Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Naton Stoltenberg: ”En ole kuullut yhdenkään jäsenmaan olevan epäileväinen Ruotsia ja Suomea kohtaan”

LEHTIKUVA / AFP John Thys

Sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan olemassa on todellinen riski, että Venäjä aloittaa sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. Uhka välittyy niin Venäjän joukkojen liikuttelusta kuin kovasta retoriikasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Venäjä on käyttänyt sotilaallista mahtiaan naapureitaan vastaan aiemminkin niin Georgiassa, Ukrainassa kuin muissa maissa, Stoltenberg muistuttaa.

STT:n ja Ruotsin uutistoimisto TT:n haastattelussa Stoltenberg sanoo, että Ukrainan tukemiseksi on ennen kaikkea edistettävä poliittisen ratkaisun löytämistä. Sitä etsitään muun muassa vuoropuhelun kautta.

-  Olemme valmiita istumaan alas ja käymään keskusteluja hyvässä hengessä, jotta ratkaisu löytyy, Stoltenberg sanoo.

Keskusteluja Euroopan turvallisuustilanteesta on käyty useammalla rintamalla. Yhdysvallat on keskustellut suoraan Venäjän kanssa, Nato ja Venäjä ovat tavanneet, ja tilannetta on puitu myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kautta.

Keskiviikkona Pariisissa on tarkoitus järjestää niin sanotun Normandia-ryhmän tapaaminen, johon kuuluvat Saksa, Ranska, Venäjä ja Ukraina.

Mahdollisella hyökkäyksellä olisi korkea hinta

Stoltenberg pitää tärkeänä sitä, että länsimaat ovat tehneet selväksi, että Venäjän mahdollisella uudella hyökkäyksellä Ukrainaan olisi korkea hinta niin poliittisesti kuin taloudellisesti.

Samalla Stoltenberg mainitsee Ukrainan puolustuksen vahvistamisen, sillä myös sen kautta Venäjälle välittyy viesti mahdollisen hyökkäyksen kalliista hinnasta.

Useampi Nato-maa, kuten Yhdysvallat, Britannia ja Baltian maat, on jo sopinut lähettävänsä Ukrainaan muun muassa panssarintorjuntaohjuksia ja ilmatorjuntaohjuksia.

Nato on kertonut vahvistavansa puolustustaan Itä-Euroopassa. Stoltenberg vastaa hieman kierrellen kysymykseen siitä, onko tällaisilla toimilla oikeastaan vain jännitteitä kiristävä vaikutus Euroopassa.

Stoltenbergin mukaan Nato ei halua kärjistää tilannetta, vaan liennyttää jännitteitä. Hän korostaa toimien puolustuksellista luonnetta.

Nato-maat pitävät Suomea ja Ruotsia arvossaan

Keskustelu Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on noussut pintaan samalla, kun turvallisuustilanne Euroopassa on kiristynyt.

Stoltenberg korostaa, että jäsenyyden mahdollinen hakeminen on kunkin maan oma asia eivätkä ulkopuoliset voi vaikuttaa siihen päätökseen.

STT pyysi Stoltenbergiä arvioimaan, millaista poliittista keskustelua Suomen tai Ruotsin mahdollisesta jäsenyyshakemuksesta syntyisi Nato-maiden kesken.

Stoltenberg aloittaa vastauksensa toteamalla, että päätös olisi sotilasliiton jäsenmaiden kanssa.

-  En ole kuullut yhdenkään jäsenmaan olevan epäileväinen Ruotsia ja Suomea kohtaan. Päinvastoin, kaikki näkevät ne kovin tärkeinä – maina, joiden puolustus- ja turvallisuusinstituutiot täyttävät korkeat vaatimukset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE