Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Nämä neljä maata ovat varakkaiden suosiossa – Finnwatch: Selviä viitteitä verosuunnittelusta

Istock

Finnwatchin tänään julkaistu raportti kertoo, että paljon omaisuustuloja saavat henkilöt muuttavat muita useammin veroparatiiseihin.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Finnwatchin mukaan ilmiö voi liittyä verosuunnitteluun, jossa asuinkirjojen siirrolla pyritään välttämään Suomen myyntivoittoveroja.

– Korkeita, yli 50 000 euron vuosittaisia omaisuustuloja nostavat suomalaiset ovat vuosina 2014–2018 siirtäneet asuinkirjansa muita useammin maihin kuten Portugali, Sveitsi, Luxemburg ja Singapore, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen kertoo kansalaisjärjestön nettisivuilla.

Tilastokeskuksen aineistoihin perustuva Finnwatchin selvitys kertoo, että paljon omaisuustuloja saaneet muuttivat näihin neljään maahan 3–10 kertaa muita todennäköisemmin.

Varakkaat suosivat selvityksen perusteella muita useammin maita, joissa sijoitusten myyntivoittoja ei veroteta lainkaan tai jotka houkuttelevat varakkaita maahanmuuttajia erilaisten verotusta huojentavien ohjelmien avulla.

– Kun alunperin Suomessa kertynyttä omaisuutta realisoidaan veroparatiisiin muuton jälkeen, Suomi menettää verotuloja. Veropohjan aukot asettavat verovelvolliset myös eriarvoiseen asemaan ja ruokkivat valtioiden välistä haitallista verokilpailua, Hietanen sanoo.

Maastamuuton avulla tapahtuvaa verosuunnittelua pystyvät hyödyntämään lähinnä suurta sijoitusvarallisuutta omaavat henkilöt. Suomessa sijoitusvarallisuus on keskittynyt voimakkaasti kaikkein varakkaimmille.

Finnwatch muistuttaa, että toisin kuin suuri osa muista kehittyneistä maista, Suomi ei ole tukkinut muuttoihin liittyviä verolainsäädännön porsaanreikiä. Lainsäädäntötoimenpiteisiin ei ole ryhdytty siitäkään huolimatta, että verotusta lykkäävien vakuutuskuorten käytön lisääntyminen on entisestään pahentanut ongelmaa.

– Suomen tulee säätää arvonnousuvero, joka on käytössä jo lähes kaikissa keskeisimmissä verrokkimaissa. Päätökset veron valmistelun jatkamisesta tulee tehdä jo syksyn budjettiriihessä, Hietanen painottaa.

Arvonnousuveron tarkoituksena on saattaa veronalaiseksi Suomessa asumisaikana kerrytetyn omaisuuden arvonnousut siinäkin tapauksessa, että verovelvollinen muuttaa ulkomaille ennen omaisuuden realisointia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE