Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Nesteeltä lähdössä jopa 470 työpaikkaa – henkilöstöryhmät nyreissään: ”Meidän apumme ei ole kelvannut”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Öljy-yhtiö Nesteen yt-neuvotteluissa mukana olleet henkilöstöedustajat pitävät yhtiössä käytyjä neuvotteluja ongelmallisina muutoksen suuruuteen nähden, jopa näennäisinä.

Demokraatti

Demokraatti

– Vaarana on menettää välttämätöntä osaamista ja tuotannon käytettävyys sekä turvallisuus, henkilöstöryhmät toteavat tiedotteessa.

Nesteen johto ja henkilöstöryhmät kokoontuivat torstaina viimeiseen, kymmenenteen yt-neuvotteluistuntoon. Neuvottelujen piirissä oli lähes 1 500 henkilön työtehtävät.

Vähennystarpeeksi työnantaja ilmoitti yt-neuvottelujen alkaessa 470 henkilöä. Yhtiö ilmoittaa päätökset lähiviikkoina.

Asialistalla torstaina olivat muun muassa Naantalin öljynjalostustoiminnan lakkauttaminen ja henkilöstövähennykset sekä tehtävämuutokset operatiivisen toimintamallin muuttuessa Porvoossa.

– Työnantaja jätti käyttämättä mahdollisuuden kehittää yhdessä yrityksen toimintaa.

Ne moittivat sitä, että työnantaja käytti neuvotteluajan asioiden käsittelemiseen niin yleisellä tasolla, että henkilöstöryhmien oli vaikea saada suunnitelluista muutoksista kokonaiskuvaa.

Lisää aiheesta

– Toisaalta työnantaja toi neuvottelupöytään paljon sinne kuulumattomia asioita, kuten Nesteellä tehdyt lukuisat paikalliset sopimukset. Arvokasta aikaa käytettiin muuhun kuin tulevaisuuden öljytuoteliiketoiminnan suunnitteluun.

– Olemme yhtä mieltä siitä, että meillä ei ollut riittävästi tietoa eikä aikaa tai edes mahdollisuutta vaihtoehtoisten ratkaisujen valmistelemiseen, henkilöstön edustajat sanovat.

Nesteellä on aiemmin käyty vain kahdet näin laajat yhteistoimintaneuvottelut. Nyt päättyneisiin neuvotteluihin osallistuneista henkilöstöedustajista moni on kokenut myös edelliset yt-neuvottelukierrokset.

– Aikaisemmissa neuvotteluissa asioita käsiteltiin yksityiskohtaisesti vaihtoehtoja etsien, henkilöstön näkemyksiä kuunnellen ja esimerkiksi työryhmätyöskentelyä soveltaen. Nyt tällaista menettelytapaa noudatettiin hyvin niukasti, eikä ratkaisuja haettu yhdessä.

– Muodostui kuva, että neuvottelujen lopputulos oli etukäteen määritelty.

“Henkilöstökuluilla tätä peliä ei ratkaista.”

Henkilöstöryhmät ovat toiminnan alasajon lisäksi huolissaan osaamisen vähentymisestä tai sen ulkoistuksesta Nesteellä.

Neste tavoittelee kaavailemillaan vähennyksillä 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Henkilöstökulujen osuus Nesteen liiketoiminnan kokonaiskustannuksista on 2,5 prosenttia.

– Henkilöstökuluilla tätä peliä ei ratkaista. Kilpailukyvyn turvaamiseksi tarvitaan muita keinoja. Hyvällä johtamisella ja halulla kehittää toimintaa saadaan toiminta sellaiseksi kuin halutaan. Tällainen johtaminen toiminnastamme vain puuttuu tällä hetkellä.

Henkilöstö toteaa, että sillä on syventävää tietoa siitä, miten tuotantoa pyöritetään arjessa ja kuinka sitä voidaan kehittää.

– Henkilöstö on tarjonnut kehitysideoita ja tarjoutunut auttamaan tai sparraamaan asioiden valmistelussa, mutta apu ei ole kelvannut. Meillä on kokemuksia siitä, kuinka työnantaja on tuonut pöytään valmiin esityksen, ajanut sen läpi ja tavoiteltu uudistus on mennyt metsään.

Vuoropuhelu toimii henkilöstöryhmien arvion mukaan Nesteellä huonosti. Yhteistyö paranisi esimerkiksi sillä, että henkilöstön edustajat otettaisiin takaisin Nesteen johtoryhmätyöskentelyyn.

Henkilöstöryhmät ovat huolissaan neuvottelupäätöksen vaikutuksesta ihmisten ja jalostamon tulevaisuuteen. Neuvottelujen päätyttyäkin on edelleen epäselvää, mitä edustettavien työsuhteille ja -tehtäville tapahtuu.

Yhteistoimintaneuvotteluissa Nesteen henkilöstöä edusti 12 luottamushenkilöä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE