”NATO erittäin keskeinen elementti sekä EU:ssa että Pohjolassa” – Sorsa-säätiön Majander arvostelee NATO-keskustelua ideologiseksi

Suomalainen keskustelu sotilasliitto NATOsta on luonteeltaan liian ideologista, sanoo Kalevi Sorsa -säätiön johtaja Mikko Majander. Hän kaipaisi keskusteluun sotilaallisesta liittoutumisesta kiihkotonta otetta.

– Nato turvallisuuspoliittisena kysymyksenä on strateginen kysymys, ei ideologinen kysymys siitä peesataanko Venäjää vai Yhdysvaltoja. Keskustelua veisi eteenpäin se, että kysymys NATOsta nähtäisiin viileän analyyttisesti, Majander sanoo.

Hän on käsitellyt aihetta myös ajatuspajojen yhteisessä Seitsemän näkymää Suomesta -pamfletin artikkelissaan Suomen sija maailmassa.

Artikkelissaan Majander muistuttaa Suomen hakeneen EU-jäsenyydeltä ennen muuta turvallisuutta. Hän toteaa presidentti Mauno Koiviston sanoneen muistelmissaan, että taloudelliset kysymykset olivat toisen luokan kysymyksiä EU-jäsenhakemusta jätettäessä.

Maailmanpolitiikan murros on niin suuri, että se ei palaudu kaksiblokkiseen järjestelmään.

”Näinä jälleenvarustelun aikona nousee kysymys, riittääkö EU:n nykyinen kehitys vastaamaan tuohon tarpeeseen. Entäpä jos monien sisäisten ongelmien kanssa painiskeleva unioni muistuttaa turvallisuuspoliittisesti sittenkin kansainliittoa? Kerettiläinen ajatus, joka toisaalta pitää NATOn ohittamattomana tekijänä pohdittaessa Euroopan turvallisuutta ja tulevaisuutta”, Majander kirjoittaa.

Ideologinen NATO-keskustelu on hänen mukaansa osaltaan seurausta kylmän sodan asetelmasta, jossa Suomen turvallisuuspoliittinen identiteetti rakentui vahvasti sotilasliittojen ulkopuolella pysymiseen.

– 2000-luvun maailmanpolitiikan murros on niin suuri, että se ei palaudu kaksiblokkiseen järjestelmään. Turvallisuuspolitiikka pitää nähdä enemmän pragmaattisena, ideologisesti neutraalimpana kysymyksenä. Varsinkin nyt, kun Itämerelle, jota totuttiin pitämään rauhan merenä, ovat kasvaneet kaikki mahdolliset jännitteet.

– Olisi hyvää ja tervehdyttävää, jos keskusteluun voitaisiin lähteä pikkuisen enemmän puhtaalta pöydältä kuin historian rasitteiden kautta.

Tämä ei ole kannanotto siihen pitäisikö meidän laittaa jäsenanomus sisään vai ei.

Hän myöntää keskusteluilmapiirin olevan sellainen, että jotkut luultavasti tulkitsevat hänen lausuntonsa NATO-myönteisenä.

– Varmasti näin tehdään. Nato-keskustelua, joka kiteytyy vain liittymiseen ja ei-liittymiseen kaventaa mahdollisuuden kiihkottomaan keskusteluun. Se ei ole musta ja valkoinen, siinä on erilaisia värejä. Itse jäsenyyskysymyksen pitää olla samanlaisen intohimottoman keskustelun kohteena. Tämä ei ole kannanotto siihen pitäisikö meidän laittaa jäsenanomus sisään vai ei, Majander sanoo.

Sekä Venäjän että Yhdysvaltain johto pilaa hänen mukaansa samaan aikaan kansainvälispoliittista mainettaan, mikä tekee neutraalin yhteisön hakemisen hyvin vaikeaksi.

– On vaikea hakea sellaista turvallisuusyhteisöä, joka ei samalla olisi kannanotto Putinin Venäjään ja Trumpin Yhdysvaltoihin. Vaikka puhuttaisiin vain pohjoismaisesta yhteistyöstä tai eurooppalaisesta yhteistyöstä, molemmissa tulee vastaan kysymys Natosta, joka on erittäin keskeinen turvallisuuspoliittinen elementti sekä EU:ssa että Pohjolassa.

Keskustelua aiheesta

Ärähdys eduskunnasta: ”Lasku tästä vihreiden alkuunpanemasta hulluudesta lankeaa tavallisten kansalaisten maksettavaksi”

Kuva: Thinkstock
Keskustan kansanedustaja ja innokas erämies Mikko Kärnä on huolissaan viime viikkoina tapahtuneista susien ja metsästyskoirien kohtaamisista, jotka päättyvät usein koiran kuolemaan.
– Ei tällaisia ongelmia ollut tässä mittakaavassa vielä 10 vuotta sitten. Nyt näyttää siltä, että joka päivä päätyy ainakin yksi metsästyskoira suden suuhun, pahimpina useampia.
Kärnä kiittelee hallituksen toimia susien kaatolupien lisäämisessä, mutta pitää tätä yksinomaan riittämättömänä.
– Suomen susikanta tulisi puolittaa nykyisestä, koska nyt lasku tästä vihreiden alkuunpanemasta hulluudesta lankeaa tavallisten kansalaisten maksettavaksi rakkaiden koti- ja tuotantoeläinten muodossa. EU on lopultakin laitettava tässä selkä seinää vasten ja vaadittava, että Suomi saa itsenäisesti päättää oman susikantansa koosta.
Kärnä korostaa, että myös susi kuuluu Suomen luontoon, mutta liika on liikaa.  Kärnä vaatii myös, että susien tappamien metsästyskoirien korvaussummia lisätään.
– Jos tämä meno jatkuu, ei meiltä pian enää löydy metsästäjiä pitämään hirvikantaa kurissa tai vaikkapa jäljittämään kolarieläimiä.

Eero Heliövaara ei aio hakea jatkokautta valtion omistajaohjausosaston päällikkönä

Kuva: Lehtikuva

Valtion omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara ei aio hakea jatkokautta. Heliövaara kertoo STT:lle haluavansa siirtyä kohti uusia haasteita. Hän sanoo, että kesällä ollut kohu Finnairin lisäeläkkeistä ei vaikuttanut yksittäisenä asiana hänen päätökseensä.

Heliövaara sanoo jo aiemmin valmistautuneensa henkisesti luopumaan pestistä, sillä hänen edeltäjällään olisi ollut oikeus palata tehtävään. Nyt paikka on avoimessa haussa.

Keskustelua aiheesta

Näin perussuomalaiset hajosivat: Simon Elo ja Juho Eerola kohtaavat lavalla

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheejnjohtaja Simon Elo ja perussuomalaisten varapuheenjohtaja, pitkäaikainen vaikuttaja Juho Eerola astuvat Helsingin kirjamessutorstaina 26.10. lavalle ensi kertaa perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

Tilaisuus on samalla Lauri Nurmen kirjoittaman kirjan Perussuomalaisten hajoamisen historia -kirjan yleisöjulkistus.

Politiikan toimittaja Nurmi lupaa kertoa kirjassaan uutta tietoa perussuomalaisten sisäisistä jännitteistä, Jussi Halla-ahon noususta puolueen johtoon, etukäteen laaditusta soinilaisten varasuunnitelmasta ja muiden hallituspuolueiden osuudesta perussuomalaisten hajoamisessa.

Kirjassa esiintyvät omilla nimillä muun muassa Timo Soini, Halla-aho, Jussi Niinistö, Matti Putkonen, Sampo Terho ja EerolaLisäksi lukuisat kokoomuslaiset ja keskustalaiset ovat antaneet nimettöminä haastatteluja.

Jutta Urpilainen antaa sijoitusvinkin: Tällä toimella rahat 7-kertaisesti takaisin

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / JOHANNES JANSSON

SDP:n kansanedustaja, entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) jatkaa tänään maanantaina päiväkotivierailujaan Lapualla.

”Päiväkodit ovat olleet hyvin erilaisia, sillä osa toimii vuoropäiväkotina, osa oli kaksikielisiä, osassa taas maahanmuuttajataustaisten lasten osuus on yli 80 prosenttia kaikista lapsista. Osassa kiinteistöt olivat aivan uusia, kun taas osassa päiväkoti toimi hyvinkin vanhoissa tiloissa. Vaikka vierailemani päiväkodit olivat erilaisia, on niillä myös ollut yhtäläisyyksiä. Kaikkia päiväkoteja on yhdistänyt osaava ja omistautunut henkilökunta, joka on saanut laadukkaan koulutuksen vastuullista tehtävää varten.”

Urpilainen kirjoittaa asiasta Pohjalaisessa.

”Monessa kunnassa päiväkodeissa näkyvät myös Sipilän hallituksen säästötoimet, joiden myötä varhaiskasvatuksen ryhmäkoot ovat kasvaneet. Hallitus nimittäin päätti säästää varhaiskasvatuksesta rajaamalla subjektiivista oikeutta päivähoitoon ja kasvattamalla ryhmäkokoja. Onneksi hallitus kuitenkin päätti vetää alkuperäisen esityksensä varhaiskasvatuksen maksujen korottamisesta pois ja päätyi keventämään pienituloisten varhaiskasvatusmaksuja. Tämä oli askel oikeaan suuntaan.”

Urpilaisen mukaan varhaiskasvatukseen kannattaa panostaa.

”Euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa myöhemmin jopa seitsemän euroa takaisin. Tämä johtuu muun muassa siitä, että se tasoittaa lasten erilaisia kotoa saatuja lähtökohtia ja edistää lapsen mahdollisuuksia tasapainoiseen kasvuun.”

Suomessa yli 4-vuotiaista 75 prosenttia osallistuu varhaiskasvatukseen, kun Ruotsissa vastaava luku on 96 prosenttia.

”Varhaiskasvatus on tehokas keino parantaa oppimisen edellytyksiä, vähentää työttömyyttä ja kaventaa tuloeroja sekä vähentää huono-osaisuuden periytymistä. Varhaiskasvatukselle kuuluu vahva asema yhteiskunnassamme ja siellä työtä tekevät ansaitsevat meidän kaikkien kiitoksen”, Urpilainen kirjoittaa.

Malmin lentokenttä taas tapetilla: Perustuslakivaliokunta lausuu asiasta

Kuva: Ella Kaverma

Perustuslakivaliokunta pyrkii antamaan lausunnon Malmin lentokenttää koskevasta kansalaisaloitteesta huomisessa kokouksessaan, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.).

Perustuslakivaliokunta antaa lausunnon Lex Malmi -aloitetta käsittelevälle liikenne- ja viestintävaliokunnalle.

Aloitteen tarkoituksena on säilyttää Helsinki-Malmin lentopaikka ilmailukäytössä, kehittää lentopaikan oheistoimintaa ja säilyttää sen kulttuuriympäristöarvot.

AVAINSANAT