Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Niinistö Ranskan pyyntöön: ”Suomen vastaus on selvä”

Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö sanoo, että Suomen vastaus Ranskan avunpyyntöön on selvä.

Rane Aunimo

– Olemme kaikin mahdollisin tavoin tukemassa Ranskaa.

Niinistön mukaan apu ei voi kuitenkaan olla sotilaallista, koska Suomen nykyinen lainsäädäntö ei sitä salli.

Niinistö kommentoi aihetta tiedotustilaisuudessa tiistaina iltapäivällä.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja sanoi ennen eduskunnan istuntoa Facebook-päivityksessään, että Ranska on vedonnut EU-maihin perussopimuksen keskinäistä avunannon lausekkeen mukaisen solidaarisuuden osoittamiseksi Ranskalle koko Euroopan vihollista vastaan.

EU-ministerivaliokunta käsitteli tänään Ranskan esittämää pyyntöä EU:n turvatakuiden käyttöönotosta.

– Suomi on vastannut myönteisesti tähän pyyntöön, mikä on oikein ja perusteltua. Tämä on ranskalaisille ja koko maailmalle tärkeä solidaarisuuden ilmaus ja viesti, vaikka se tuskin merkitsee käytännössä oleellista lisää siihen mitä EU-maat yhdessä muutoinkin tätä yhteistä uhkaa vastaan ovat tekemässä, Tuomioja kirjoittaa.

Suomen apu Ranskalle voisi olla esimerkiksi poliisiyhteistyötä tai tiedustelutiedon vaihtoa, sanoo puolestaan puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Sotilaallisen avun mahdollistava lakiesitys on tarkoitus saada eduskuntaan ensi vuoden alussa. Niinistön mukaan lainsäädännön valmistelua on kiirehditty.

EU:n puolustusministerien lupaama tuki Ranskalle oli Jussi Niinistön mukaan ennen muuta poliittista, mutta esimerkiksi Britanniassa on valmiutta auttaa Ranskaa sotilaallisesti.

Niinistö pitää päätöstä käännekohtana ”pitkään paikallaan velloneen” EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisessä.

– Suomi tietenkin toivoo, että muut toimisivat samalla tavoin kuin me toimimme muita kohtaan. Eli tässä nyt sitten testataan, mitä nämä EU:n turvatakuut merkitsevät, Niinistö sanoi Brysselissä.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi tänään, että Suomella on valmius ja halu osoittaa solidaarisuutta Ranskalle perussopimusten mukaisesti ja hengessä. Ministerivaliokunnan mukaan Suomi toimii siten kuin se toivoisi toimittavan itseään kohtaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE