Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Niinistön harkittu diplomatia toimi Trumpin kanssa – Lyhyet iskulauseet ja riittävän pienet askeleet veivät asioita eteenpäin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi vaikutelmiaan kollegastaan Donald Trumpista tänään lehdistötilaisuudessa Suomen Washingtonin suurlähetystössä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump saa yleensä ympäristönsuojelijat ahdistumaan puheillaan, mutta presidentti Sauli Niinistön kanssa keskusteltuaan hänellä oli toinen ääni kellossa. Hän kertoi tavoittelevansa puhdasta vettä ja puhdasta ilmaa.

Edistysaskel on pieni, mutta Niinistö kertoo tavoitelleensa nimenomaan pieniä liikahduksia oikeaan suuntaan. Lausunto puhtaasta vedestä on hyvä esimerkki siitä, miten Niinistö onnistui vaikuttamaan Trumpiin harkitulla diplomatiallaan.

Tiistaina Washingtonissa suomalaistoimittajille pitämässään lehdistötilaisuudessa presidentti sanoi miettineensä tarkoin, miten Trumpin kanssa parhaiten pääsisi eteenpäin ympäristöasioissa. Lopulta hän päätti keskustella pelkästään arktisen alueen luonnonsuojelusta ja jättää kiistanalaisemmat ympäristökysymykset kuten Pariisin ilmastosopimuksen kokonaan syrjään.

Arktinen alue oli presidenttien tapaamisessa luonteva puheenaihe, sillä Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyi toukokuussa Yhdysvalloilta Suomelle. Niinistön päätökseen vaikutti lisäksi se, miten yksimielisesti asiantuntijat pitävät arktisen jään sulamista kansainvälisenä kohtalonkysymyksenä.

– Valitsin että yritin iskeä siihen kiinni, etenkin kun oli sellaista tietoa olemassa, että muut puheet (ympäristöasioista) voivat ärsyttää, Niinistö kuvaa.

Pitkä keskustelu Venäjästä

Venäjästä presidentit keskustelivat Niinistön mukaan pitkään. Hän ei kuitenkaan halunnut tiistaina avata keskustelujen sisältöä.
Presidentti haluaa viimeiseen asti välttää antamasta kuvaa, että hän haluaisi julistautua suureksi rauhantekijäksi suurvaltojen välisiin suhteisiin.

Lisää aiheesta

– Mutta kun tässä tapaa ihmisiä ja heidän kaikkien kanssa tulee keskusteltua hyvinkin perusteellisesti, totta kai siinä alkaa muodostua vähän kokonaiskuvaa siitä, missä kukin menee ja missä voitaisiin yhdessä mennä.

Isoja ongelmia pitää Niinistön mielestä lähestyä pieni osa-alue kerrallaan.

– Jos lähdemme puhumaan, että jokin kokonaisongelma nyt ratkaistaan, se jää puheeksi.

Myös Trumpin ja Euroopan unionin väleihin Niinistö tavoitteli pientä parannusta. Hän yritti saada Trumpin ymmärtämään EU:ta muun muassa pyytämällä häntä kuvittelemaan, että kaikki Yhdysvaltojen osavaltiot olisivat itsenäisiä valtioita.

– Toivottavasti hän jäi sitä miettimään

Yhteys pysyy auki

Osa presidentin keskustelustrategiaa oli lyhyiden iskulauseiden käyttäminen. Hänelle on syntynyt käsitys, ettei Trumpille puhuessa kannata esittää pitkiä perusteluja.

Hän kertoi Trumpille Suomen olevan ainoa maa, joka maksoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen velkansa ja ainoa Neuvostoliiton eurooppalainen naapuri, jota suurvalta ei toisen maailmansodan aikana valloittanut. Suomi oli ottanut Yhdysvalloilta velkaa vuosina 1918–20, kun kansa kärsi ruokapulasta.

– Niistä (kahdesta faktasta) syntyy meistä sellainen tarina, että meihin voi luottaa ja me luotamme itseemme ja pidämme itsestämme huolta. Ne ovat aika tärkeitä ominaisuuksia nykypäivän maailmassa.
Kokonaisuudessaan keskustelut sujuivat hyvin ja Niinistö kokee, että hänen oli helppo saada luotua Trumpin kanssa keskusteluyhteys.

– Trump totesi, että kun yhteys on auki, se myös pysyy auki. Tämä on tietysti meille arvokas asia.

 

Maria Annala, STT

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE