ehdokasmainos

Naisrauha julistettiin Tarjan päivänä – ”Maahanmuuttovastaisia katupartioita ja omankäden oikeutta ei pidä sallia”

Kuva: Jari Soini
Naisrauhan-julistus

Tänään maanantaina vietetään Tarjan päivää. Demarinaiset juhlistivat päivää Naisrauhan julistuksella Pohjoismaisessa Kulttuuripisteessä Helsingin Kaisaniemessä.

– Naisille on taattava rauha kaikenlaiselta ahdistelulta. Poliisilla ja muilla viranomaisilla pitää olla riittävät resurssit takaamaan kansalaisten turvallisuus. Sen sijaan maahanmuuttovastaisia katupartioita ja omankäden oikeutta ei pidä sallia.

– Naisilla ja tytöillä ikään, etniseen ryhmään ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta on oikeus fyysiseen, henkiseen ja sosiaaliseen koskemattomuuteen. Tämä tarkoittaa turvaa kehoon, seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen tai mieleen kohdistuvalta väkivallalta, sillä uhkaamiselta ja ahdistelulta.

Näin alkaa Naisrauhan julistus, jota esitteli Demarinaisten puheejohtaja Tytti Tuppurainen.

Juhlapuheen piti presidentti Tarja Halonen. Toinen Tarja, Kantola, juonsi naisrauhapaneelin, johon osallistuivat presidentin lisäksi viime aikoina paljon esillä ollut PAMin puheenjohtaja Ann Selin, TEAMin puheenjohtaja Heli Puura, JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine sekä kansanedustaja Tuppurainen.

– Sali oli täynnä väkeä eri puolilta Suomea, iloitsi Demarinaisten puheenjohtaja Merja-Hannele Vuohelainen.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Adhamin mahdollisesta esitutkinnasta odotetaan ratkaisua

Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho
LKS 20161017 Syyriansuomalainen Rami Adham oli puhumassa hänestä kertovasta Matkalla Aleppoon -dokumenttifilmistä tapahtumassa Lapinlahden sairaalalla Helsingissä tiistaina 5. huhtikuuta 2016. Adham salakuljettaa sodan keskelle syyrialaislapsille leluja. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Keskusrikospoliisin on määrä ratkaista alkuviikosta, aloittaako se esitutkinnan lelusalakuljettajaksi kutsutun Rami Adhamin toiminnasta.

Rikosylikomisario Tero Haapala on kertonut, että mahdolliset rikosepäilyt voisivat olla rahankeräysrikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Haapalan mukaan Suomi–Syyria-yhteisöllä on ollut Helsingin poliisin myöntämä rahankeräyslupa, joka ei kuitenkaan koske koko maata. Lisäksi Adham on julkaissut netissä kirjoituksia, jotka ovat nyt poliisin punnittavina.

AVAINSANAT

YK:n päivänä marssitaan rauhan puolesta – ”Save Syria”

Kuva: Lehtikuva
31264238

Tänään juhlitaan kansainvälistä YK:n päivää, muistuttaa Suomen YK-liitto.

Päivän aikana järjestetään muun muassa rauhanmarssiksi ilmoitettu mielenosoituskulkue kello 17 Helsingissä ja kynttiläkulkue kello 18.30 Tampereella. Molemmat tapahtumat järjestetään Syyrian rauhan puolesta.
Rauhantilaisuus järjestetään myös Oulussa.

YK:n päivää vietetään Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan eli YK:n toiminnan perustaneen dokumentin käyttöönottamisen kunniaksi.

Rauhanmarssi-mielenosoituskulkue saattaa hidastaa tänään liikennettä Helsingin keskustassa kello 17–18.30 välisenä aikana.

Save Syria -rauhanmarssi lähtee Helsingissä kello 17 Rautatientorilta ja etenee Senaatintorille, jossa marssijat muodostavat torille elävän rauhanmerkin. Myyrmäen kirkossa alkaa klo 18 hyväntekeväisyyskonsertti.

”Vitsaus” palkittiin: Pokemon Go yhdistää liikunnan ja pelimaailman

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
pokemon
Suomenlinnan lautta täyttyi äärimmilleen lokakuun alussa, kun Pokemon Go -pelaajat kokoontuivat saaressa.

Suomen Latu palkitsi Pokemon Go -mobiilipelin Suomen Liikuttaja -tunnustuksella.

Suomen Ladun mukaan Pokemon Go yhdistää ennennäkemättömällä tavalla liikunnan ja pelimaailman toisiinsa. Suomen Latu sanoo tiedotteessaan, että käytännössä sadattuhannet suomalaiset ulkoilevat pelin ansiosta.

– Peli toi myös sukupolvia yhteen, sillä lasten ja nuorten lisäksi myös lasten vanhemmat ja muut aikuiset ovat viihtyneet ahkerasti pelin äärellä ulkoilmassa.

Järjestö jakaa Suomen Liikuttaja -tunnustuksen vuosittain organisaatiolle tai taholle, jonka toiminta on edistänyt merkittävällä tavalla suomalaisten liikkumista.

AVAINSANAT

”Ylilyönti” – Suomessa kummastellaan Ruotsin linjausta kuvauskoptereista

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
kopteri

Poliisihallituksessa ihmetellään Ruotsin päätöstä kuvauskoptereiden luvanvaraisuudesta. Maan korkein hallinto-oikeus rinnasti lennokkeihin kiinnitettävät kamerat valvontakameroiksi, joilla voidaan tarkkailla ihmisiä.

Ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta pitää ratkaisua ylilyöntinä. Hän pitää oleellisena sitä, mikä on kameran pääasiallinen käyttötarkoitus.

Suomessa poliisin on pitänyt puuttua harvoin lennokkien laittomaan käyttöön.

Todellinen vastakkainasettelu Simojoella – vaelluslohi vastaan turve

lohiaihekuva
Turvetuotanto uhkaa Simojoen lohikantoja.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on myöntänyt luvan uudelle yli 100 hehtaarin turvetuotantoalueelle Simojoen valuma-alueella. WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat valittaneet päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. Ympäristöjärjestöt katsovat, että uusi turvetuotantoalue heikentäisi suojellun Simojoen tilaa ja vaikuttaisi Simojoen uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseen. Simojoki on ainoa Suomen rajojen sisäpuolella virtaava joki, jossa on säilynyt alkuperäinen lohikanta.

Sankapalonsuon turvetuotantoalue sijaitsee Ranuan kunnassa Simojoen keskiosan tuntumassa, lähellä Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa Simojoen pääuomaa.

– Simojoki on yksi harvoista suomalaisista jokivesistöistä, jotka ovat säilyneet vesivoimarakentamiselta. Lohen lisäksi vesistössä tavataan myös uhanalaista taimenta ja vaellussiikaa. On käsittämätöntä, että yksi maamme arvokkaimmista vaelluskalavesistöistä halutaan vaarantaa lisäämällä kaloille haitallista kuormitusta. Nousukalan elinolosuhteita ei tule heikentää, Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin puheenjohtaja Seppo Aikio sanoo.

Simojoen lohikanta on kärsinyt jokiuoman perkauksesta, valuma-alueelta tulevasta kuormituksesta ja liiallisesta kalastuksesta. Simojoen pääuomaan on viime vuosina tehty mittavia kunnostustoimia, ja merikalastuksen säätelyä on tiukennettu. Toimenpiteiden ansiosta Simojokeen palaavien lohien määrä on viisinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Kasvaneesta kutukannasta huolimatta Simojoella lohen poikastiheyksissä on ollut huomattavaa vuosittaista vaihtelua, ja joen vaelluspoikastuotanto on päässyt vasta vajaaseen puoleen arvioidusta potentiaalista.

– Useat tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että ojituksesta ja turvetuotannosta aiheutuva kuormitus heikentää lohikalojen lisääntymismenestystä. Valuma-alueen runsaat metsäojitukset ja turvetuotanto lisäävät Simojoen kiintoaine- ja ravinnekuormitusta sekä voimistavat joen virtaaman vaihteluita. Tämän seurauksena lohikalojen lisääntymismenestys kärsii. Uuden turvetuotantoalueen aiheuttama lisäkuormitus ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

– Lisäksi tulee huomioida, että ilmaston lämpenemisen seurauksena sateiden on ennustettu kasvavan ja lumipeitteisen ajan lyhenevän. Tämä lisää edelleen valuma-alueelta tulevaa kuormitusta kalojen lisääntymisalueille. Simojoella lohi-, taimen- ja vaellussiikakantojen elvyttäminen vaatii jo nykyisellään entistä tehokkaampia menetelmiä, joilla kiintoainekuormitusta ja suuria virtaamien vaihteluita voidaan ehkäistä, Ovaska sanoo.

Vaelluskalojen elvyttäminen tuottaa taloudellista hyötyä

Viime vuosina Suomessa on säädetty kalatiestrategia, lohi- ja meritaimenstrategia sekä uusi kalastuslaki, joiden tärkeimmiksi tavoitteiksi on asetettu uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen. Vaeltavien ja uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen on myös pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kärkihanke.

Simojoen vaelluskalakantojen elvyttäminen vaikuttaa suoraan ammattikalastuksen ja kalastusmatkailun toimintaedellytyksiin. Ympäristöjärjestöt katsovat, että uusi turvetuotantoalue vaikuttaisi merkittävästi näiden elinkeinojen harjoittamiseen ja kasvumahdollisuuksiin.

– Lohen ammattikalastuksen kalastuskiintiöt ovat suoraan riippuvaisia siitä, miten hyvin lohien lisääntyminen onnistuu. Ammattikalastuksen lisäksi Simojoella on valtavasti potentiaalia kasvaa merkittäväksi kalastusmatkailukohteeksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on Tornionjoki, jossa kalastusmatkailun arvo on jo lähes kuusi miljoonaa euroa vuodessa, Suomen luonnonsuojeluliiton vaelluskala-asiantuntija Henrik Kettunen sanoo.

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitetussa valituksessa ympäristöjärjestöt vaativat, että Sankapalonsuon turvetuotantoalueen lupapäätös on kumottava ympäristönsuojelu-, vesienhoito- ja luonnonsuojelulain vastaisena.

Keskustelua aiheesta