Nyheter

Nätverk för integrationskoordinatorer i tvåspråkiga kommuner

Folktinget
Folktinget har skapat ett nätverk för integrationskoordinatorer tillsammans med Kommunförbundet.

Folktinget och Kommunförbundet skapar ett nätverk för integrationskoordinatorer i tvåspråkiga kommuner.

ABL

 

 

Integrationskoordinatorerna i tvåspråkiga kommuner har efterlyst ett nätverk mellan koordinatorer för att utbyta erfarenheter och skapa kontaktytor över kommungränserna. Folktinget och Kommunförbundet, två organisationer som båda jobbar aktivt med frågor kring integration på svenska, initierade därför på onsdagen ett första möte för integrationskoordinatorerna. Det första mötet gav en god grund för ett bestående nätverk.

 

– Koordinatorerna upplever sig som rätt ensamma i sitt arbete så det finns ett uppenbart behov för integrationskoordinatorerna i tvåspråkiga kommuner att diskutera sina erfarenheter med personer med samma jobb i en annan kommun, säger Stephanie Lindberg, ansvarig för integrationsfrågor på Folktinget.

 

Inom ramen för nätverket kommer såväl aktuella integrationsfrågor att lyftas upp, som de olika kommunernas modeller och lösningar gällande integration.

 

– Verkligheten för integrationen i tvåspråkiga kommuner skiljer sig mycket beroende på om man är i Österbotten eller i södra Finland. I Österbotten har man en längre erfarenhet av att integrera på svenska medan integrationen på svenska är i startgroparna i södra Finland. Också den tvåspråkiga integrationen bör utredas, säger folktingssekreterare Christina Gestrin.

 

– Vi vet att många kommuner redan samarbetar i de här frågorna, speciellt med kommuner i samma region. Vi upplever ändå att det finns en efterfrågan och ett behov av ett nätverk som samlar koordinatorerna på nationell nivå i hela Svenskfinland och vi är glada att vi nu kan erbjuda detta, säger Linda Grönqvist, tf. direktör för Svenska enheten vid Kommunförbundet.

 

Folktinget och Kommunförbundet kommer även i fortsättningen att samarbeta kring nätverket.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE