Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nämä 7 ministeriä keskustelivat tietomurrosta tänään – Ohisalo avasi neuvotteluja medialle

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) järjesti myöhään sunnuntai-iltana mediatilaisuuden, jossa toimittajilla oli mahdollisuus kysyä hallituksen toimista Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtotapauksissa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ohisalo kuvasi rikosta, jossa potentiaalisesti kymmenientuhansien ihmisten arkaluonteisia tietoja on viety, erittäin vakavaksi, järkyttäväksi ja törkeäksi.

Potilastietoja on julkaistu Tor-verkossa.

Sisäministeri Ohisalo sanoi, että pelkona nyt on se, että tietoja saatetaan julkaista myös muilla alustoilla. Hän huomautti, että tietoja on voinut päätyä jo monien ihmisten käsiin.

Tuhansia rikosilmoituksia on jo nyt tullut poliisille ja Ohisalon mukaan myös poliitikot saavat valtavan paljon viestejä asian vuoksi. Hän kiitti kansalaisten viesteistä ja sanoi, että ne on luettu.

– Hätä on kuultu ja huomattu.

Ohisalo painotti, että nyt on tärkeää auttaa tietomurron kohteeksi joutuneita ja heidän läheisiään ja että poikkeuksellinen tilanne otetaan hallituksessa erittäin vakavasti.

Tänään koolla oli 7 ministeriä, kutsuja Ohisalon ohella ministerit Krista Kiuru (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Anna-Maja Henriksson (r.), Timo Harakka (sd.), Antti Kaikkonen sekä Sirpa Paatero (sd.). Mukana keskustelussa oli myös viranomaisia.

Keskiviikon hallituksen iltakoulussa koko hallitus käsittelee tapahtunutta.

Jo sitä ennen jokainen ministeri käy läpi, mitä omalla hallinnonalalla voidaan tehdä uhrien auttamiseksi ja vastaavien tilanteiden välttämiseksi tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä valtio on pyrkinyt koordinoimaan sitä, että eri viranomaiset ja järjestöt tekevät työtä koordinoidusti. Ison pyörän käänsi liikkeelle se, kun kiristäjä alkoi lähetellä tietomurron uhreille henkilökohtaisia kiristysviestejä.

Ylipäänsä valtion tehtävä on Ohisalon mukaan turvata, että tietoturvakysymykset otetaan huomioon eri puolilla yhteiskuntaa vakavasti. Kyberturvallisuuskysymysten painoarvo kasvaa tulevaisuudessa.

Mediatilaisuudessa nousi esiin muun muassa viranomaisten ja eri järjestöjen mahdollisuus auttaa. Esimerkiksi Rikosuhripäivystyksessä katsotaan Ohisalon mukaan, että resurssit ovat kunnossa, mutta ongelma on se, ettei akuutilla hetkellä ole tarpeeksi auttajia.

Esimerkiksi ruotsinkieliselle palvelulle olisi enemmän tarvetta.

– Olemme keskustelleet siitä, että pitää olla tietoa ja apua saatavilla paremmin myös muilla kielillä, Ohisalo kertoi.

Hän pohti muun muassa, voisivatko eläkkeellä olevat poliisit olla mukana auttamistyössä.

Ohisalolta kysyttiin muun muassa sitä, voitaisiinko rikoksen uhria tukea rahallisesti siinä, kun he tällä hetkellä asioivat eri viranomaisten kanssa ja tästä koituu myös kuluja. Myös mahdollisuudesta muuttaa henkilötunnusta kysyttiin.

Ohisalo sanoi, että näistä asioista on tullut palautetta ja asiat ovat olleet keskustelussa, mutta ne eivät suoraan kuulu sisäministerin tontille.

Ohisalo lisäsi, että tässä vaiheessa mitään lainsäädäntömuutoksia ei ole vielä ehditty alustavastikaan tehdä vaan moni asia on vasta ollut keskustelussa.

Esille nousivat myös monet sote-alan yritykset, joiden tietoturvaa ei tällä hetkellä valvota yritysten ulkopuolelta. Ohisalo totesi, ettei tämäkään kuulu sisäministeriön tontille, mutta ennakoi, että sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että resurssit laitetaan kuntoon. Kyse on esimerkiksi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran resursseista.

Ohisalolta kysyttiin myös sitä, tulevatko kaikki ihmiset, joiden nimi on päätynyt tietomurron kohteeksi autetuiksi, vaikka he eivät tekisikään esimerkiksi rikosilmoitusta ja saavatko kaikki mahdollisesti korvauksia.

Ohisalo painotti, että viranomaisten perustehtävä on hoitaa asiaa kaikilta kulmilta niin hyvin kuin mahdollista. Rikosprosessi on nyt keskeinen. Poliittinen tahtotila on ministerin mukaan, että kaikkia autetaan niin hyvin kuin mahdollista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE