Kotimaa

Naisnäyttelijät avautuvat Ylen artikkelissa rajusti suosikkiohjaajan menetelmistä – “Hän ryhtyi kiusaamaan minua niin, että murruin, itkin hysteerisenä”

LEHTIKUVA / HANDOUT /
Suosittu ja arvostettu ohjaaja Aku Louhimies ohjeistaa näyttelijöitä Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa Vekarajärjvellä.
LEHTIKUVA / HANDOUT /
Suosittu ja arvostettu ohjaaja Aku Louhimies ohjeistaa näyttelijöitä Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa Vekarajärjvellä.
LEHTIKUVA / HANDOUT /
Suosittu ja arvostettu ohjaaja Aku Louhimies ohjeistaa näyttelijöitä Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa Vekarajärjvellä.

Useat eturivin suomalaisnäyttelijät kritisoivat Ylen julkaisemassa laajassa artikkelissa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen käyttämiä metodeja.

Artikkelissa nimellään esiintyvät näyttelijät Pamela Tola, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Jessica Grabowsky avautuvat Louhimiehen elokuvien kuvauksissa kokemistaan rajuista kokemuksista.

Esimerkiksi Pihla Viitala kertoo, että Suomen sisällissotaa käsittelevän Käsky-elokuvan kuvauksissa Louhimies pani hänen iholleen torakan toukkia. Viitalan mukaan toukat eivät näkyneet vaatteiden alla, vaan niiden tarkoitus oli saada hänet tuntemaan olonsa inhottavaksi, jotta hänen eläytymisensä roolihahmoon olisi aitoa.

Viitalan kertoman mukaan Louhimies myös kuiski hänen korvaansa kuinka huono tämä oli musertaakseen näyttelijän itsetuntoa. Ohjaaja myös pakotti Viitalan syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut.

Louhimies itse kiistää Ylen artikkelissa asioiden tapahtuneen kuten Viitala ne esittää.

Myös esimerkiksi Pamela Tola kertoo Viitalan kertomuksia vastaavista kokemuksista Paha maa -elokuvan kuvauksissa. Tolan mukaan Louhimies alkoi kiusaamaan häntä, kun hän ei suostunut tekemään stunttihyppyä ilman turvavaijereita.

Monien silminnäkijöiden mukaan Louhimies raivostui tästä.

– Hän ryhtyi kiusaamaan minua niin, että murruin, itkin hysteerisenä, Tola kertoo artikkelissa.

Kiusaaminen tarkoitti esimerkiksi sitä, että näyttelijälle ei kerrottu mitä seuraavassa kohtauksessa tapahtuu. Esimerkiksi ambulanssikohtauksessa, hänen paitansa leikattiin yllättäen auki.

Tolan maatessa silmät kiinni ja artikkelin mukaan peloissaan ambulanssissa, ensihoitajat leikkasivat hänen paitansa, kuten Louhimies oli ohjeistanut heitä tekemään. Kukaan ei saanut kertoa asiasta Tolalle.

– Onneksi minulla oli pieni toppi paidan alla eivätkä rintani paljastuneet. Louhimies huusi, oliko joku varoittanut minua ja olinko osannut varautua, Tola kuvailee.

Louhimies korostaa, että mitään ei tehty lupaa kysymättä eikä Tolan tietämättä.

Yhdessä päätetään.

Aku Louhimies on tunnettu ohjaamisessaan aitouden tavoittelusta. Louhimiehen ohjaaman ja suureen suosioon nousseen Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa näyttelijät elivät kuin jatkosodan sotilaat. Lisäksi kohtauksia esimerkiksi edelsivät rankat fyysiset suoritukset, jotta näyttelijät olisivat hengästyneitä.

Louhimies toteaa artikkelissa, että näyttelijät ovat tienneet, mihin ovat suostuneet lähtiessään hänen elokuviinsa. Ohjaajan mukaan pelisäännöistä on sovittu suullisesti ennen kuvauksiin lähtemistä.

Louhimies kertoo kokeneensa, että hänellä on ollut työssään luottamus hyödyntää myös näyttelijöiden henkilökohtaisen elämän kipupisteitä.

– Yhdessä päätetään, mitä niistä voidaan käyttää ja mitä ei, Louhimies sanoo Ylen haastattelussa.

Naisnäyttelijät toteavat artikkelissa, ettei nöyryyttävät metodit olisi olleet yhteisesti hyväksyttyjä tai edes heidän tiedossaan. Louhimies pohtii puolestaan olevansa ohjaajana epäonnistunut, jos ei ole pystynyt luomaan ilmapiiriä, jossa kaikilla on hyvä olla. Hän toivookin, että näyttelijät olisivat ottaneet asian esiin heti ikäviltä tuntuneissa kohtauksissa.

Yle on julkaissut myös jutun, jossa perustellaan, miksi kyseinen Louhimiestä käsittelevä laaja artikkeli on julkaistu.

”Kahdeksan eturivin naisnäyttelijää kertoo kokemuksistaan yhteistyöstä ohjaajan kanssa. Kaikki he kieltäytyvät jatkossa työskentelystä Louhimiehen kanssa. Näyttelijöiden kertomukset ovat hyvin samantyyppisiä. Niissä korostuvat henkisen ja fyysisen turvattomuuden kokemukset. Louhimiehen vallankäyttö on poikkeuksellista ja ylittää selvästi yleisesti hyväksytyt rajat. Sen kohteena ovat olleet erityisesti naisnäyttelijät”, jutussa todetaan.

Ylen mukaan vaikka Yleisö arvioi elokuvien taiteellisen lopputuloksen, on heillä myös oikeus tietää, mitä kuvauksien kulisseissa tapahtuu. Artikkelissa myös todetaan, kuinka  juttuprojektin aikana kävi selväksi, kuinka Louhimiehen metodit ovat keskusteluttaneet pitkään.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat