Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nato-harjoituksia tyrkyllä Suomeenkin – Viron Kevätmyrskyyn osallistutaan “todennäköisesti”

Suomi voi saada kutsun aiempaa useampiin Nato-harjoituksiin, kun sotilasliiton taisteluosastot Suomen lähialueilla kasvavat. Näin arvioi puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), joka osallistui torstaina Nato-maiden puolustusministerikokoukseen Brysselissä.

Nato on kasvattamassa Baltian maiden ja Puolan taisteluosastoja noin 4 000 miehen vahvistuksella ensi vuonna. Tämä avaa Niinistön mukaan mahdollisuuden siihen, että harjoituksia voidaan kustannustehokkaasti järjestää myös Suomessa.

Niinistö kertoi keskustelleensa asiasta Viron ja Latvian ministerien sekä Naton uuden Eurooppa-joukkojen komentajan kanssa.

– Keskustelimme siitä, että kun (taisteluosastoja) nyt tulee Suomen lähialueille, löytyisikö siitä tällaista Suomelle merkityksellistä harjoitustoimintaa kahdenvälisesti tai monenkeskisesti.

Ensi vuoden harjoituksista ei ole vielä sovittu, mutta Suomi osallistuu hänen mukaansa todennäköisesti ensikin vuonna Viron vuotuiseen pääharjoitukseen Kevätmyrskyyn.

Nato-maiden puolustusministerit hahmottivat Brysselissä, mitä kesällä Varsovan kokouksessa sovittu Naton ja EU:n yhteistyön tiivistäminen voisi tarkoittaa käytännössä. Vielä konkretiaa ei juuri saatu, mutta pääsihteeri Jens Stoltenberg lupaili lisää tietoa joulukuulle.

Suomi tukee ajatusta yhteistyöstä, koska sen arvioidaan lisäävän turvallisuutta ja edistävän Suomen ja Naton kumppanuutta.

Lisää aiheesta

Myös EU:n puolustusyhteistyön tiivistämiselle on povattu uutta alkua Britannian EU-eron jälkeen. Rajoitteena on kuitenkin yhä, että sotilasliittoon kuuluvat EU-maat haluavat välttää päällekkäisiä rakenteita.

Nato-kokouksessa painotettiin nytkin, ettei EU:lle olla kokoamassa omaa armeijaa. EU:n ulkoministeri Federica Mogherini muistutti kuitenkin AFP:n mukaan kokoussalin ulkopuolella, että EU:n pitää parantaa muun muassa Välimerellä ja Afrikassa suoritettavien siviili- ja puolustusoperaatioiden johtamista.

– Mutta tämä voidaan tehdä … ilman minkäänlaista päällekkäisyyttä Naton kanssa, Mogherini sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE