Nasima Razmyar: ”Emme voi antaa tiettyjen ryhmien pudota yhä vain alemmas”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar sanoo, että hänelle sosialidemokratia on ennen kaikkea sivistyksen liike. Hän on huolissaan siitä, että nyky-yhteiskunnassa tunnutaan olevan menossa päinvastaiseen suuntaan. Razmyar on huomannut, että Suomessa sivistys on entistä useammin pelkkä kuluerä, rasite kansantaloudelle ja jotain, josta voidaan leikata.

– Koulutusta ja sivistystä puolustetaan kauniilla sanoilla, mutta kun on päätösten aika, mennään siitä, mistä aita on matalin. Unohdetaan, että koulutuksella on valtava arvo. Jos sen vaikutukset haluttaisiin laskea ja lisätä tilinpitoon, olisi sivistyksen taseemme moninkertaisesti plussalla.

Uusi aalto -foorumissa Helsingissä keskustellaan tänään sosialidemokratian tulevaisuudesta. Ensimmäisen kauden kansanedustaja Razmyar oli yksi tilaisuuden alustajista.

Laadukkaaseen varhaiskasvatukseen panostaminen maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa moninkertaisesti.

Hän ottaa esille sen, että tyttöjen ja poikien välinen ero lukutaidossa on Suomessa korkeampi kuin muissa OECD-maissa.

– Kun aikuisväestössä erot ovat olemattomat, voidaan todeta kyseessä olevan erityisesti nykyisten sukupolvien aikana ilmaantunut ongelma.

Razmyar jatkaa, että erot osaamisessa ovat selvästi alle OECD-maiden keskiarvon myös silloin, kun katsotaan maahanmuuttajien koulutustasoa.

– Ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajilla ero on lähes kolme kouluvuotta, ja jopa puolet jää alle välttävän, yhteiskunnassa tarvittavan lukutaidon.

SDP:n kansanedustajan mielestä juuri sosialidemokratian on vastattava tähän ongelmaan.

– Meidän on etsittävä ratkaisuja siihen, miten kaikki saadaan pidettyä kelkassa. Ratkaisu ei ole tasapäistäminen, mutta me emme voi myöskään antaa tiettyjen ryhmien pudota yhä vain alemmas.

Razmyarin mukaan jotain on pielessä, jos Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa kaikilla ei ole kunnollista lukutaitoa ja mahdollisuutta ymmärtää lukemaansa.

– Jotain on pielessä, jos suomalainen, laajasti arvostettu koulutus ei enää todellisuudessa olekaan huippua.

Razmyar näkee, että sosialidemokraattisessa yhteiskunnassa oikeus täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen kuuluu joka ainoalle lapselle.

– Toivottavasti vielä näemme senkin päivän, kun varhaiskasvatus on jokaiselle lapselle maksutonta. Laadukkaaseen varhaiskasvatukseen panostaminen maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa moninkertaisesti.

Hän sanoo, että peruskoulussa on varmistettava, että jokainen nuori saa tarvittavat taidot saa jatkaa eteenpäin toiselle asteelle.

– Uusi toisen asteen koulutus pitää rakentaa ilman pakkoa suoraan valita ammatillisen ja yleissivistävän väliltä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat