MENY

Niinistö överlägsen – Haatainens kampanj anses haft viktig betydelse trots det låga stödet

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Socialdemokraterna samlades på söndag kväll på Virgin Oil i Helsingfors för en gemytlig och varm valvaka. En god stämning bestod trots att resultatet var ett bottennapp. Men så var det också ett exceptionellt val.

 

Socialdemokratisk ungdoms ordförande Mikkel Näkkäläjärvi och Helsingfors biträdande borgmästare Nasima Razmyar var konferencierer med den äran. De tog inledningsvis upp Haatainens kampanjchef Jenny Suominen upp på scenen. Hon sade att hon känner både stolthet, spänning och glädje för allt som gjorts under kampanjen. Höjdpunkterna var Haatainens framträdanden, speciellt den sista och lyckade valtenten.

 

Jublet steg i salen då Tuula Haatainen anlände. Hon sade i intervjuer att hon lyckats påverka hela debatten och lyfta andra saker än de övriga kandidaterna.

 

Inför resultatet från förhandsröstningen var den visuella kontrasten på plats stark. På rödklädda Haatainens valvaka var belysningen varmt röd medan skärmens blå sken visade Niinistö gå in till sin valvaka med blå slips under konstanta fotoblixtar.

Och visst fick han ett överraskande starkt stöd: 64,4 procent av förhandsrösterna. Haatainens andel var 3,5 procent.

 

Men hon fick applåder av de egna då hennes andel lästes upp och var sedan snabb att gratulera Niinistö.

 

– Man måste säga att det är ett hårt resultat och jag gratulerar honom. i det här presidentvalet har jag med min kampanj lyft fram saker som blivit en del av debatten och andra kandidaters kampanjer, sade Haatainen.

 

Stämningen var fortsättningsvis god, förväntningarna var tydligen inte alltför mycket högre än resultatet. Däremot var kamraterna glada av andra anledningar, som att kampanjen i en del avseenden i sak verkligen varit lyckad.

 

SDP:s ordförande Antti Rinne tackade Haatainen och alla som arbetat med kampanjen och konstaterade att Niinistö fått starkt stöd bland annat genom sin roll som president under Finlands jubileumsår 2017.

 

– Och presidenten har fört en ganska socialdemokratisk utrikespolitik och folk tycker om socialdemokrati, sade Rinne vidare.

 

– Jag har varit stolt partiordförande under den här kampanjen. De socialdemokratiska värderingarna har kommit fram och även klimatförändringarna har fått rum. Vi har sett en värdeledare (arvojohtaja) i Tuula, sade Rinne.

 

Då klockan närmade sig halv nio kom även president Tarja Halonen till valvakan. Hon sade att resultatet var ganska väntat i och med Niinistös stor roll under Finlands jubileumsår. De andra kandidaterna började komma ikapp, men tiden var för knapp.

 

Halonen berömde ändå Haatainen och anser att det blev ett “ordentligt val”.

 

Det blev slutligen 3,3 procent av rösterna för Haatainen och en överlägsen seger med 62,7 procent av rösterna för Niinistö.

 

Den första kritiska kommentaren jag hörde (läste) var från statsvetaren Åsa von Schoultz. Hon säger till HBL  (angående förhandsröstningens resultat) att Niinistö har ett så starkt stöd att det inte känns “bekvämt i en vital och livskraftig demokrati.”

Då Tuula Haatainen återvände från ständerhuset till valvakan sade hon att SDP fortsättningsvis är ett feministiskt parti och fick applåder och tack. Resultatet blev ett bottennapp, men presidentvalet är i mångt och mycket ett personval och var denna gång exceptionellt. Niinistö lockade röster över partigränserna och röd-gröna kan tänkas ha taktikröstat på De grönas Pekka Haavisto som var tvåa i alla gallupar och blev det även i valet med 12,4 procent av rösterna.

 

 

”Nordiska modellen den bästa strategin för globalisering med mänskligt ansikte”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Jesper Bengtsson på Kiasma, Helsingfors, 2018.

Förändringar hör tiden till och kan inte stoppas politiskt, men nog mötas och styras, enligt Jesper Bengtsson som sammanfattar den nordiska arbetarrörelsens rapporter om den nordiska modellen.

Lue lisää

Min färd i rörelsen del 8: Grundlagsutskottet

Kuva: Foto: ABL-arkiv
Jacob Söderman.

”Frågan gäller om det finns en tönt här i salen och vi har två inblandade om jag förstått rätt: ledamöterna Juuso Häikiö och Veikko Vennamo.”

Lue lisää

Informationsteknologin som kapitalismens dödgrävare

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

Paul Mason tror starkt på kapitalismens förmåga att mutera enligt behov enligt Kondratiev-cyklernas rytm, men denna gång hävdar han att mönstret bryts då informationsteknologin inför en dynamik som förändrar allting och ställer oss vid ett vägskäl; mot nätverk eller monopolism?

Lue lisää

”Alla skyller på min dotter” säger pappan till Palestinas unga frihetsikon

Kuva: Foto: Erik Larsson Arbetet-Global/IPS
Bassem Tamimi.

Tonåringen Ahed Tamimi blev känd över hela världen då det spreds en film på nätet där hon med sparkar och slag motar bort två israeliska soldater från familjens gårdsplan. Arbetet Global har träffat pappan till flickan som blivit en frihetsikon för palestinierna.

Lue lisää

Diskussion

Min färd i rörelsen del 7: Riksdagen

Kuva: ABL-arkiv
Jacob Söderman i riksdagen.

”Förstår du inte att de vill skyffla undan dig. Du ställs upp i Åboland bara för att samla röster. Ingen chans att du blir vald.”

Lue lisää