Lukijaristeily2017

Naisrauha julistettiin Tarjan päivänä – ”Maahanmuuttovastaisia katupartioita ja omankäden oikeutta ei pidä sallia”

Kuva: Jari Soini

Tänään maanantaina vietetään Tarjan päivää. Demarinaiset juhlistivat päivää Naisrauhan julistuksella Pohjoismaisessa Kulttuuripisteessä Helsingin Kaisaniemessä.

– Naisille on taattava rauha kaikenlaiselta ahdistelulta. Poliisilla ja muilla viranomaisilla pitää olla riittävät resurssit takaamaan kansalaisten turvallisuus. Sen sijaan maahanmuuttovastaisia katupartioita ja omankäden oikeutta ei pidä sallia.

– Naisilla ja tytöillä ikään, etniseen ryhmään ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta on oikeus fyysiseen, henkiseen ja sosiaaliseen koskemattomuuteen. Tämä tarkoittaa turvaa kehoon, seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen tai mieleen kohdistuvalta väkivallalta, sillä uhkaamiselta ja ahdistelulta.

Näin alkaa Naisrauhan julistus, jota esitteli Demarinaisten puheejohtaja Tytti Tuppurainen.

Juhlapuheen piti presidentti Tarja Halonen. Toinen Tarja, Kantola, juonsi naisrauhapaneelin, johon osallistuivat presidentin lisäksi viime aikoina paljon esillä ollut PAMin puheenjohtaja Ann Selin, TEAMin puheenjohtaja Heli Puura, JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine sekä kansanedustaja Tuppurainen.

– Sali oli täynnä väkeä eri puolilta Suomea, iloitsi Demarinaisten puheenjohtaja Merja-Hannele Vuohelainen.

Keskustelua aiheesta

Tutkimus: Kirjoilla ja televisioilla yhä vankka asema lasten median käytössä

Kuva: Lehtikuva / Irene Stachon

Televisiolla ja lukemisella on yhä vahva rooli lasten median käytössä, selviää Sanoman teettämästä Yippee 2017 -tutkimuksesta.

Lapset ja nuoret käyttävät hyvin monipuolisesti eri medioita. Median käyttö vaihtelee kellonajan ja lapsen iän mukaan.

Alle kahdeksanvuotiailla lapsilla televisio on aamun ja aamupäivän eniten käytetty media. Päivällä ja iltapäivällä eniten käytetään erilaisia videopalveluja, ja illalla luetaan kirjoja. Sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt selvästi ja on vilkkaimmillaan aamuisin.

Lähes kolmasosa 3–16-vuotiaista kertoi lukevansa kirjoja tai sarjakuvia iltaisin ennen nukkumaanmenoa. 8–12-vuotiaista lähes 60 prosenttia lukee päivällä sarjakuvalehtiä ja -kirjoja.

– Kyselytutkimuksessa näkyy, että televisio ja lukeminen ovat lapsiperheiden yhteistä tekemistä etenkin iltaisin. Päivällä mediankäyttö keskittyy erilaisiin videopalveluihin ja muuhun liikkuvaan kuvaan, Sanoma Median kuluttajaymmärryksestä vastaava johtaja Caroline Lilius kertoo.

Kantar TNS:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi yli tuhat 3–16-vuotiasta lasta helmi-maaliskuussa. Tutkimus tehdään kahden vuoden välein.

Karhu liikkuu Espoossa – poliisi pyytää ilmoittamaan havainnoista

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / MARI LEHMONEN

Poliisi on saanut aamulla useita ilmoituksia Espoossa liikkuvasta karhusta. Viimeisimmät poliisin tiedossa olevat havainnot ovat hieman ennen aamukahdeksaa Kehä III:lta Kauklahden liittymän kohdilta.

Karhuhavaintoja on tehty parin viime vuorokauden aikana myös Inkoossa ja Kirkkonummella. Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdolliset havainnot hätäkeskukseen numeroon 112.

AVAINSANAT

Uutissuomalaisen kysely: 51 prosenttia suomalaisista ei usko alkoholin kulutuksen nousevan

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Uutissuomalaisen kyselyn mukaan niukasti yli puolet eli 51 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että vahvojen oluiden, siiderien ja limuviinojen tulo päivittäistavarakauppoihin ei lisäisi alkoholin kulutusta Suomessa.

41 prosenttia on kuitenkin päinvastaista mieltä, ja seitsemän prosenttia ei ota kantaa asiaan.

Asenteet alkoholipolitiikan muutoksiin vaihtelevat selkeimmin vastaajien puoluekannan mukaan. Keskustaa kannattavista selkeä enemmistö uskoo, että vahvempien alkoholijuomien myynti ruokakaupoissa lisää alkoholin kulutusta.

Perussuomalaisia kannattavissa on vähiten niitä, jotka uskovat kulutuksen lisääntyvän.

Tietoykkösen internetpaneelin avulla tekemään kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista aiemmin tässä kuussa. Kohderyhmänä olivat täysikäiset mannersuomalaiset.

Länsimetron tiedot luovutetaan erityistilintarkastukseen – muutoin asiakirjat säilyvät salaisina

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Länsimetro Oy luovuttaa kaikki metrohanketta koskevat tiedot erityistilintarkastusta varten.

Muutoin hanketta koskevat asiakirjat, kuten Länsimetron sisäinen selvitys, säilyvät edelleen salaisina. Asiasta päätettiin yhtiökokouksessa tiistaina.

Länsimetron hallituksen puheenjohtajan Olli Isotalon mukaan Helsingin kaupungin konsernijaosto halusi, että kaikki tiedot julkistettaisiin osakkeenomistajille. Päätös tehtiin kuitenkin isomman omistajan eli Espoon kaupungin konsernijaoston vaateen mukaan.

Espoo vaati tietojen antamista ainoastaan erityistilintarkastuksen tekevälle taholle.

Espoon kaupungin konsernijaoston puheenjohtajan Teemu Lahtisen mukaan tilintarkastus on määrä saada valmiiksi kesän lopulla.

– Pelkkien tilien ja numeroiden syynäämisen lisäksi käydään läpi päätöksentekoa, mukaan lukien kaupungin päätöksentekoa, että onko se ollut tarkoituksenmukaista. Pyritään selvittämään, missä kohdissa on menty vikaan. Rakennusprojektissa on omat juttunsa, mutta myös poliittisessa päätöksenteossakin on kohtia, jotka on hyvä selvittää, Lahtinen kertoo.

Länsimetro-selvityksen julkistamisesta päätetään vasta myöhemmin. Lahtisen mukaan päätöstä ei tehdä ennen kuin Länsimetro Oy:n vireillä olevat oikeustapaukset saadaan päätökseen.

– Sitä ennen selvitystä ei voida julkaista edes poliitikoille. Se sisältää liikesalaisuuksia, joista saattaa olla vahinkoa yhtiölle ja sitä kautta kaupungille eli veronmaksajille. Sen takia Espoon konsernijaosto on päätynyt siihen, että emme vaadi sitä välittömästi julki, vaan odotamme näiden oikeustapausten päättymistä.

Yhtiökokous myös myönsi Länsimetro Oy:n hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle vastuuvapauden vuodelta 2016.

AVAINSANAT

”Avoin yhteiskunta on väistämättä haavoittuva” – Suomen uhka-arviota ei nosteta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
EU:n, Yhdistyneiden kuningaskuntien ja Kanadan liput laskettiin puolitankoon Madridissa.

Suomen uhka-arviota ei aiota nostaa Manchesterin iskun vuoksi. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan Manchesterin terrori-iskussa ei ole tullut ilmi yhteyksiä Suomeen.

– Nyt ei tehdä erityistoimenpiteitä. Aiemmin on jo vahvemmin varauduttu ja nostettu valmiustasoa, Risikko sanoi tiistaina.

Suomessa on toistaiseksi voimassa marraskuussa 2015 annettu uhka-arvio, kerrotaan suojelupoliisista. Sen mukaan yksittäisten terrorististen tekojen uhka on koholla. Suomeen mahdollisesti kohdistuvaa uhkaa ja sen muutostarpeita arvioidaan jatkuvasti.

Suomen uhka-arvio ei ole sidonnainen yksittäiseen tapahtumaan, kertoo erikoistutkija Pekka Hiltunen suojelupoliisin terrorismin vastaisesta yksiköstä.

Hiltusen mukaan uhka-arviossa otetaan huomioon kolme keskeistä seikkaa. Ensimmäisenä suojelupoliisi analysoi oman operatiivisen tiedon eli kotimaan tilannekuvan. Toiseksi arvioidaan Suomen profiili, eli miten terroristit näkevät Suomen. Kolmantena arvioidaan terrorismin trendit, lähialueiden tapahtumat ja yleisesti terrorismi länsimaissa.

Avoin yhteiskunta on väistämättä haavoittuva.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala huomauttaa, että avoin yhteiskunta on väistämättä haavoittuva.

– Kaikkein ikävin piirre on, että tälläkin kerralla näyttää siltä, että tavoitteena on ollut saada mahdollisimman paljon siviiliuhreja eli on isketty niin sanotusti pehmeään kohteeseen. Näiden iskujen yksinomaisena tavoitteena on, että pystytään maksimoimaan siviiliuhrien määrä.

Vastaavanlaisia pehmeitä kohteita ovat aiemmin olleet muun muassa Brysselin lento- ja metroasemien iskut viime vuoden maaliskuussa, Berliinissä joulutorin rekkaisku sekä Nizzan rantakadun kuorma-autohyökkäys viime kesänä. Lontoon keskustassa puolestaan kuoli useita ja kymmenet loukkaantuivat maaliskuussa, kun mies ajoi autolla väkijoukkoon.

Viime kuussa Tukholman keskustassa kuoli viisi ihmistä ja viisitoista loukkaantui kuorma-auton ajettua heidän päälleen.

Pariisin hyökkäyksissä marraskuussa 2015 kuoli yhteensä 130 ihmistä ja haavoittui satoja.

Helsingin poliisi ei muuta presidentti Mauno Koiviston hautajaisiin suunniteltuja turvajärjestelyitä, kertoo ylikomisario Heikki Porola. Hän luonnehtii turvajärjestelyitä sopiviksi ja riittäviksi.