Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Nasima Razmyar: Pakkoavioliitot kriminalisoitava

Nasima Razmyar muistuttaa, että pakkoavioliittojen kriminalisointi on jo käytössä muissa Pohjoismaissa. Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar pitää huolestuttavana Ihmisoikeusliiton selvityksen tuloksia kunniaväkivallan ja pakkoavioliittojen yleisyydestä. Selvityksen mukaan Suomessa kunniaväkivaltaa ei aina osata tunnistaa.

–  On tärkeää, että tämän surullisen ilmiön olemassaolosta muistutetaan. Kunniaväkivaltaan on puututtava ja viranomaisten sekä muiden toimijoiden on saatava tarvittavat välineet toimia, vaatii Razmyar.

Ihmisoikeusliiton selvityksen mukaan kunniaväkivalta näkyy niin henkisenä kuin fyysisenä väkivaltana. Erityisesti se kohdistuu naisiin ja tyttöihin.

–   Kunniaväkivalta ei saa kuulua mihinkään yhteisöön.  Pakkoavioliittojen kriminalisointi on jo käytössä muissa Pohjoismaissa. Ketään eikä varsinkaan nuoria, alaikäisiä tyttöjä ja poikia pidä pakottaa naimisiin. Kyseessä on todella iso tasa-arvokysymys, huomauttaa Razmyar.

Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikön Maija Jäppisen mukaan suomalainen rikosoikeus on tekijäkeskeistä eikä yhteisöllistä väkivaltaa tunnisteta. Yhteisöt saattavat ulottua jopa valtiorajojen ulkopuolelle.

– Tällaisessa väkivallassa lähestymiskiellot eivät auta, sillä tekijöinä voivat olla vaikka kaikki sukulaiset. Lisäksi kunniaan liittyvää väkivaltaa saatetaan pitää yhteisössä oikeutettuna tai omien sukulaisten väärinkäytöksistä ei haluta ilmoittaa, Jäppinen sanoo.

Niin sanottua kunniaväkivaltaa ei voida kohdistaa mihinkään tiettyyn kulttuuriin, sillä sitä esiintyy laajalla alueella esimerkiksi Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja myös Euroopassa.

Ihmisoikeusliiton tutkimuksessa oli mukana maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan ammattilaisia, poliisi ja ulkoasiainhallinto. Kunniaväkivallan yleisyydestä Suomessa ei ole tietoa.

Ihmisoikeusliitto: Kunniaan liittyvää väkivaltaa esiintyy myös Suomessa

Linkki Ihmisoikeusliiton selvitykseen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE