Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Niinistö linjasi Leopardeista STT:lle: “Tämä on otettava huomioon”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomenkin panosta kaivataan, jos linjaus taistelupanssareiden luovuttamisesta Ukrainalle muuttuisi nykyisestä ja asiassa syntyy yhteistä eurooppalaista hanketta. Euroopassa Leopardeja on käytössä yli kymmenessä maassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Niinistö muistuttaa Suomen olevan näistä kuitenkin ainutlaatuisessa asemassa siksi, että “me emme ole Naton jäsen ja meillä on välitön raja Venäjään”.

- Tämä on otettava huomioon. Jos taistelupanssarivaunujen luovuttamiseen päädytään, Suomen anti ei siten määrällisesti voi olla kovin lukuisa, Niinistö toteaa kommenteissaan STT:lle torstaina sähköpostitse.

Niinistö kehottaa myös huomioimaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin vuoden alussa käymän keskustelun, jonka päätteeksi maat päättivät lähettää Ukrainaan rynnäkköpanssarivaunuja.

- Taistelupanssarivaunujen, kuten Leopardien, osalta luovutuksiin ei ole päädytty ja siihen on varmasti omat syynsä, Niinistö toteaa.

SUOMELLA on yli 200 saksalaisvalmisteista Leopard 2 -taistelupanssaria. Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikkö Tarja Jaakkola kommentoi aiemmin torstaina, että aloite juuri Leopardien antamisesta Ukrainalle on melko tuore ja Suomi seuraa tilannetta.

- Leopard-taistelupanssarivaunuilla on Euroopassa useita eri käyttäjiä, ja tästä johtuen olisi hyvä keskustella niiden mahdollisesta luovuttamisesta Ukrainalle yhdessä eurooppalaisten käyttäjien kesken, Jaakkola viestitti STT:lle sähköpostitse.

Hänen mukaansa on huomattava, että kyse olisi Ukrainan kannalta uudesta asejärjestelmästä, mikä edellyttää itse panssareiden luovuttamisen lisäksi myös koulutusta sekä tarvittavan huolto- ja kunnossapito-ohjelman luomista Ukrainaan.

Puolustusministeriö arvioi yhdessä Puolustusvoimien kanssa sen, mitä apua Ukrainaan voidaan luovuttaa. Jaakkolan mukaan tätä arviointia tehdään jatkossakin kaikesta luovutettavasta puolustusmateriaalista.

- Tuen pitää vastata Ukrainan tarpeisiin, mutta omaa puolustuskykyämme ei myöskään pidä heikentää, Jaakkola viestitti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE