Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Nato-maiden johtajat suututtivat toisiaan olan takaa – Putin yllätti juhlakokouksen alla

Lehtikuva-AFP

Lontooseen sotilasliitto Naton juhlakokouksen alla saapuneet Nato-maiden johtajat vaihtoivat tiistaina riitaisia kommentteja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ranskan presidentti Emmanuel Macron syytti Turkin joukkoja toimimisesta toisinaan yhteistyössä äärijärjestö Isisiin yhteyksissä olevien taistelijoiden kanssa operaatiossaan Pohjois-Syyriassa.

– Turkki taistelee nyt rinnallamme taistelleita vastaan, ja joskus he toimivat Isis-tahojen kanssa, Macron sanoi yhdessä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Macron sanoi, ettei suhteessa Isisiin voi olla monitulkintaisuutta. Hänen mukaansa Turkin toimet Isisin-vastaisessa taistelussa mukana olleita kurdeja vastaan ovat merkki koordinaation puutteesta.

– Olemme menettäneet yhteistyön Turkin kanssa turvallisuudessa, taloudessa, maahanmuuttoasioissa sekä Euroopan unionissa ja Ranskassa, Macron sanoi.

Nato-kokouksen on Macronin mukaan kirkastettava, miten sotilasliiton jäsenmaa voi olla osa liittoumaa ja ostaa samalla aseita Venäjältä. Tällä hän viittasi Turkin Venäjältä ostamaan S-400-ohjusjärjestelmään.

Macron pysyy aivokuollut-kommenttinsa takana.

Lisäksi Macronin mukaan on selvitettävä, haluaako Turkki pysyä Naton jäsenenä, jos se aikoo toteuttaa uhkauksensa Baltian puolustustoimien viivyttämisestä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut maansa estävän Naton Baltian puolustusta koskevien suunnitelmien päivittämisen, mikäli sotilasliitto ei nimeä kurdien YPG-taistelijoita terroristiryhmäksi.

Macron kommentoi Turkin toimia Syyriassa ja asemaa Natossa ennen tapaamistaan Lontooseen niin ikään matkustaneen Erdoganin kanssa.

Macron sanoi lehdistötilaisuudessa myös seisovansa yhä aiemman, Yhdysvaltoja suututtaneen aivokuolema-kommenttinsa takana. Macron sanoi viime kuun alkupuolella viikkolehti Economistin haastattelussa, että sotilasliitto Nato on ”aivokuollut”.

Trump kutsui Macronin lehdelle antamaa kommenttia aiemmin tiistaina erittäin loukkaavaksi ja ilkeäksi.

Putin: Nato ei ota Venäjän näkemyksiä huomioon.

Venäjä on avoin ajatukselle yhteistyöstä sotilasliitto Naton kanssa, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tiistaina sotilasliiton juhlakokouksen alla.

Putinin mukaan Venäjä on toistuvasti ilmaissut olevansa valmis yhteistyöhön muun muassa kansainvälisen terrorismin torjumisessa ja joukkotuhoaseiden ”kontrolloimattoman leviämisen” uhkaa vastaan. Samalla Putin kuitenkin syytti Natoa siitä, että yhteistyötä on vuodesta 2008 asti typistetty Venäjän ”rakentavista yrityksistä huolimatta”.

Putin myös sanoi Naton toimivan ”sopimattomasti, jopa röyhkeästi” ja kuvaili, ettei Nato ota Venäjän näkemyksiä huomioon.

Putinin mukaan Venäjän on pakko arvioida Naton laajeneminen lähelle Venäjän rajoja potentiaaliseksi turvallisuusuhaksi.

– Kaikesta huolimatta uskon yhä yhteisten turvallisuusetujen ja planeetan vakaan ja rauhallisen tulevaisuuden voittavan, Putin sanoi.

Putinin kommenteista kertoivat venäläisviestimet tiistaina.

”On tärkeää käydä strategista dialogia Venäjän kanssa.”

Nato-maa Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi puolestaan tiistaina lehdistötilaisuudessa Lontoossa, että Naton pitäisi käydä perusteellisia keskusteluja Venäjän kanssa.

– On tärkeää käydä strategista dialogia Venäjän kanssa, mutta se on tehtävä silmät auki, Macron sanoi.

Nato on kritisoinut Venäjää muun muassa syyttämällä maata lisääntyneestä aggressiosta Ukrainassa ja Georgiassa. Naton sisällä suhteita on kiristänyt Nato-jäsen Turkin Venäjältä saama sotilaallinen tuki Syyriassa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiistaina puolalaislehdessä julkaistussa haastattelussa, ettei sotilasliitto pidä Venäjää vihollisenaan, mutta se vastaisi Puolaan tai Baltian maihin kohdistuvaan hyökkäykseen.

Naton jäsenmaiden johtajat ovat kokoontuneet Lontooseen juhlistamaan sotilasliiton 70-vuotispäivää. Varsinainen juhlakokous pidetään keskiviikkona.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE