Politiikka

Presidentti Niinistö: Uudet vaalit ”aika äärimmäinen tilanne”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Yleisradion A-studion haastattelussa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toistivat aiemmin päivällä esittämiään kantoja siitä, että maan hallituksella ei ole edellytyksiä jatkaa toimintakykyisenä perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

Tulevissa hallitusneuvotteluissa Sipilä kertoo haluavansa pitää kiinni maakuntauudistuksesta. Orpo puolestaan sanoi, että

kokoomus haluaa pitää kiinni sote-uudistuksesta pakettina, johon kuuluu valinnanvapaus.

Sipilän mukaan ennenaikaiset vaalit ovat viimeinen vaihtoehto.

– Nyt haetaan ratkaisu syntyneeseen tilanteeseen. Uskon vakaasti, että se löytyy, Sipilä sanoi.

Huhtasaari tuurasi Halla-ahoa.

Ylen A-studioon oli kutsuttu kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari tuurasi Jussi Halla-ahoa, jolla oli Huhtasaaren mukaan tärkeämpi kokous.

Huhtasaari sanoo, että perussuomalaiset ei itse halunnut lähteä hallituksesta. Huhtasaaren mukaan ei ole näyttöä siitä, etteivätkö perussuomalaiset voisi jatkossakin toimia yhteistyökykyisesti hallituksessa. Hän vierittää syytä hallituksen hajoamisesta keskustan ja kokoomuksen harteille.

Huhtasaari huomauttaa, että puolueella on edelleen samat arvot ja ohjelma kuin ennen puoluekokousta. Hän ei yhtynyt arvioon siitä, että puolueessa vallitsisi hajaannus puoluekokouksen jälkeen.

– En tiedä, miten demokratiassa voisi yhtenäisemmin äänestää, Huhtasaari sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö toivoi A-studion haastattelussa, että hallitusneuvotteluista tulee ripeät ja onnistuneet, jotta maahaan saadaan toimintakykyinen hallitus.

– Perustuslain henki lähtee siitä, että niin kauan yritetään, löytyykö vallitsevasta eduskunnasta hallitus. Jos ei vaan synny, päädytään uusiin vaaleihin, joka on aika äärimmäinen tilanne, Niinistö sanoi ja sanoi, että näin kävi viimeksi yli 40 vuotta sitten.

Niinistön mukaan se, että perussuomalaisten ministerit hävisivät oman puolueensa sisäisessä äänestyksessä viittaa siihen, että jotakin puolueessa muuttuisi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat