Politiikka

”Ne ovat ihmisten rahoja” – professori: Petteri Orpo puhui kuin Margaret Thatcher

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Professori Matti Tuomala arvioi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) lausuntoa eduskunnan budjettikeskustelussa 20.9.2017 Talous & Yhteiskunta -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa. Orpo sanoi eduskunnassa, että ”On virheellistä sanoa, että veronkevennyksiä annettaisiin ikään kuin kyse olisi alun perin valtion rahoista. Ne ovat ihmisten rahoja.”

Tuomala kyselee, kuulostaako ajatus tutulta.

”Ne meistä, jotka elivät tai jopa asuivat Britanniassa 1980-luvulla, muistavat, että täsmälleen näin puhui silloin pääministeri Margaret Thatcher. ”Valtioilla ei ole omia rahoja. On vain veronmaksajien rahaa”Thatcherin kommentti heijasti hänen libertaarista maailmankuvaansa, jota hän oli ammentanut libertaari-ikoni Friedrich von Hayekin ajattelusta.

Tuomalan mukaan loppuun asti vietynä ajatus ihmisten omista rahoista veisi filosofi Robert Nozickin ajattelua seuraten minimivaltioon tai yövartijavaltioon, jonka ainoaksi tehtäväksi jäisi huolehtiminen siitä, ettei omistusoikeuksia loukattaisi.

Hän huomauttaa, että yövartijavaltiokin täytyy rahoittaa jollain tavalla.

”Tässä kohtaa Nozick joutuu vaikeuksiin. Ihmisten pitäisi luovuttaa vapaaehtoisesti omia rahojaan valtiolle.”

Toinen libertaari-ikoni Milton Friedman puolestaan huomasi Tuomalan mukaan sen, ettei vapaaehtoinen järjestely onnistu vapaamatkustajaongelman vuoksi.

”Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pettyminen suurituloisten heikkoon osallistumiseen palkanalennustalkoisiin heijastaa juuri tätä ongelmaa.”

Tuomala on professori Tampereen yliopistosta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat