Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Niko Ranta-aho vastaili kysymyksiin naureskellen oikeudessa – sukulaisnainen kertoi ajatelleensa, että kofeiinin tilaaminen liittyisi lisäravinteisiin

Lehtikuva
Pääsyytetty Niko Ranta-ahon sukulaisnainen saapui Katiska 2 -huumejutun amfetamiiniöljyä koskevan syytekohdan käsittelyyn Helsingin käräjäoikeudessa 9. kesäkuuta 2021.

Niko Ranta-aho ja hänen naispuolinen lähisukulaisensa kiistivät keskiviikkona amfetamiiniöljyyn liittyvän syytteen Katiska 2 -huumejutun istunnossa Helsingin käräjäoikeudessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Syyttäjän mukaan Ranta-aho, kolme muuta miestä ja Ranta-ahon sukulaisnainen yrittivät hankkia 50–100 litraa amfetamiiniöljyä, josta oli tarkoitus valmistaa ainakin 150 kiloa amfetamiinia.

Etäyhteydellä Jokelan vankilasta kuultu Ranta-aho vastaili kysymyksiin naureskellen. Ranta-aho myönsi osallistuneensa amfetamiiniöljyyn liittyneeseen ”ideointiin” ajatellen, että voisi päästä huumeveloistaan eroon. Hän kuitenkin korosti, ettei olisi missään vaiheessa pystynyt toteuttamaan kauppoja.

–  Minulla ei ole ollut edes myyjää, en ole voinut sopia kauppaa. Minulla ei olisi ollut rahaa ostaa (öljyä) eikä mahdollisuutta hankkia sitä velaksi. Jonkun pitäisi taata, ja kun olen jo velkaa, ei minun takana enää seiso takaajaukkoja, hän sanoi.

Ranta-aholta kysyttiin, millainen hänen taloudellinen tilanteensa oli sen jälkeen, kun hän vapautui tutkintavankeudesta kesken Katiska 1 -huumevyyhdin käräjäkäsittelyn.

–  Olin jäänyt velkaa Katiska 1:n huumeista. Enemmän jäänyt kuin monen suomalaisen vuosipalkka kertaa viis — Helvetin hankalaa se on, jos puhutaan että (velat) on varmaan sadoissatuhansissa, pyytää amfetamiiniöljyä velaksi. Ei minullakaan niin kovia suhteita ole, hän naureskeli.

Sama sukulainen sai tuomion Katiska 1:ssä

Syytteen mukaan lähisukulainen valmisteli yhdessä Ranta-ahon kanssa amfetamiinin jatkamiseen tarvittavan kofeiinin hankintaa. Sama sukulainen tuomittiin ensimmäisessä Katiska-vyyhdissä viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä rahanpesusta. Käräjätuomio ei ole lainvoimainen.

Tällä kertaa syyttäjä vaatii naiselle yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta. Vaihtoehtoisena syytenimikkeenä on avunanto törkeään huumausainerikokseen, josta syyttäjän haastehakemuksen mukaan tulisi tuomita 3,5 vuotta vankeutta.

Syyttäjän mukaan nainen ja Ranta-aho kävivät viime vuoden joulukuussa Signal-viestisovelluksessa keskustelun, jossa nainen antoi Ranta-aholle tietoja farmaseuttisen puhtaasta kofeiinista, sen toimittajasta ja hinnasta sekä ohjeita siitä, miten useamman henkilön tilaamana tarvittavat 120 kiloa kofeiinia olisi nopeasti saatavissa Suomeen.

Keskiviikkona oikeudessa nainen sanoi, että ajatteli kofeiinin liittyvän ”lisäravinnejuttuihin” ja Espanjassa avautumassa olleeseen kuntosaliin, josta Ranta-aho oli puhunut useasti.

–  Olin käsityksessä, että kofeiini oli menossa Espanjaan eikä Suomeen. Laitoin googleen ”caffeine powder” ja lähetin ensimmäisestä kauppapaikasta screen shotin (Ranta-aholle). En kysynyt siitä tarkemmin eikä asiaan koskaan palattu, nainen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE