Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Navalnyi saa Saharov-palkinnon – myönnetään ihmis- ja perusoikeuksien edistämisestä

LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

Venäläinen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi saa EU-parlamentin Saharov-palkinnon.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Navalnyi on tällä hetkellä vangittuna Venäjällä.

Navalnyi tunnetaan yhtenä presidentti Vladimir Putinin äänekkäimmistä arvostelijoista. Hän on kampanjoinut myös korruptiota vastaan.

Navalnyi joutui myrkytyksen kohteeksi viime vuonna. Länsimaiden mukaan Navalnyi myrkytettiin Venäjällä neuvostoaikaisella hermomyrkyllä Novitshokilla. Häntä hoidettiin myrkytyksen jälkeen Saksassa, minkä jälkeen hän palasi Venäjälle.

Navalnyi otettiin kiinni heti kotiinpaluunsa jälkeen, ja hän on ollut siitä lähtien vangittuna. EU ja länsimaat ovat vaatineet Venäjää vapauttamaan Navalnyin.

Hän on itse sanonut Putinin olleen hänen myrkytyksensä takana. Venäjä on kiistänyt osallisuutensa myrkytykseen.

Navalnyi oli EU-parlamentin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana viime vuoden marraskuussa videoyhteyden välityksellä. Tuolloin toipilaana ollut Navalnyi vaati EU:lta pakotteita Putinin lähipiiriä ja keskeisiä venäläisiä liikemiehiä vastaan.

Mielipiteenvapauden Saharov-palkinto on myönnetty vuodesta 1988.

Navalnyin mukaan oligarkkeihin kohdistuvat pakotteet olisivat tehokkaampia kuin aiemmin langetetut pakotteet. Navalnyi myös kiitti EU:lta siihen mennessä saamaansa tukea ja sanoi, että tuella on laajempi merkitys koko Venäjän kansalle.

-  En ole todellakaan ensimmäinen, enkä valitettavasti myöskään viimeinen, joka tulee myrkytetyksi, tapetuksi tai kohdelluksi tällä tavalla, Navalnyi sanoi viime marraskuussa.

Kesäkuussa Navalnyin järjestöt luokiteltiin Venäjällä äärijärjestöiksi. Päätöstä pidettiin keinona estää Navalnyin tukijoiden asettumista ehdolle syksyn vaaleissa. Euroopan unioni tuomitsi päätöksen perusteettomana.

Mielipiteenvapauden Saharov-palkinto on myönnetty vuodesta 1988 lähtien henkilöille tai järjestöille, jotka edistävät ihmis- ja perusoikeuksia. Viime vuonna palkinnon sai Valko-Venäjän oppositio.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE