Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Naton päätöksentekoharjoitus rakentuu kuvitteellisen kriisin ympärille – Suomi osallistuu jälleen CMX-harjoitukseen

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomi osallistuu tänään alkavaan Naton CMX 19 -päätöksentekoharjoitukseen. Vuosittain järjestettävässä harjoituksessa ei liikutella joukkoja, vaan siihen osallistuu henkilökuntaa sotilasesikunnista sekä siviileitä mukana olevien maiden Nato-edustustoista ja pääkaupungeista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomesta harjoitukseen osallistuvat muun muassa ulkoministeriö, puolustusministeriö ja Pääesikunta. Naton ulkopuolelta harjoitukseen osallistuvat Suomen lisäksi Ruotsi ja Euroopan unioni.

Suomi on osallistunut CMX-harjoituksiin vuodesta 1998 lähtien. Naton mukaan tämänkertaisessa harjoituksessa yhteistä puolustautumista kuvitteellisessa – mutta realistisessa – kriisissä harjoitellaan siviilien ja sotilaiden toimesta monimutkaisessa hybridiympäristössä.

Presidentti Sauli Niinistö on korostanut CMX-harjoitusten eroa Suomen Nato-kumppanuuden puitteissa pidättäviin perinteisiin kenttäharjoituksiin, joissa kehitetään käytännön sotilaallisia kykyjä ja yhteensopivuutta. Viimeksi mainituista ei Niinistön mukaan pidä tehdä turvallisuuspoliittisia johtopäätöksiä, mutta toisin on vähemmän julkisuudessa näkyvien päätöksentekoharjoitusten laita.

– Näissä niin kutsutuissa CMX-karttaharjoituksissa ilmaistaan toden teolla niitä Nato-yhteistyömme poliittisia rajoja. Siksi näiden harjoitusten valmisteluvastuu onkin ulkoministeriössä, kun taas kenttäharjoittelusta vastaa puolustussektori, Niinistö sanoi Maanpuolustuskurssin avajaisissa viime marraskuussa.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE