä oli auki myös Loppiaisena.

Kauppojen vapaat aukiolot ovat lisänneet silpputyön määrää, kertoo Helsingin Sanomat. Kaupat ovat saaneet olla auki ilman rajoituksia vuoden 2016 alusta.

Silpputyötä on tullut lisää ja vuokratyöntekijöiden määrä on kasvanut neljänneksellä. Palvelualojen ammattiliiton (Pam) tutkimuspäällikkö Antti Veirto kuvaa muutosta ”aikamoiseksi hyppäykseksi”.

Vapaat aukioloajat ovat HS:n mukaan myös kaataneet yrityksiä. Viime vuonna kävikin niin, että kaupan alan palkansaajien määrä kasvoi mutta yrittäjien määrä väheni. Alan kokonaistyöllisyys supistui hiukan edellisvuotisesta.

Aukiolon vapauttamista perusteltiin etenkin sillä, että sen uskottiin lisäävän kaupan työpaikkoja.
Vapaista aukioloajoista näyttäisivät hyötyneen eniten suuret päivittäistavarakaupat ja hyvillä paikoilla sijaitsevat liikkeet.

Keskustelua aiheesta

Jäätävää vesisadetta – eteläisessä Suomessa vaarallinen ajokeli

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Ajokeli on tänään vaarallinen isossa osassa eteläistä Suomea varsinkin aamulla ja aamupäivällä. Lauhtuva sää luo monin paikoin otolliset olosuhteet jäätävälle vesisateelle. Osassa maata sataa lunta.

Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisesta tiesäästä alueella, joka ulottuu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun etelärajalta lähes maan koko eteläosaan. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla ajokeli on normaali. Kymenlaakson tiesää on mahdollisesti huono.

Mahdollisesti vaarallinen ajokeli on lisäksi Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Selkämerellä tuulee kovaa.

Keskustelua aiheesta