Politiikka

Niinistön ”jos”: ”Yliopisto ja valtio rikkovat perustuslakia”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on jättänyt kirjallisen kysymyksen Kansalliskirjaston valtakunnallisen erityistehtävän säilyttämisestä.

Vihreä kansanedustaja kysyy, miten hallitus aikoo varmistaa ja turvata riittävät toimintaedellytykset tulevaisuudessakin Kansalliskirjastolle, jotta se pystyy toteuttamaan valtakunnallista erityistehtäväänsä kulttuuriperintömme vaalijana.

Niinistön mukaan Sipilän hallitukselta puuttuu sivistyksen ja kulttuuriperinnön merkityksen taju.

– Kulttuuriperintömme vaaliminen on hallituksen vastuulla, ei vain Helsingin yliopiston asia. Kansalliskirjastolla on valtakunnallinen kulttuuriperinnön säilyttämisen erityistehtävä, jota suojaa perustuslain 20 §, jonka mukaan vastuu kulttuuriperintömme vaalimisesta kuuluu kaikille. Tätä hallitus ei ole huomioinut. Tuo velvoite kohdistuu erityisesti valtioon, sillä valtio ei voi koskaan vetäytyä perusoikeuksien turvaamisvelvollisuudestaan.

Niinistö sanoo, että jo perustuslaki edellyttää, että valtio viime kädessä huolehtii kulttuuriperinnön säilyttämisestä ja hoitamisesta.

– Jos Kansalliskirjaston kyky huolehtia kulttuuriperintötehtävistään vaarantuu ja edes osa kulttuuriperinnöstämme tuhoutuu säästötoimien johdosta, yliopisto ja valtio rikkovat perustuslakia.

Niinistö huomauttaa, että Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm on ilmoittanut, ettei suostu toteuttamaan jopa 50 henkilön irtisanomisia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat