ehdokasmainos

Naurua neurooseille

Kuva: Otto-Ville Väätäinen
toctoc
Toc Tocin neuroosipotilaat ovat mehukkaimmillaan Monopoli-pelin äärellä. Näyttelijät vasemmalta Stefan Karlsson, Tuija Ernamo, Pauliina Suominen, Kimmo Rasila, Esko Roine ja Riitta Salminen.

Nykypäivänä tuntuu jo siltä, että melkein kuka tahansa voi saada diagnoosin tarkkavaisuushäiriöstä. Neuroosit ovat arkisia puheenaiheita ja liki kaikki näyttävät tuntevan jonkun neurootikon. Onkin siis varsin mediaseksikästä valita näytelmän aiheeksi juuri neuroosit. ”Toc Toc” -näytelmän (2005) hahmoilla on niin Touretten oireyhtymää kuin nosofobiaa eli sairaalloista tautien pelkoa.

Ohjaaja Tuomas Parkkinen haluaa hyväksyä jokaisen sellaisena kuin on. Hänen mielestään jokainen löytää arjestaan joitakin neuroosipiirteitä. Näytelmässä näille tutuille asioille saa nauraa, jos vain naurattaa.

Turun kaupunginteatteri

Laurent Baffie: Toc Toc

Suomennos Reita Lounatvuori – Ohjaus Tuomas Parkkinen – Lavastus Jani Uljas Puvustus Tuomas Lampinen Valot Jari Sipilä – Äänisuunnittelu Mika Hiltunen – Videot Sanna Malkavaara – Rooleissa Esko Roine, Tuija Ernamo, Stefan Karlsson, Kimmo Rasila, Riitta Salminen, Pauliina Suominen ja Ulla Koivuranta

Turun kaupunginteatterin syyskauden komedian on nähnyt ympäri maailmaa yli kolme miljoonaa ihmistä. Toc Toc on ranskalaiskoomikko Laurent Baffien suosituin näytelmä. Aikaisemmin Baffien kädenjälkeä on nähty Helsingin kaupunginteatterissa komediassa ”Kolme apinaa” (2013).

Toc Tocissa kuusi erilaisista pakko-oireista kärsivää potilasta odottavat vuoroaan erikoislääkärin vastaanotolle, jossa huhujen mukaan potilas parantuu vain yhdellä tapaamisella. Lääkärin lento on kuitenkin myöhässä, ja asiakkaat hermostuvat.

Aikaa tappaessaan kuusikko alkaa tutustua toisiinsa ja päättää järjestää oman ryhmäterapiaistunnon. Aluksi kukaan henkilöistä ei pysty selättämään pakko-oireitaan, mutta lopulta jokainen astelee vastaanotolta paremmassa tilassa.

Toc Tocin asetelma on mehukas, mutta lopulta yllätyksetön. Parinkymmenen minuutin jälkeen tuntuu kuin kaikki ainekset olisi jo käytetty. Kun hahmot tehdään vielä sata lasissa, hösääminen syö uskottavuutta.

Mehukkaimmassa kohtauksessa kuusikko keskittyy pelaamaan Monopolia, jolloin jokaisen neuroosit sekä naurattavat että vihlaisevat.

Charmikas Roine

Suupaltti taksikuski (Kimmo Rasila), lattiakuvioita seinille pakoon kiivennyt hipsteri (Stefan Karlsson) ja pikkulapsen tavoin itseään tulkitseva ja toistava nuori nainen (Pauliina Suominen) eivät tarjoa varsinaista kosketuspintaa. Pienempikin olisi jo tuntunut.

Henkilöiden oireissa vellotaan, mutta neuroosien aiheuttajat mainitaan vain sivulauseessa. Olisi ollut mielenkiintoista, jos syitä elämää hallitseviin häiriöihin olisi avattu enemmän.

Kuusikon kolme muuta hahmoa toimivat paremmin. Nosofobiasta kärsivä Blanche (Riitta Salminen) tuo lavalle tehoa, kun kaikki pitää desinfioida ja ihmiskontaktia välttää niin herpeksen kuin jonkin kuolemantaudin pelossa.

Turun kaupunginteatterissa ensimmäistä kertaa vierailevan Tuija Ernamon Maria tarkistaa kaiken tuhannesti. Tiukkisrouvasta kuoriutuu kuitenkin vapaamielisempi lady.

Toc Tocin sielu on juuri 72 vuotta täyttänyt näyttelijä Esko Roine, joka vierailee nyt ensimmäistä kertaa Turun kaupunginteatterissa.

Roineen rauhallinen karisma rauhoittaa näytelmän ylivirittynyttä tunnelmaa. Fred-hahmo kärsii Touretten oireyhtymästä, joka pakottaa miehen äännähtelemään ja huutelemaan törkeyksiä.

Näytelmän edetessä ´ suomentamat rivot huutelut alkavat olla jo niin verbaalisesti erikoisia, että ne naurattavat oikeasti. Välillä tuntuu, että Roine itsekin keksii hahmolleen mitä kummallisimpia kiroiluja.

Toc Toc alkaa kuin vanhan ajan ranskalainen elokuva, kun työryhmä esitellään videolla kepeän musiikin tahtiin. Tällaista letkeyttä on tavoiteltu koko näytelmään, missä se onnistuu aina silloin tällöin.

Ellinoora Sandell

 

 

 

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Kasarirockin ABC turkulaisittain

Kuva: Otto-Ville Väätäinen
rockage
Mikael Saari onnistuu rock-untuvikon roolissaan. Tanssijoina Turun kaupunginteatterin Rock of Ages -esityksessä irrottelevat Kiira Kilpiö (vaemmalla.), Saara-Elina Partanen, Reetta Korhonen ja Sofia Arasola. (kuvaaja Otto-Ville Väätäinen)

”Rock of Ages” on alkuperäistuottaja Matthew Weaverin mukaan musikaali, joka tuntuu konsertilta. Ja se on juuri sitä, nimittäin Turun kaupunginteatterin syksyn toinen ensi-ilta tykittää kasarirockin hittejä taidokkaasti. Broadwaylla Rock of Agesia esitettiin yhtäjaksoisesti kuusi vuotta.

Joskus musikaali voi tarjota koskettavan ja eheän tarinan, mutta Rock of Agesissa siihen ei ole edes pyritty. Tarina kahdesta nuoresta, jotka haaveilevat tähteydestä Los Angelesin Sunset Stripillä, on kliseinen. Esitys vilisee kuluneita hahmoja ja huipentuu mahtipontiseen, romanttiseen loppuun.

TEATTERI

Turun kaupunginteatteri, Domino

Rock of Ages

Teksti Christopher D’Arienzo – Suomennos Teemu Kaskinen – Ohjaus Mikko Kouki – Musiikin harjoitus Jussi Vahvaselkä – Kapellimestari Ville Vihko Lavastus Teemu Loikas, koreografia Reija Wäre – Puvut Tuomas Lampinen – Valot Jarmo Esko – Ääni Iiro Laakso – Rooleissa mm. Mikael Saari, Anna Victoria Eriksson, Aki Louhela, Mika Kujala, Veeti Kallio

Tätä kliseisyyttä käsikirjoittaja Christopher D’Arienzo ei yritäkään peitellä. Rock of Ages on aivot narikkaan -musikaali, vaikka siihen onkin tuotu ripaus anarkiaa talonvaltauksineen.

Domino-teatteri on entisenä elokuvateatterina mielenkiintoinen näyttämö musikaalille. Lavastaja Teemu Loikas on luonut savuisan ja rosoisen klubikadun. Viisihenkinen bändi on melkein keskellä lavaa, mikä korostaa konserttitunnelmaa.

Kultaista kasaria

Mikko Koukin ohjaaman musikaalin taika on ehdottomasti sen kappaleissa, kuten ”Cum on Feel the Noize”, ”Here I Go Again”, ”The Final Countdown ja ”Don’t Stop Believin’”.

Vaikka kaikki biisit kuulostavat identtisiltä biitteineen ja nostatuksineen, ne iskevät, oli syntynyt 1980-luvulla tai ei.

Osassa kappaleita lauletaan sekä suomeksi että englanniksi. Vaikka Teemu Kaskisen suomennokset ovat onnistuneita, suomeksi laulaminen tuntuu turhalta.

Biisit olisivat toimineet kokonaan englanniksi, koska kepeä juoni kulkee muutenkin eteenpäin. Niin kuin tuottaja Weaverkin totesi: konserttimaisuus on tärkeämpää.

Onnistuneita roolituksia

Miksi tämä kaikki ei vain ärsytä? Koska Rock of Ages on toteutettu tyylikkäästi.

Koreografi Reija Wäre on yhdessä taitavien tanssijoiden kanssa suunnitellut näyttävät koreografiat. Pukusuunnittelija Tuomas Lampinen ei ole säästellyt tekonahassa ja lycrassa. Niiden lisäksi hapsut ja niitit tekevät esiintyjistä uskottavia rokkikukkoja.

Mikael Saari ja Anna Victoria Eriksson ovat oiva valinta Rock of Agesin pääpariksi. Saari on jo aiemmin todistanut lahjakkuutensa herkkänä muusikkona, mutta Turun kaupunginteatterin musikaalissa hänestä löytyy rajumpikin puoli.

Kaupunginteatterin uusin kiinnitys Eriksson osoittaa jo nyt olevansa musikaalikuningatar. Tällaisissa rooleissa häntä tullaan luultavasti eniten näkemään.

Kaikki näyttelijät ovat hyviä laulajia. Vaikka rock-jumala Stacee Jaxxia esittävä Veeti Kallio on roolissaan hieman falski, hänen raspikurkkunsa sopii tunnelmaan.

Rock-klubin pitäjää näyttelevän Mika Kujalan ja hänen vasemman kätensä Aki Louhelan laulunumerot yllättävät. Louhelan hahmo Lonny Barnett on myös musikaalin kertoja, mutta sen olisikaikessa kökköydessään voinut jättää pois.

Kaiken rock-hattaran keskellä fyysinen kaksikko isä Hertz (Olli Rahkonen) ja poika Franz (Tuukka Raitala) tuovat mukaan ripauksen huumoria.

 

Ellinoora Sandell

 

Keskustelua aiheesta

Smedsin uutuus Kansallisteatterissa: Elokuvaa ja erotiikkaa

Kuva: Lennart Laberenz
smeds
Virolainen Juhán Ulfsak ja unkarilainen Annamária Láng kommunoikavat Kristian Smedsin uudessa produktiossa monilla kielillä, mutta ennen kaikkea elokuvaviittauksin.

Arvaamaton, irrationaalinen, hauska, hieman itseriittoinen. Jos esityksestä päällimmäisinä mieleen jäävät laatusanat ovat nuo, voi samaan hengenvetoon todeta, että sittenhän se on ihan Kristian Smedsin teatterin näköinen juttu.

Sellainen Kansallisteatterin ”Just Filming”  juuri on, auteurinsa näköinen. Se on Willensaunan matalassa, leveässä mutta syvyydeltään vähäisessä tilassa fyysisesti iholle tuleva. Ja silti salaperäisesti etäinen, selityksiä pakeneva. Rakenteeltaan se on kuin intervalliharjoitus: lämmittelyä seuraa kiihdytys, sitten palautus, uusi kiihdytys, palautus ja niin edelleen.

TEATTERI

Suomen Kansallisteatteri, Willensauna
Kristian Smeds: Just Filming
Ohjaus Kristian Smeds – Valosuunnittelu Teemu Nurmelin – Videosuunnittelu Lennart Laberenz –
Äänisuunnittelu Krisztián Vranik  – Musiikki Verneri Pohjola, Pekka Kuusisto ja Timo Kämäräinen – Näyttelijäntyö Annamária Láng ja Juhán Ulfsak

Smeds työryhmineen ei Willensaunassa pääse briljeeraamaan audovisuaalisilla oivalluksillaan niin paljon kuin suuren näyttämön produktioissa. Siksi katse pysyy nyt kahdessa näyttelijässä ja kuulo herkistyy monikielisenä murtavalle replikoinnille.

Just Filmingin avaavassa tilanteessa unkarilainen naisnäyttelijä Annamária Láng maskeerataan lavalla geishaksi. Harmoniaa rikkomaan ja katsojaa vieraannuttamaan ilmaantuu käsittämättömään sotisopaan sonnustautunut Juhan Ulfsak. Hän alkaa kertoa tosi tarinasta fantasiaksi karkaavasta lapsuuskokemuksestaan virolaisessa teatterissa, näyttelijäisänsä työpaikalla.

Kahdenlaisen instensiteetin – eleettömän rauhaisan ja toisaalta vaaran tunnetta luovan hermostuneisuuden – törmäytyksestä esitys lähtee rullaamaan samantyylisenä tunnelmien vuoristoratana.

Valkokankaan ja todellisuuden välissä

Elokuvalliset vinjetit ovat naisen ja miehen, näyttelijättären ja näyttelijän, Lángin ja Ulfsakin presenssissä korostetusti tai viitteellisempänä mukana koko esityksen.

Käsiohjelman virkaa toimittavassa tekijätietolappusessa Smeds kirjoittaa tilannekuvaksi, että ”postkommunistinen Maskuliini ja feminiini takovat yhteistä kipunaa täällä melankolisen pohjoisen iki-ahjoisen tähtitaivaan alla”. Cinema veritén klassikkoon viittaaminen on jossain määrin perusteltua. Tosin Godardin ”Maskuliini feminiini” leikitteli enemmän sukupolvi- kuin sukupuolirooleilla, joiden varaan taas Smedsin ”cinema possible”  tekee rajuja, eroottisia ja hempeitäkin kohtauksia.

Mies ja nainen paitsi puhuvat elokuvista, he myös jäljentävät elokuvamaisia kohtauksia, elokuvien katselutilannetta popcorneineen (jota on on näyttämöllä paljon, todella paljon) ja lopulta menevät sisään Bertoluccin ”Suojaavaan taivaaseen”. Sen he dubbaavat monitoreilta venäjäksi kuin karaokessa – venäjäksi siksi, että lipuvat tähän loppukohtaukseen zhivagomaisesta jälleennäkemisen hetkestä. Ollaan kuin käänteisessä Woody Allenin ”Kairon purppuraruusussa”,  siinähän filmisankari astuu valkokankaalta todellisuuteen. Nyt mennään toiseen suuntaan.

Smedsin pelailu elokuvailmaisulla on paikotellen kiinnostavaa, mutta toisinaan myös ylivirittynyttä ja alleviivattua. Silloin filmin ja todellisuuden välillä keikkuvat näyttelijät menettävät kiehtovuuttaan. Heistä tulee enemmän  näyttelijä-näyttelijöitä, kun parhaina hetkinä he ovat olleet ihmisnäyttelijöitä tai jopa ihmisihmisiä, läsnä yleisön edessä totena ja joka solullaan.

Läsnäolevuutta synnyttää joka tapauksessa Smedsin ratkaisu ottaa näyttämömiehet ja -naiset kollektiiviseen sanattomaan rooliin.

Epätasaisuudessaankin Just Filming on  varsin hyvin otteessaan pitävä teatterillinen parileikki. Willensaunan kompakti tila ja  intensiivinen näyttelijäntyö synnyttävät latautuneita tunnelmia, joiden ristiaallokossa seilaavalla katsojalla riittää haastetta pitää kurssinsa. Kareillakin siinä joutuu käymään, mutta satamaan selvitään.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ryhmiksen Farmi: Ihanneyhteisö uuden kumouksen aattona

Kuva: Ilkka Saastamoinen
ryhmis
Lampaan (Joel Mäkinen, maassa) synttäreillä ihannefarmin eloon syntyy jo isompi särö. Muut eläinhahmot vasemmalta sika (Tiina Weckström), hevonen (Milla-Mari Pylkkänen) ja kissa (Samuli Niittymäki).

Näinkö siinä oli tarkoitus käydä? Juuri tällaista ihanneyhteiskuntaako George Orwellin satiirin vallankumoukseen ryhtyneet eläimet tavoittelivat? Tätä, jossa aurinko paistaa, ruoho viheriöi, päivät kiertyvät aamusta iltaan aina samanlaisina, onnellisina. Jossa kaikki eläimet saavat olla sellaisia kuin ovat, hyvä sika hallitsee niitä hyvyydellä ja ymmärryksellä, ja odottaa vastapalvelukseksi lempeää alamaisuutta. Tässä onnelassa myös menneiden sukupolvien muisto on kunniassa.

TEATTERI

Ryhmäteatteri
Sinna Virtanen–Linda Wallgren–Juha Hurme–Henriikka Tavi: Farmi

Dramatisointi Sinna Virtanen – Ohjaus Linda Wallgren – Lavastus Kaisu Koponen – Sävellys Tuomas Skopa – Valot ja videot Ville Mäkelä – Ääni Jussi Kärkkäinen –
Puvut Niina Pasanen – Maskeeraus Riikka Virtanen – Rooleissa Joanna Haartti, Joel Mäkinen, Samuli Niittymäki, Milla-Mari Pylkkänen,Tiina Weckström

Sellaisena näyttäytyy Orwellin Animal Farmin evoluutioversio Ryhmäteatterissa. Aluksi. Kunnes onnellisten päivänkiertojen luuppiin alkaa tulla pieniä säröjä, poikkeamia, joissa voi olla ison murtuman siemen.

Vanha opinkappale toimii

Tämän farmin päivät näyttävät tosiaan kulkevat vakaata rutiinirataa. Asukit – palveltu sika omassa erityisyydessään sekä eksentrinen kissa, pöyhkeä kana, nöyrä lammas ja haaveellinen heppa – tekevät samat asiat joka päivä, mukisematta.

Sitten niiden ymmärrykseen alkaa tulla vähäisiä viestejä, että jotenkin tosinkin voisi maailma olla, jotenkin tosinkin voisi ehkä elää. Hevoset voivat jossain laukata villinä, lampaat voivat saada äänensä kuuluviin muutenkin kuin määkimällä… Uutta kapinaa ei sentään tule, mutta viriää kumuloituvaa haaveellisuutta, joka sekin voi sinällään olla uhka järjestäytyneelle yhteiskunnalle.

Orwellin satiirissa eläinten vallankumous lopulta söi kirjaimellisesti lapsiaan, mutta vakiinnutti ideologian vallan ja keskitti sen eräille. ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia; mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.” Kapinaan käyneiden elikoiden modifioitu opinkappale näyttää olevan voimissaan nykyfarmillakin.

Yhteisössä muistellaankin päivittäin suuren vallankumouksen saavutuksia. Sankareiden muotokuvat pölytetään joka aamu.

Esteettisesti ehjä, sisällöllisesti vajaa

Työpari Linda WallgrenSinna Virtanen alkoi taannoin pohdiskella, millaisista aineksista voisi syntyä ajassa kiinni oleva näytelmä, joka ottaisi vauhtia Orwellin vallankumoussatiirista. He pyysivät tiimiin vielä kirjailija Henriikka Tavin ja ohjaaja-kirjailija Juha Hurmeen.

Ryhmäteatterille syntyneessä Farmi-näytelmässä kirjoittajaporukan määrä syö vähän laatua. Esityksessä on runsaasti hyviä aihoita, mutta päämäärä jää jotenkin hahmottomaksi. Näkymöttömiin liekoihinsa kytketyillä eläinhahmoilla on kerrottavaa, mutta mitä niistä tarinapuroista syntyy? Virta?

Ohjauksellisesti ja esteettisesti kyllä, mutta sisällöllisesti vähemmän vuolas.

Esityksen hienovaraisesti muuntuva luuppirakenne on kiinnostava vain tiettyyn pisteeseen asti. Isompaa nytkähdystä odotellessa moni alkaa kiehnätä jo penkissään.

Ehdottomia vahvuuksia Farmissa ovat tarkkaan mietityt eläinhahmot. Ne ovat nimenomaan omalakisia hahmoja: näyttelijäihmisiä ei ole lähdetty eläimellistämään mutta ei toisaalta myöskään inhimillistämään elukoita. Siksi niiden käuttäytyminen kiinnostaa joka käänteessä, silloinkin, kun esitys tuntuu laahavan.

Näyttelijäviisikko toimii kollektiivisesti ja vähäeleisesti. Joel Mäkisen esittämä lammashenkilö pääsee kullä sooloilemaan musikaalisilla taidoillaan ja peritystä vallastaan nauttiva sikahenkilö (Tiina Weckström) osoittamaan johtajaominaiusuuksiaan, mutta pääosin ollaan yhtä. Siksi new säröilyt pävien kehrässä alkavatkin näyttää niin fataaleilta.

Kaisu Koposen lavastus jakaa näyttämön läpikuultavalla fondilla kahteen maailmaan, etualan kirkkauteen ja taustan harmaaseen hämärään. Odotin tämän elementin tulevan käytetyksi ohjauksessa laajemminkin, mutta ihan kaikkia mahdollisuuksia ei oteta irti. Mutta komeastihan se vapaa valkoinen hevonen siihen heijastuu.

Lavastus, puvustus ja valaistusratkaisut ovat kuitenkin kaikki hyvässä synkassa ohjauksellisen kokonaisvirityksen kanssa. Näin syntyy harmonia, jonka rikkoutumista katsoja kiihkeästi odottaa – pelolla tai toiveikkaana, kunkin luonteesta riippuen.

Keskustelua aiheesta

Liisan pitkäveteiset seikkailut Kansallisbaletissa

Kuva: Mirka Kleemola
liisa
Kansallisbaletin klassikkotarinan uudessa Jorma Elon koreografioinnissa Liisana tanssii Eun-Ji Ha. Antti Keinänen esittää Hatuntekijää.

Täytyy myöntää, että koreografi Jorma Elo on aikamoinen velho, kun hän pystyy tekemään niin mielikuvituksellisesta kirjasta kuin Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa niin pitkäveteisen balettiteoksen. Samalla hän onnistuu kadottamaan lähes kaiken sen anarkistisuuden, mikä kirjassa sen ilmestymisaikana (1865) oli ja on edelleen.

Suomen Kansallisbaletti

Liisa Ihmemaassa

Koreografia Jorma Elo – Musiikki Ludwig van Beethoven – G. F. Händel, Edvard Grieg, Felix Mendelssohn, Joseph Haydn, Carl Maria von Weber, Hector Berlioz, Gottfried Stölzelm – Lavastus ja puvut Robert Perdziola – Valot ja projisoinnit Mikki Kunttu – Animaatiot Petri Sarkkila

Vakavasti puhuen Kansallisbaletin uuden koko perheen kantaesitysbaletin Liisa Ihmemaassa tekijänä Elo olisi tarvinnut rinnalleen niin osaavan teksti- kuin musiikkidramaturginkin. Näin ainakin isoimmat ihmetyksen aiheet olisi varmasti voitu välttää. Tosin siitä en ole varma, olisiko sittenkään alkuteoksen kielellinen hulluttelu ja brittiläisen perinteisen lastenkasvatuksen kritiikki lastenloruparodioineen onnistunut välittymään ei-kielelliseen tanssiteokseen.

Liisa hukassa

Esitys alkaa oikeastaan kahdella prologilla, joista ensimmäisen mukanaoloa eli Liisan isän kuolemaa, en oikein ymmärrä. Siihen ei jatkossa viitata missään yhteydessä. Liisan rakkaus kuolleeseen isään ja kuoleman vaikutus hänen kehitykseensä olisi kyllä pystytty tuomaan esille kihlajaiskohtauksessa, joka puolestaan oli aivan liian pitkäksi venytetty. Vähemmälläkin ymmärtää, ettei Liisa ole vielä riittävän aikuinen rakastuakseen ja kihlautuakseen.

Kun päästään itse Ihmemaahan, ei meno paljoa parane. Jollei ole lukenut kirjaa tai nähnyt edes sen pohjalta tehtyä Disney-elokuvaa, on monessa kohtauksessa vaikea pysyä mukana. Varsinkin kun useat tarinan kuljetuksen ja Liisan kehityksen kannalta olennaiset seikat joko jätetään kokonaan käsittelemättä tai vain huitaistaan nopeasti ohi. Yksi tällainen on esimerkiksi Irvikissa, jonka kuvaa kyllä näytetään silloin tällöin, mutta muuten ei selitetä mistä on kyse, eikä Liisa mitenkään reagoi Irvikissan ilmestymisiin.

Tiedän, että muusikot ja säveltäjät eivät katso hyvällä teostensa pilkkomista ja lyhentämistä. Tässä tapauksessa sellainen kuitenkin olisi tehnyt hyvää tai sitten Elon olisi pitänyt valita musiikkikoosteeseen huomattavasti lyhyempiä kappaleita. Sinänsä hienot ja ilmaisevat Beethovenin, Händelin, Griegin, Mendelssohnin, Haydnin, von Weberin, Berliozin ja Stölzelin sävellykset ovat usein liian pitkiä, jolloin kohtauksen juju vesittyy. Näin jopa lopun sinänsä näyttävässä pelikorttisotilaiden taistelussa, josta tulee vain yhtä marssimista.

Liisa statistina

Myös Liisan osuus tarinassa on ongelmallinen. Useimmissa kohtauksissa hän on lähinnä sivustaseuraaja, jonka pääasiallinen tehtävä on ihmetellä ja ilmehtiä miimisesti. Näkemäni esityksen Liisa, Eun-Ji Ha, kyllä hallitsee ilmaisun ja on muutenkin hyvin suloinen nuori tyttö. Ja kun hän pääsee kunnolla tanssimaan, kuten loppupuolen duetossa Valkoisen Ritarin (Michal Krčmář) kanssa, näyttämö heti sähköistyy myös tanssillisesti.

Toinen sekä koreografisesti että esityksellisesti esiin nouseva hahmo on Valkoinen kani, joka eräänlaisena tapahtumien johdattelijana aina putkahtelee esille milloin mistäkin. Xiaoyu He on mainio kani. Yhtä aikaa tuttu ja arvoituksellinen ja myös erinomainen tanssija.

Käsiohjelmassa Elo sanoo halunneensa tehdä Liisasta aikaisempia teoksiaan klassisemman. Sitä se onkin, jopa niin paljon, että liikutaan sillä rajalla, vaikuttaako se vanhahtavalta. Myönnän auliisti, että olen pitänyt paljon enemmän Elon aikaisempien teosten ei-niin-klassisesta liikekielestä.

Tilannetta ei pelasta baletin nuorisoryhmän tai pienten balettikoululaisten käyttö joukkokohtauksissa. Eikä sekään, että koko tanssijakunta tekee työnsä antaumuksella.

Visuaalisesti Liisa Ihmemaassa on yltäkylläinen, jopa niin, että Robert Perdziolan suunnittelemat lavastus ja puvut tuntuvat melkein jyräävän koreografian. Lavastus välillä ihan konkreettisestikin pienentämällä tanssitilaa ja toisaalta käyttämällä runsaasti aikaa vaihtoihin. Mielestäni viitteellisemmällä ylöspanolla, varsinkin kun valoissa oli käytettävissä Mikki Kuntun kaltainen huipputaiteilija, olisi kenties saatu aikaan teknisesti ja visuaalisesti huomattavasti sujuvampi esitys.

Liisa Ihmemaassa balettia markkinoidaan yli 6-vuotiaille. Väliaikoineen ja kiitosrituaaleineen liki kolmetuntinen esitys on mielestäni kyllä koko perheen teokseksi liian pitkä. Ja ainakin on parasta etukäteen tutustua itse kirjaan, jotta jaksaa seurata näyttämön tapahtumia.

Annikki Alku

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolme miestä ja aivoskanneri – ja Venäjä

Kuva: Stefan Bremer
29458680606_19b7b16915_k
Somnimagin tehotiimi vientiponnistelujen tiimellyksessä: Taisto (Jani Karvinen, vasemmalla), Olli (Timo Tuominen), Jone (Kari Ketonen) ja Larissa (Elena Spirina), joka tulkkaa valikoidusti tohinan puhelimessa venäläisosapuolelle

Juha Jokelan kuudesta näytelmästä kolme on ollut selvästi komediallisemmin aihettaan käsitteleviä. Näitäkolmea yhdistää se, että huvittava satiirinen elementti on ollut jokin puolipäättömältä kuullostava idea, jota näytelmän henkilöt  sinnikkäästi ja skepsismiä sekä ennakkoluuloja uhmaten lähtevät viemään eteenpäin.

Jokelan megamenestyksekkäässä esikoisnäytelmässä ”Mobile Horror” (2003) se oli gandhilaisen moraalin ymppääminen mobiilisovellukseen keskellä hillittömintä it-hypeä. ”Esitystalous 2:ssa” (3013)  se oli kaupungin brändityöryhmän tilaama projekti kirjoittaa Espoo tarinaksi.

TEATTERI

Suomen Kansallisteatteri, suuri näyttämö

Juha Jokela: Sumu

Ohjaus Juha Jokela – Lavastus Teppo Järvinen – Puvut Tarja Simonen – Videot Timo Teräväinen – Valot Max Wikström – Ääni Tommi Koskinen – Rooleissa Timo Tuominen, Jani Karvinen, Kari Ketonen, Elena Spirina, Katariina Kaitue, Jukka-Pekka Palo, Karin Pacius

Kansallisteatterissa ensi-iltansa saaneessa Jokelan uusimmassa  näytelmässä ”Sumu” ollaan viemässä neurologiseen tutkimukseen liittyvää huipputeknologiaa Venäjälle Ukrainan kriisin ja muiden putiniliaisten pullistelujen paineistamana.

Komedian vääntäminen ulkomaankauppapolitiikasta voi tuntua ensi kuulemalta  yhtä hullulta ajatukselta kuin Jokelan kolmen komedian utopistiset hankkeet, mutta kun vientiprojektiin osallistuvia tahoja kieputtellaan ja törmäytellään sopivasti vailla poliittista korrektiutta, niin irtoahaan siitä nauru jos toinenkin. Mikä parasta, Jokelan näytelmässä hupia irrotetaan enemmän älyllisellä huumorilla kuin esimerkiksi kansallisilla stereotypioilla tai ”yksi suomalainen vastaa kymmentä ryssää” -mentaliteetista nousevalla ylemmyydentuntoisella pilkalla.

Dynaaminen trio ja terävä Larissa

Somnimag-yhtiö etsii kehittelemälleen aivotoimintojen kartoitusta mullistavasti uudistavalle laitteelle markkinoita maailmalta. Kun muutama lupaava tie on noussut pystyyn, katseet kääntyvät itänaapuriin.

Somnimagin dynaamisen trion muodostavat huippututkija Taisto (Jani Karvinen), samassa Otanimenen kylmälaboratoriossa opiskeluaikoina puuhastellut kollega, nyt firman toimitusjohtaja Olli (Timo Tuominen) ja markkinontihaukka Jone (Kari Ketonen). He puntaroivat eri kanteilta vientihankkeen moraalisia pointteja sekä riskejä, ja kinastelevatkin niistä, mutta lähtevät leikkiin, kun työ- ja elinkeinoministeriöstäkin irtoaa lobbailujen jälkeen myötämieltä homman rahoittamiselle – paitsi hurmaavan kyyniseltä kansliapäälliköltä.

Olli myös palkkaa firmaan Venäjä-projektin käytännön asioiden hoitumisen helpottamiseksi tulkin. Omassa työssään taitava ja työnantajalle lojaali Larissa (Elena Spirina) hallitsee myös sarkasmien jalon taidon, minkä Olli tulee huomaamaamaan muun muassa hilpeästi lapasestä lähtevässä kehityskeskustelussa: työntekijän mielialojaja motivoituneisuutta kartoitellut pomo lyö keskustelun päätteeksi  itse itsensä nöyryyttämänä otsansa kuuluvasti pöytään.

Larissa on opiskellut kielten lisäksi filosofiaa, mikä auttaa venäläisen sielunmaiseman ymmärtämisessä. Ja siitähän taas irtoaa yllättävää lisäbuustia Somnimagin vientistrategioihin. Sitä tarvitaan, sillä Venäjän puolellakin hallitaan kauppapolitiikka sanan jälkiosaan painottaen.

Luonteva dialogi  edellä

Näytelmän kulminaatiopisteessä keskellä Sominmagin vientiponnisteluja ja jo vähän tyyntyneitä sisäisiä arvokeskusteluja hollantilainen matkustajakone pudotetaan Ukrainan ilmatilassa. Taistolle 300 ihmisuhria vaatinut turma on yhtä kuin joukkomurha, joten hän kääntyy vastustamaan kehittämänsä MGD-laitteen myymistä venäläisille. Ministeriön väki taas on jo aiemmin ilmaissut halunsa saada Taisto ulos koko projektista, mikä kriisiyttää aina konsensus-hakuisen Ollin. Jonelle Taiston  pettäminen on business as usual.

Ja kuinkas sitten kävikään…

Sitä ei tässä paljasteta, paitsi sen verran, että näytelmän katharsiksessa saadaan pieni aavistus toiminnallisuudesta, joka muuten loistaa esityksestä poissaololollaan. Jokela luottaa taas kerran kirjoittamansa vauhdikkaan mutta tarkan dialogin voimaan. Sumun koko dynaamisuus syntyy näyttämöllä puheesta, ei niinkään teoista. Näyttelijöitä enemmän esityksen liikkeestä vastaavat graafiset videosommitelmat  – ei ihan niin komeat kuin Jokelan edellisessä Kansallisen suuren näyttämön ohjauksessa ”Patriarkka”, mutta perspektiiviä taittavat ruudukot ovat vaikuttavia ja toimivia.

Jokela on rakentanut Somnimag-kolmikostaan ehkä vähän kliseisen, mutta draamallisesti tietysti toimivan pienyhteisön: yksi on idealistinen tieteentekijä, toinen on kaikessa firman etuja ajava pragmaatikko ja kolmas yritysetiikasta ja muista hankalista käsitteistä piittaamaton itsevarma myyntikone. Larissa tarkkailee  kolmikon vuolaita ajatustenvaihtoja näennäisen eleettömänä, mutta oikeasti hyvin skarppina.

Jani Karvinen, Timo Tuominen ja debyyttinsä Kansallisteatterissa tekevä Kari Ketonen ovat mitä uskottavin kolmikko rooleissa. Puhe kulkee Jokelan ohjauksille tyypillisesti koko ajan luontevana, runsas teksti on näyttelijöillä niin hyvin hallinnassa, että näyttämölle syntyy monissa kohtauksissa vahva spontaaniuden tunnelma.

Elena Spirinan coolissa hahmossa on hyvää vastapaino pulppuavalla äijäköörille. Samanlaista viileyttä, nyt jo arroganssia hipovaa, on myös ministeriä esittävässä Katariina Kaitueessa ja kyynisen kansliapäällikön pienen  roolin hykerryttävästi tekevässä Jukka-Pekka Palossa. Karin Pacius tulee esityksen lopussa vaalien seurauksena tapahtuneessa vallanvaihdoksessa uutena ministerinä näyttämölle: annebernermäinen olemus on  tässä hahmossa alleviivattu, ehkä turhankin vahvasti.

 

Keskustelua aiheesta