Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Nakkilan Eläkkeensaajien puheenjohtaja Jukka Kim on rakentanut ystävyyttä Mongoliasta Nakkilan Eläkkeensaajiin     

Jukka Kim´n kotialbumi
T. Purevsuren ja hänen vaimonsa M. Zhargal

Purevsuren Togtool Mongoliasta seuraa mielellään Nakkilan Eläkkeensaajien Facebook-sivuja ja vierailee usein yhdistyksen kotisivuilla. Vaikka kieli ei ole kotisivulla ja Facebookissa yhteinen, teknilliset apuvälineet auttavat häntä ymmärtämään.

Pertti Rajala

Demokraatti / Satakunta

Nakkilan Eläkkeensaajien puheenjohtaja Jukka Kim kuuluu harvinaiseen ryhmään suomalaisia, jotka ovat opiskelleet Neuvostoliitossa.

–Opiskelin itänaapurissamme 1978–1983. Valmistavan kielikurssin kävin Leningradissa ja ammatilliset jatko-opinnot suoritin Valko-Venäjällä Minskissä. Valmistavalla kielikurssilla annettiin vahva kattaus kieleen, neuvostoliittolaiseen elämänmenoon, historiaan ja tapakuluttuurin, Jukka Kim kertoo.

”Opiskelijoita oli mistä päin maailmaa tahansa

Jukka Kim siirtyi opiskelemaan Minskiin syksyllä 1979. Silloin kaupungissa oli noin 750 000 asukasta. Nykyään sen asukasluku on 1,9 milj. Oppilaitos oli kansanvälinen, kuten silloinen Neuvostoliiton tapa ja tyyli olivat. Maa sai ystäviä eri puolilta maailmaa, kun koulutti henkilöitä ilmaiseksi. Jukka Kimin mukaan vuodesta 1956 lähtien Neuvostoliiton romahtamiseen saakka maassa koulutettiin 1,2 milj. ulkomaalaista ilmaiseksi valtion tuella.

–Asuin asuntolassa, joka sijaitsi oppilaitoksen läheisyydessä. Kahdessa tornitalossa asui paljon ulkomaalaista väkeä. Opiskelijoita oli mistä päin maailmaa tahansa. Kestävimmät siteeni syntyivät lopulta mongolialaisiin opiskelijoihin.  Heitä oli ulkomaalisten joukossa runsaasti, sillä Mongolian Kansantasavalta oli Neuvostoliittoon vahvasti sidoksissa taloudellisesti ja poliittisesti.

Opiskeluaikanaan Jukka Kim tutustui mongolialaisen Purevsuren Togtoolin kanssa. Hänen vaimonsa Zhargal Togtool opiskeli samassa oppilaitoksessa. Ystävyys ja tuttavuus olivat vahvoja. Yhteisen kielen kanssa oli helppoa operoida, kun he kaikki puhuivat venäjää aamusta iltaan.

–Mongolian Kansatasavalta perustetiin marraskuussa 1926. Kansallispäivää juhlittiin Minskissä asti asiaan kuuluvin juhlamenoin vahvalla ja tukevalla ruokailulla, opiskelijanaiset tekivät omatekoista pastaa, liha- ja sisäelinhaudutusta. Erehtymättä voi sanoa, että juhlien jälkeen ruoan sulattelu kesti kaksi-kolme päivää, Jukka Kim muistelee.

Eläkkeensaajien toiminta kiinnostaa Mongoliassa

Opintojen päätyttyä 1983 kotiin lähdön hetkellä Jukka ja Purevsuren vannoivat ikuista ystävyyttä ja yhteydenpitoa sekä kiittelivät toisiaan menneistä yhteistä hetkistä. Vuodet vierivät ja entisestä hyvästä ei jäänyt juuri mitään jäljelle. Elämä kuljetti työn mukana ja siteet hapertuivat.

–Kuin ihmeen kaupalla sain yhteyden Purevsureniin netissä. Siitä on aikaa joitain vuosia. Sen jälkeen olemme olleet aktiivisesti yhteydessä. Hän on minua muutaman vuoden nuorempi, mutta jo eläkeiässä. Työnsä Purevsuren teki opettajana. Keskusteluyhteys syntyi vanhoilta tutuilta helposti. Kuroimme aikaeron välillämme umpeen, kerroimme perhekuulumiset, puhuimme opiskelun jälkeisestä elämästä ja katsoimme yhdessä tulevaisuuteen.

Purevsurenia kiinnostaa Eläkkeensaajien toiminta, sen tuiki tavallinen kahvikerho, valokuvat tapahtumista, jäsenten liikuntakerhoon osallistuminen ja kuinka esiintyjä saadaan tulemaan Eläkkeensaajiin. Jukka Kimin mukaan Mongoliassa kaikki tällainen vapaaseen kansalaistoimintaan viittaava puuttuu lähes täysin tai se on hyvin alkeellista.

–Huomaan aika ajoin hänen ihmettelevän meidän eläkkeensaajien aktiivisuutta, ja kuinka ikäihmiset lähtevät tilaisuuksiin mukaan. Välillä pohdimme yhdessä sitä, kuinka hyödyllistä toimiminen kansalaisjärjestöissä on, ja mitä sillä saavutetaan.

Mongolialainen kipsinaamio, joka on tyypillinen monissa mongolialaisissa kodeissa. Tavallisesti se sijoitetaan oven yläpuolelle karkottamaan talosta pahat henget ja suojaamaan matkalle lähtijää. Jukka Kim sai sen lahjaksi mongolialaisilta ystäviltään. Kipsinaamio on nykyisin Jukan kodissa eteisen oven päällä. Kuva Jukka Kim.

 

”Pidän ohjenuoranani ystävyyttä, joka on kantanut pitkään”

Purevsuren Togtool näytti Nakkilan Eläkkeensaajien kotisivuja veljelleen. Veli ihmeteli, kuinka yhdistyksellä riittää rahaa tuollaiseen ja paljonko sillä on työtekijöitä?

–Voitte kuvitella mitä sen jälkeen tapahtui kun, vastaus oli valmis: Ei työntekijöitä, kotisivuja päivittää suomalainen eläkkeellä oleva opiskelija ystäväni Minskin vuosilta, Jukka Kim kertoo.

Jukka Kim pitää hyödyllisenä ja tarpeellisena kertoa Mongolialisille ystävilleen, Suomessa koetetaan ratkoa ikäihmisten arkipäivän asioita, joita riittää.

–Elämässä on aina tekemistä, mutta se on myös mahdollisuus. Kaikessa edellä kuvaamassani pidän ohjenuorana –ystävyyttä, joka on kantanut pitkään ja yltänyt Mongoliasta Nakkilan Eläkkeensaajiin saakka.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE