Politiikka

”Näyttää siltä, että SAK on ryhtynyt kosiskelemaan hallitusta” – kansanedustaja tuohtui ”harhaanjohtavasta” uutisesta

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Palkansaajakeskusjärjestö SAK kertoi eilen, että viime vuonna irtisanottiin yhteensä 3 276 työntekijää. Määrä ei ole koskaan jäänyt SAK:n mukaan näin pieneksi järjestön vuodesta 2007 lähtien keräämissä vuositilastoissa.

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) pitää SAK:n uutisointia erittäin harhaanjohtavana.

– Miksi ihmeessä SAK uutisoi asiaa näin kepeästi ja yksisilmäisesti? Näyttää sille, että SAK on ryhtynyt kosiskelemaan hallitusta yt-tilastojen kautta, hän arvostelee.

Juvosen mielestä tilastot eivät kerro työntekijöiden todellisesta tilanteesta, kuten säästöistä ja irtisanomisista, ”joita on tehty pakotetulla ja hiljaisella sopimisella”.

– Sillä muuta vaihtoehtoa irtisanomisuhan alla olevalla ja nurkkaansa ajetulla työntekijällä ei irtisanomistilanteessa ole.

Juvonen näkee, että Suomeen on rantautunut tapa, jossa työnantajat – erityisesti suuret yhtiöt – eivät enää irtisano ihmisiä vaan tarjoavat niin sanottuja paketteja.

– Tämä tarkoittaa yhdessä sovittua työsuhteen purkua, jossa työnantaja ilmoittaa yt-neuvottelujen päättyneen. Säästöjä on löytynyt neuvottelujen aikana ja ”tyytyväisenä voimme ilmoittaa, että yhtään henkilöä ei tulla irtisanomaan”.

Kyllä siellä on paljon juuri ikääntyneitä työntekijöitä.

Luottamusmiehenä aikoinaan toimineen Juvosen mukaan todellisuudessa yhtiön henkilöstömäärä on voinut pienentyä esimerkiksi 10 prosenttia näiden pakettiratkaisujen avulla.

– Käytännössä henkilöstöllä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin allekirjoittaa tarjottu sopimus. Pakettiratkaisussa saa yleensä muutaman extrakuukauden korvauksen irtisanomisajan palkalle. Jos ei tuona aikana löydä uutta työtä joutuu työttömyystilastoihin.

Juvonen painottaa, että näin toimittaessa yt-irtisanomislakien takaisinottovelvollisuudet eivät myöskään sido yhtiöitä.

– Sillä työntekijä on sopimuksen tehtyään ”itse vapaaehtoisesti irtisanoutunut”.

Hän muistuttaa, että työsopimuslain mukaan työnantajalla on kuitenkin velvollisuus ottaa työntekijä takaisin tietyin edellytyksin. Kun työntekijä on irtisanottu taloudellisista ja/tai tuotannollisista syistä tai yrityksen saneerausmenettelyn yhteydessä, työnantajalla on velvollisuus tarjota työtä, mikäli työnantaja tarvitsee uusia työntekijöitä samoihin tai samankaltaisin tehtäviin neljän kuukauden sisällä työsuhteen päättymisestä.

– Jokainen voimme miettiä, ketkä työntekijät joutuvat tyypillisimmin tällaisen sopimusmenettelyllä tehdyn hienovaraisen irtisanomisen piiriin. Kyllä siellä on paljon juuri ikääntyneitä työntekijöitä, Juvonen huomauttaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat