Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Nallen viimeinen murahdus? – Paperiliiton Vanhala: Wahlroosin ulostulot ovat kuin kevään siitepöly, jota kukaan ei kaipaa

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ihmettelee UPM-Kymmenen hallituksen puheenjohtajan pestin keväällä jättäneen Björn Wahlroosin ulostuloa tämän päivän Kauppalehdessä. Haastattelussa Wahlroos muun muassa kertoo näkemyksiään työmarkkinoiden tilanteesta ja UPM:n noin vuosi sitten olleen pitkän lakon vaikutuksista.

Heikki Sihto

Demokraatti

– Tuntuu, että Wahlroosilla on hirveä tarve vielä kerran kertoa, kuinka onnistunut hän on ollut liikkeissään. Wahlroosin ulostulot ovat kuin kevään siitepöly, jota kukaan ei kaipaa. Toivottavasti tämä oli eläkkeelle jäävän Wahlroosin viimeinen metsäteollisuutta koskeva haastattelu, diplomaattisen miehen maineessa oleva Petri Vanhala pohtii.

Vanhala uskoo, että osa UPM:n asiakkaista sen enempää kuin kaikki metsäteollisuuden työnantajatkaan eivät jaa Wahlroosin näkemyksiä.

Wahlroos muun muassa kertoo Kauppalehden haastattelussa, kuinka yli 100 päivää kestäneestä lakosta huolimatta UPM:n graafisten paperien divisioona teki viime vuonna 620 miljoonaa euroa voittoa. Tämän taustasyy oli paperin hinnan rajut korotukset. Wahlroos kertoo painopaperin hinnan nousseen 70 prosenttia.

– Tuollainen puhe harmittaisi, jos olisin itse UPM:n asiakas. Mielestäni Wahlroos tuossa aika suoraan kertoo, kuinka UPM itse vaikutti paperin hintaan ja vyöryttää samalla lakon loppulaskun asiakkaille maksettavaksi. Tällaista viestiä olen kuullut myös meihin yhteydessä olleilta yrityksiltä. En paukuttelisi henkseleitä julkisuudessa tuollaisella asialla, Vanhala toteaa.

Vanhala ei myöskään allekirjoita Wahlroosin näkemystä UPM:n vaneriteollisuuteen tulleista ”kaksinumeroista” palkankorotuksista.

– Kokonaisuus huomioiden lopputulos taisi merkitä työntekijän kannalta palkanlaskua, Vanhala summaa.

Erityisesti Vanhalaa harmittaa Wahlroosin kritiikki, joka kohdistui pitkäaikaiseen, jo pitkään eläkkeellä olleeseen Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Lasse Laatuseen. Wahlroos kutsuu häntä kritisoinutta Laatusta muun muassa ”ylimmäksi tupo-järjestelmän puolestapuhujaksi”.

– Laatusen kritiikki oli kovasanaista ja ala-arvoista suolaamista. Laatunen on Pitkänsillan molemmin puolin arvostettu asiantuntija.

Jatkossakin Paperiliitto on metsäteollisuudessa neuvotteluosapuoli, joka vastaa sopimusten teosta.

HAASTATTELUSSA Wahlroos myös kertoo, kuinka hän on ollut osaltaan murtamassa metsäteollisuuden sopimusten yleissitovuutta, Wahlroosin omin sanoin ”destruktiivista suunnitelmatalouden osaa”. UPM teki vuosi sitten ensimmäistä kertaa työehtosopimukset liiketoiminta-alueittain.

Vanhala olisi näissäkin puheissa hieman varovaisempi ja ”vouhkaisi” vähemmän. Hän muistuttaa, että jatkossakin Paperiliitto on metsäteollisuudessa neuvotteluosapuoli, joka vastaa sopimusten teosta. UPM:n kanssa seuraavat neuvottelut alkavat jo vuoden kuluttua.

– Työntekijöiden murskaamisesta puhuminen on aika rajua. Muut metsäyhtiöt eivät ole tällaista kieltä käyttäneet. Juridisesti voi sanoa, että sopimusten yleissitovuus on mennyttä. Mutta kuten aina ennenkin, Paperiliitto vastaa jatkossakin jäsentensä sopimusten tekemisestä. Toivottavasti vähitellen pääsemme myös UPM:n kanssa taas keskusteluväleihin.

Vanhala myöntää, että metsäteollisuus elää melkoisessa myllerryksessä – niin toimintaympäristön kuin työmarkkinaneuvotteluidenkin osalta. Hän suhtautuu kuitenkin optimisesti seuraavaan neuvottelukierrokseen. Siitä huolimatta, että hän arvioi Säätytalolla käytävissä hallitusneuvotteluissa parhaillaan mietittävän keinoja lisätä paikallista sopimista – ja muitakin tapoja heikentää työntekijöiden asemaa.

– Viime neuvottelukierros oli molemmin puolin vielä opettelua. Onneksi muut metsäteollisuuden yhtiöt ajattelevat sopimisesta eri tavalla kuin UPM.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE