Niinistö ja Trumpin tiedotustilaisuus päättyi – Mitä tapahtui Suomen hävittäjäkaupoille?

Kuva: AFP Photo
Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump kättelivät lehdistötilaisuuden päätteeksi.

Odotettu presidenttien Sauli Niinistön ja Donald Trumpin lehdistötilaisuus pääsi alkamaan lähes minuutilleen aikataulussa. Lehdistötilaisuus tuntui sen sijaan venyvän rennonoloisen Trumpin jakaessa puheenvuoroja.

USA:n presidentti Donald Trump aloitti tiedotustilaisuuden ottamalla osaa hurrikaani Harveyn tuhoista kärsineiden kokemuksien puolesta. Tragedia veikin leijonanosan lehdistötilaisuuden alkuosasta.

Trump ei kuitenkaan unohtanut Suomen Turkua. Liekö koskaan maamme entinen pääkaupunki ollut tällä tavalla maailman polttopisteessä, kuin tiistain vastaisena yönä oli.

Trump sanoi USA:n seisovan Suomen rinnalla terrorismia vastaan ja kiitti Suomen avusta Afganistanissa ja Irakissa.

Sitten siirryttiin toimittajien kysymyksiin, joita tulikin yllättävän paljon. Kaikkiaan tiedotustilaisuus kesti 33 minuuttia. Pääosassa oli maailmanpolitiikka ja eritoteten Venäjä.

– Suomi ei näe itseään neuvonantajana Venäjä-suhteiden suhteen, mutta Suomi tekee kaikkensa rauhan säilyttämiseksi, sanoi presidentti Sauli Niinistö.

Suomen 100-vuotisjuhliakaan ei unohdettu.

– Yhdysvallat lahjoittaa puoli miljoonaa dollaria Suomen ja Yhdysvaltain väliseen Fulbright-vaihto-ohjelmaan, Trump sanoi onnittelujen kera.

USA:n presidentti Donald Trump vastasi kysymykseen USA:n avusta Suomelle, jos Suomen Venäjä-suhteet kärjistyisivät: Toivottavasti Suomen ja Venäjän suhteet eivät koskaan kärjisty. Suomi on kunnioitettu sotilaallisesti ja muutoinkin.

Mutta tekikö Suomi Sauli Niinistön matkalla hävittäjäkaupat Horneteista USA:n kanssa, kuten Trump viittasi kysymättäkin?

Se jää selvitettäväksi.

Jutun lähteet. Ylen erikoislähetys, STT, kansainväliset uutistoimistot.

 

 

 

 

 

Isku ortodoksikirkolla: useita kuollut tulituksessa Venäjällä, vartijat ampuivat hyökkääjän

Etelä-Venäjällä Dagestanissa useita ihmisiä on saanut surmansa ampumisessa ortodoksikirkon luona. Venäläismedian mukaan asemies avasi tulen, kun ihmiset olivat tulossa ulos kirkosta.

Venäjän terveysministeriö kertoo, että kuolleita on ainakin viisi. Lisäksi useita ihmisiä on haavoittunut, heidän joukossaan kaksi vartijaa, jotka vastasivat hyökkäykseen ja tappoivat ampujan. Osan haavoittuneista kerrotaan saaneen vakavia vammoja.

Hyökkäys tapahtui Kizljarin kaupungissa, joka sijaitsee Dagestanin pohjoisosassa lähellä Tshetshenian rajaa.

Venäläiskanava RT:n mukaan ampujalla oli metsästyskivääri. Uutistoimisto Interfax kertoo, että hän oli vuonna 1995 syntynyt paikallinen mies.

Sputnik-uutistoimiston lähteiden mukaan miehellä ei ole aiempaa rikoshistoriaa eikä hänen tiedetä kuuluneen mihinkään ääriryhmään.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Israelin pääministerin tyly esiintyminen sai yllättävän vastaanoton Iranissa

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif ei halunnut ryhtyä sanasotaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa Münchenissä. Zarifin mukaan Netanjahun esiintyminen iranilaiseksi väitetty lennokin osa mukanaan oli ”sirkusta”, joka ei ansaitse edes vastausta.

Zarif toisti omassa puheessaan jo viime vuonna esittelemänsä ajatuksen Persianlahden alueen laajasta turvallisuusjärjestelmästä. Hänen mukaansa väitteet Iranin halusta alueelliseksi suurvallaksi ovat perättömiä.

Hitler-viittaus säesti kohupuhetta – ”En uskonut näkeväni tällaista elinaikanani”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu hyökkäsi rajusti Irania vastaan puheessaan Münchenin turvallisuuskokouksessa. Iran on tällä hetkellä suurin uhka koko maailmalle, Netanjahu julisti.

Hänen mukaansa Israel ei salli Iranin luoda pysyvää läsnäoloa Syyriaan. Israel on valmis toimimaan sen estämiseksi myös suoraan Irania vastaan, Netanjahu uhkasi.

– Älkää koetelko Israelia, Netanjahu viestitti Iranin vallanpitäjille.

Netanjahu esitteli puhuessaan esinettä, jonka hän sanoi olevan osa Israelin ilmatilassa alas ammutusta iranilaisesta lennokista. Münchenissä myöhemmin tänään puhuvaa Iranin ulkoministeriä Mohammad Javad Zarifia Netanjahu kuvaili ”elegantiksi valehtelijaksi”.

Netanjahu moitti puheessaan myös Iranin ydinohjelmasta 2015 solmittua kansainvälistä sopimusta. Hän rinnasti sen länsivaltojen sopimuksiin natsi-Saksan kanssa ennen toista maailmansotaa, joiden toivottiin estävän sota mutta jotka lopulta vain rohkaisivat Hitleriä.

Erikoinen myönteinen seuraus Iranin uhkan kasvusta Lähi-idässä on Netanjahun mukaan ollut se, että yhteinen huoli siitä on parantanut Israelin ja arabimaiden keskinäisiä suhteita.

– En uskonut näkeväni tällaista elinaikanani, Netanjahu totesi.

Iranin uhka voikin Netanjahun mukaan paradoksaalisesti tasoittaa tietä sovulle Israelin ja palestiinalaisten kanssa.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta

Demarit äänestävät hallitukseen menosta – SPD:n johtajaehdokas hyvin toiveikas

Kuva: Lehtikuva

Saksan sosiaalidemokraatit valmistautuvat jäsenäänestykseen hallitukseen menosta. Äänestys käynnistyy alkuviikosta, ja tulokset selviävät kahden viikon kuluttua.

SPD:n johtajaksi esitetty Andrea Nahles kampanjoi viikonloppuna Hampurissa. Hän sanoo olevansa hyvin toiveikas, että sopimus liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien kanssa saa selvän tuen.

Nahlesin odotetaan nousevan puolueen johdosta eronneen Martin Schulzin seuraajaksi huhtikuussa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Matkustajakone putosi Iranissa – 66 kuoli

Kaikki Iranin onnettomuuskoneessa olleet 66 ihmistä ovat kuolleet, kertoo lentoyhtiö. Kone syöksyi maahan Zagrosvuorilla Lounais-Iranissa.

Aseman Airlinesin kone oli lähtenyt Teheranista ja oli matkalla Yasujin kaupunkiin. Onnettomuus tapahtui lähellä Semiromin kaupunkia Isfahanin maakunnassa.

Kone oli tiettävästi kaksimoottorinen potkuriturbiinikone ATR-72, jota käytetään erityisesti lyhyillä reiteillä.

Viranomaisten mukaan alueelle on lähetetty helikopteri, mutta se ei ole päässyt laskeutumaan sumun takia. Vuoristoon ei pääse ambulansseilla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta