D-analyysit

Nälkämaan yhteislaulu herätti keskustan henkiin

Lehtikuva
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Lehtikuva
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Lehtikuva
Pääkirjoitukset

Demokraatti.fi

 

Mistä on keskustan identiteetti tehty? Kansallispuvuista, maakuntalauluista, pesäpallosta, tanhuamisesta ja kotimaisesta ruuasta.

Keskustalaisuus on kiinni maassa. Sille tärkeätä ovat kansallinen identiteetti, yritteliäisyys ja suomalaisen luonnon tarjoamat mahdollisuudet. Näitä kaikkia elementtejä tarjosi viime viikonlopun puoluekokous Sotkamossa.

Kyynisimmätkin politiikan seuraajat kehuivat Sotkamon puoluekokouksen henkeä. Vaikka pääkaupunkiseudun toimittajien sosiaalisen median kuvat ja viestit vilisivät keskustaironiaa, oli kokoustunnelma selvästi tehnyt vaikutuksen moneen seuraajaan. Etenkin lauantaipäivän 4 000 hengen väkimäärä ei kertonut kannatusvaikeuksissa rypevästä puolueesta, vaan aktiivisesta kansanliikkeestä, joka haluaa olla päättämässä Suomen suunnasta seuraavien eduskuntavaalien jälkeenkin.

Onko todella niin, että Nato-jäsenyys on juuri nyt Suomen etu?

Mistä sitten on kokoomuksen identiteetti tehty? Jakkupuvuista, kansallislaulusta, jääkiekosta, golfista ja Välimeren alueen superfoodista.

Kokoomuksen identiteetti kurkottaa komeasti yli pilvien. Se ei ole kiinni maassa, vaan tähyää ennen saavuttamattomille planeetoille. Sille tärkeätä ovat yksilön vapaus, yhteiskunnan mahdollisimman pieni puuttuminen ihmisten elämään ja turvallisuus. Nämäkin elementit tulivat selvästi esiin Turun puoluekokouksessa.

Kokoomus uusi puoluekokouksessaan periaateohjelmansa ja paalutti kantansa Nato-jäsenyyden kannattajana. Vaikka enemmistö suomalaisista ei haikaile Natoon, kokoomusta ei kansan enemmistön mielipide kiinnosta. Se haluaa uhmata omaa isähahmoaan Sauli Niinistöä ja olla edistyksellinen ja kansainvälinen puolue. Monesti tuntuu vain siltä, ettei kokoomus reagoi kovinkaan tarkkaan maailman menoon. Onko todella niin, että Nato-jäsenyys on juuri nyt Suomen etu?

Politiikan superviikonloppu osoitti, että keskusta on tulossa takaisin, ei vain pääministerinsä suulla vaan kansanliikkeenä.

Vaikka SDP ei pitänytkään politiikan superviikonloppuna puoluekokoustaan, se oli monessa puheenvuorossa vahvasti läsnä. Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari kirjoitti sunnuntaina osuvasti, että SDP on tässä poliittisessa tilanteessa ”kuin napakympin neiti x”, joka saa vapaasti valita tulevan hallituskumppaninsa.

Sekä Juha Sipilän että Petteri Orpon puoluekokouspuheet tukevat hyvin tätä Junkkarin arviota. Jos Orpon puheesta ottaa pois Nato- intoilun ja veronalennusvaatimukset, olisi puhe voinut tulla Antti Rinteen suusta. Sipilä taas viittasi sanattomasti SDP:n kanssa käytäviin tuleviin hallitusneuvotteluihin sanomalla, että ”tämän hallituksen hyviä päätöksiä ei peruta”. Tiedotustilaisuudessa hän kuitenkin pehmensi kantaansa ja sanoi, että hallituksen muodostaminen kaikkien puolueiden kanssa on mahdollinen ja riippuu vaalituloksesta.

Politiikan superviikonloppu osoitti, että keskusta on tulossa takaisin, ei vain pääministerinsä suulla vaan kansanliikkeenä. Nälkämaan yhteislaulu palautti keskustaväen yhteenkuuluvuuden tunteen ja lupaa parhaimmillaan kolmen suuren kisaa pääministerin paikasta 10 kuukauden kuluttua.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat