”Niinistön vähättelyä on vaikea ymmärtää” – SDP:n Mika Kari hämmästelee outoa lausuntoa

Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n kansanedustaja Mika Kari arvostelee puolustusministeriötä ryhtymisestä tekemään omaa ulkopolitiikkaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi eilen Yle:n haastattelussa, että ”ei ymmärrä mikä melu siitä nousee kun Suomeen tulee komppanian verran amerikkalaista jalkaväkeä”.

Kari ihmettelee puolustusministerin lausuntoa.

– Ministerin vähättelyä on vaikea ymmärtää, kun samaan aikaan uutisoidaan amerikkalaisten hävittäjien tulevasta harjoitustoiminnasta Rissalassa.

Kari sanoo olevansa huolestunut siitä, että puolustusministeri ei näe minkälaista ulkopoliittista signaalia harjoitukset voivat antaa. Monet suomalaiset ulkopolitiikan asiantuntijat ymmärtävät Karin mukaan asian ulkopoliittiset vaikutukset jännittyneinä maailmanpoliittisina aikoina.

– Kolmeenkymmeneen vuoteen Suomessa ei ole ollut sellaista tilannetta, että puolustusministeri ja ulkoasiainministeri edustaisivat samaa puoluetta. Nyt ulkoasiainministeri Timo Soini siunaa Niinistön vähättelyn asian ulkopoliittisista vaikutuksista. Tämä herättää kysymyksen siitä, onko harjoitustoiminnan valmistelu ja ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty riittävällä objektiivisuudella.

Mika Kari huomauttaa, että Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on vuosikymmenet tehty laajassa parlamentaarisessa yhteistyössä.

– Tätä hyvää perinnettä tulee vaalia. Eduskunnan tulee tietää missä näissä asioissa mennään. Nyt on laajan ulkopoliittisen keskustelun paikka.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat