Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Niinistö pui IL:ssä kansanedustajien sopeutumisrahoja – “Tässä tuli seinä vastaan”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hääräili eduskunnan puhemiehenä kansanedustajiden etuuksia.

Presidentti Sauli Niinistö kertoo Iltalehdelle, miksi hän esitti kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmään muutosta.
Kansanedustajien sopeutumiseläke muutettiin määräaikaiseksi sopeutumisrahaksi vuonna 2011. Lakimuutoksen ajavana voimana oli eduskunnan silloinen puhemies ja nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kansanedustajien eläkkeestä annettuun lakiin tehtiin vuonna 2011 iso muutos, jonka myötä eduskunnasta tippuneiden kansanedustajien työttömyysturvaksi tarkoitettu sopeutumiseläke korvattiin määräaikaisella sopeutumisrahalla, selvittää Iltalehti taustoja..

Lakimuutoksen ajavana voimana oli eduskunnan silloinen puhemies ja nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka piti sopeutumiseläkejärjestelmää kohtuuttomana.

– Teetimme pohjoismaisen vertailun ja sekin osoitti, että Suomen järjestelmä on huomattavan antelias, Niinistö sanoo Iltalehdelle.

– Samaan aikaan oli vireillä yleinen eläkejärjestelmän muutos, joten uskalsin ehdottaa, että kun yleistä eläkejärjestelmää ollaan kerran muuttamassa, niin olisiko nyt sopiva aika miettiä myös kansanedustajien sopeutumiseläkettä, Niinistö sanoo nyt lehdelle..

Seinä tuli vastaan

Vuonna 2009 teetetty tutkimus toimi pohjana lakimuutokselle, jonka taakse eduskuntaryhmät lopulta asettuivat.

Lisää aiheesta

Vuonna 2011 voimaan tulleen lain myötä sopeutumiseläke muutettiin sopeutumisrahaksi, jota maksetaan edustajauran kestosta riippuen 1-3 vuotta.

Sopeutumisraha on noin 1 800 euroa kuukaudessa ja siihen vaikuttavat edunsaajan ansio- ja pääomatulot. Neljä vuotta kansanedustajana toimineelle maksetaan sopeutumisrahaa vuoden ajan.

Sopeutumiseläke voi olla jopa 4 000-6 000 euroa kuukaudessa, mutta vain ansiotulot vaikuttavat eläkkeen määrään. Yritystoiminnasta saatavia osinkotuloja voi olla rajattomasti.

Niinistö sanoo, että hän olisi ollut valmis huomioimaan pääomatulot myös ennen vuoden 2011 vaaleja valittujen kansanedustajien osalta. Tämä ei saanut eduskunnassa laajaa kannatusta.

– Pidemmälle ei ollut mitään mahdollisuuksia edetä, Niinistö toteaa Iltalehdelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE