Urheilu

Naisten hiihtohistoriaa tehnyt Lydia Wideman-Lehtonen on kuollut

LEHTIKUVA / OSSI AHOLA
LEHTIKUVA / OSSI AHOLA
LEHTIKUVA / OSSI AHOLA

Naisten maastohiihdon ensimmäinen olympiavoittaja Lydia Wideman-Lehtonen on kuollut 98 vuoden iässä tänään, kertoo Olympiakomitea nettisivuillaan.

Wideman-Lehtonen johti Suomen naishiihtäjät kolmoisvoittoon Oslon talviolympiakisojen 10 kilometrillä vuonna 1952, jolloin naisten hiihto oli ensi kertaa mukana olympialaisissa. Kisan kakkoseksi sijoittui Mirja Hietamies ja kolmanneksi Siiri Rantanen. Kolmoisvoitto on edelleen Suomen tuorein olympialaisissa saavuttama kolmoisvoitto.

Wideman syntyi Vilppulassa 17. toukokuuta 1920. Hänen isänsä oli innokas hiihtäjä, joka vei tyttärensäkin laduille. Välillä hiipunut hiihtoharrastus virisi uudelleen, kun Tyyne-sisko nousi kilpahiihtäjänä huipulle.

Talvella 1952 Lydia Wideman oli lyömättömässä kunnossa, mutta kilpailukausi jäi hänen uransa viimeiseksi. Wideman meni kesällä 1952 naimisiin, keskittyi työelämään ja perheeseen, johon syntyi kaksi poikaa.

Wideman-Lehtonen vaikutti myöhemmin Hiihtoliiton johtokunnassa ja liittovaltuustossa, Hämeen piirin hiihtovalmentajana ja Tampereen Pyrinnön seuratehtävissä. Hän sai Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon ensimmäisten joukossa vuonna 2000.

Hän oli maailman vanhin elossa ollut olympiavoittaja ja vanhin naispuolinen olympiamitalisti.

Wideman-Lehtosen kuolemasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat