Nimienkeräys alkaa ystävänpäivänä – ”Tämä koskettaa kaikkia: tänään mummoani ja ylihuomenna minua itseäni”

Hallituksen toimet ovat kurittaneet erityisen kovalla kädellä eläkeläisiä. Esimerkiksi asiakasmaksujen korotukset ja lääkkeiden omavastuun nosto tuntuvat vanhusten kukkarossa kipeästi.

Kuka puolustaa ikäihmistä? Kuuluuko hänen äänensä riittävän vahvasti yhteiskunnassa? Uudenmaan Demarinaiset päätyivät vastaukseen: ”Ei kuulu”.

– Ikäihmiset tarvitsevat virallisen puolestapuhujan, vanhusasiavaltuutetun, joka on perehtynyt heidän asioihinsa ja puolustaa heitä, puheenjohtaja Anette Karlsson perustelee.

Yhdistys päätti käyttää kansalaisaloitetta tilanteen korjaamiseksi. Sillä pyritään saamaan virka perustetuksi vielä tämän hallituskauden aikana.

Karlsson muistuttaa, että kansalaisten oikeuksien turvaamiseksi on perustettu esimerkiksi kuluttajansuoja-asiamiehen sekä tasa-arvo-, lapsiasiain-, tietosuoja- ja yhdenvertaisuusvaltuutettujen virat.

– Käsittämätöntä, ettei suuri ja yhä kasvava vanhusväestö ole saanut omaa puolestapuhujaansa.

Suomalaiset elävät yhä vanhemmiksi ja aiempaa terveempinä. Karlsson huomauttaa, että kaikki eivät kuitenkaan saa tarvitsemaansa apua, turvaa ja palveluita.

– Valtuutetun tehtävänä on valvoa, että vanhusten oikeus arvokkaaseen ja hyvään elämään toteutuu.

Kampanja nimien keräämiseksi alkaa Ystävänpäivänä muistutukseksi siitä, että vanhukset tarvitsevat ystäviä ja huolenpitäjiä. Karlsson pitää selvänä, että aloitteeseen saadaan 50 000 nimeä puolessa vuodessa.

– Tämä asia koskettaa meitä kaikkia: tänään mummoani ja famuani, huomenna äitiäni ja ylihuomenna minua itseäni.

Ääni vanhuudelle -kampanjan Facebook-sivut avautuvat sunnuntaina Ystävänpäivänä. Uudenmaan Demarinaiset aikovat myös koputella oville ja käydä muun muassa vanhainkodeissa ja palvelutaloissa keräämässä aloitteeseen allekirjoituksia.

Kampanjan loppuvaiheessa järjestetään vielä Ääni vanhuudelle -seminaari.

– Minulla on vahva usko siihen, että kaikenikäiset haluavat pitää ikäihmisistä huolta ja vanhusasiavaltuutetulle löytyy kannatusta, Anette Karlsson on vakuuttunut.

Kansalaisaloitteen voi käydä allekirjoittamassa Ystävänpäivästä lähtien.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat