Tyovaen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella 28.-31.7.2016

Nimiveikkailut kuumina Ruotsissa – Estelle nukkui eikä tavannut heti kuningasperheen tulokasta

Kuva: Lehtikuva

Ruotsin kuningasperheen uusimmalle tulokkaalle on jo päätetty nimi. Asiasta kertoo lapsen isä prinssi Daniel Aftonbladetin mukaan.

Pikkuprinssin nimi ja hänen tuleva tittelinsä paljastetaan tänään kuninkaan koolle kutsumassa kokouksessa.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria synnytti eilen pojan. Lapsi on on Victorian ja prinssi Danielin toinen.

Parin esikoinen prinsessa Estelle syntyi vuonna 2012. Vastasyntynyt on perimysjärjestyksessä kolmas kruununprinsessa Victorian ja isosiskonsa prinsessa Estellen jälkeen.

Lapsen nimestä on Ruotsissa ollut arvailua jo kruununprinsessa Victorian odotuksen aikana. Yksi veikkailtu nimi poikalapselle on Carl Johan, sillä kruununprinsessa Victoria on kertonut aiemmin julkisuudessa, että hän ja prinssi Daniel pohtivat nimeä vaihtoehtona pojalle odottaessaan esikoistaan.

Carl Johan -nimi juontaa kuningas Carl Gustafin sedän, edesmenneen Carl Johan Bernadotten nimestä.

Nimiveikkailuista kertoo Svensk Damtidning -lehti.

Kuninkaallisen perinteen mukaan maan vallanpitäjiä saapuu päivää uuden kuningasperheen jäsenen syntymän jälkeen niin sanotusti todistamaan syntymää. Vastasyntyneen pojan todistajina toimivat tänään muun muassa pääministeri Stefan Löfven, valtiopäivien puhemies Urban Ahlin ja valtakunnanmarsalkka Svante Lindqvist.

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin poika syntyi Tukholman Karoliinisessa sairaalassa puoli yhdeksältä eilisiltana. Hän painaa 3,7 kiloa ja on 52 senttiä pitkä.

Ruotsin kuningashuone kertoo verkkosivuillaan, että synnytys sujui hyvin ja sekä lapsi että äiti voivat hyvin. Prinssi Daniel oli hovin mukaan puolisonsa tukena sairaalassa koko synnytyksen ajan.

Svensk Damtidning -lehden mukaan prinsessa Estelle ei vielä illalla ollut tavannut uutta pikkuveljeään, sillä tuore isosisko oli synnytyksen aikaan jo nukkumassa.

Keskustelua aiheesta

Tuomioja USA-vaaleista: ”Harvinaisen selvä valinta”

Kuva: Lehtikuva
Budjettiriihi 2014.
Mitä on edessä? – Seuraavien kuukausien aikana tullaan polttamaan ehkä noin viisi miljardia dollaria pääasiassa ehdokkaiden mustamaalaukseen, Erkki Tuomioja kirjoittaa.

Kansanedustaja, ex-ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaleista on tulossa harvinaisen selvä valinta.

Tuomiojan Facebook-päivityksen mukaan valinta tehdään yhtäällä pelkoja lietsovan, jakolinjoja syventävän ja voimapolitiikalla öykkäröivän ja toisaalla yhdessä toimimisen välttämättömyyttä sekä Yhdysvaltojen omien että maailmanlaajuisten haasteiden vastaamisessa korostavan ehdokkaan välillä.

– Näin ymmärrettynä ei valinnan pitäisi olla vaikea, vaikka Clintoninkin henkilössä valuvikoja näkisi. Seuraavien kuukausien aikana tullaan polttamaan ehkä noin viisi miljardia (!) dollaria pääasiassa ehdokkaiden mustamaalaukseen. But this is the best democracy money can buy, Tuomioja toteaa.

But this is the best democracy money can buy.

Ranskan pääministeri on valmis puuttumaan moskeijoiden ulkomaiseen rahoitukseen

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20151213 527; France's Prime Minister Manuel Valls speaks after the second round in the French regional elections on December 13, 2015 in Paris. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
Ranskan pääministeri Manuel Valls.

Ulkomainen rahoitus moskeijoille voitaisiin väliaikaisesti kieltää, sanoo Ranskan pääministeri Manuel Valls. Hän sanoo Le Monde -lehden haastattelussa olevansa ”avoin” ajatukselle. Valls sanoi myös, että moskeijoihin tulisi hyväksyä vain Ranskassa koulutettuja imaameja.

Ranskassa tehtiin tällä viikolla jälleen terrori-isku, kun kaksi miestä hyökkäsi kirkkoon ja surmasi papin. Valls kuvaili haastattelussa toisen hyökkääjän vapauttamista epäonnistumiseksi. Mies oli ollut vapaalla jalalla elektronisen tunnistelaitteen kanssa, vaikka odotti oikeudenkäyntiä terrorisyytteistä.

– Tuomareiden täytyisi omaksua uudenlainen lähestymistapa, jossa tapauksia katsottaisiin yksittäisesti, Valls sanoo.

Samalla hän kuitenkin painotti, että tuomareita ei voida syyttää terrori-iskusta.

Clinton kiitti Sandersia ja vetosi tämän kannattajiin – ”Teitä on kuultu”

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160729 Democratic presidential nominee Hillary Clinton arrives on stage during the fourth and final night of the Democratic National Convention at Wells Fargo Center on July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. / AFP / SAUL LOEB - LEHTIKUVA / AFP
Hillary Clinton sanoi puheessaan, että vahvat voimat uhkaavat vetää amerikkalaiset erilleen. Clinton korosti amerikkalaisten yhtenäisyyttä.

Hillary Clinton on virallisesti ottanut vastaan demokraattien presidenttiehdokkuuden puoluekokouksessa Philadelphiassa.

Clinton sanoi ottavansa ehdokkuuden vastaan nöyryydellä, määrätietoisuudella ja rajattomalla luottamuksella Yhdysvaltoihin.

Puheessaan Clinton muun muassa sanoi republikaaniehdokas Donald Trumpin haluavan ihmisten pelkäävän tulevaisuutta luomalla synkän kuvan Yhdysvalloista.

Clinton nousi lavalle puoluekokouksen viimeisenä päivänä.

Puheessaan Clinton kiitti esivaalien vastaehdokastaan Bernie Sandersia. Clinton myös sanoi Sandersin kannattajille ”kuulleensa heidät”.

Clinton vakuutti, että Sandersia kannattaneiden demokraattien ajamat asiat ovat tärkeitä yhtä lailla myös hänelle ja muulle demokraattipuolueelle.

Puoluekokousväki Sanders mukaan luettuna taputti Clintonin kiitokselle. Siitä huolimatta salissa kuultiin vielä muutamia soraääniä Sandersin pettyneiltä kannattajilta.

Clinton toivoo tulevansa presidentiksi, joka voi korjata maailman taloudellisien muutoksien horjuttamia elämiä.

Clinton lupaa, että jos hänet valitaan presidentiksi, erityishuomiota kiinnitetään Yhdysvaltojen paikkoihin ja alueisiin, jotka on liian kauan jätetty ulkopuolelle ja jälkeen kehityksessä.

Demokraattien puoluekokous jatkuu nyt viimeistä päivää.

Merkel puolusti tiukasti sallivaa pakolaispolitiikkaansa

Kuva: AFP Photo / Johannes Eisel
Kuva: Lehtikuva
Kuva: Lehtikuva-AFP
merkellk9042
Saksan liittokansleri Angela Merkel puolustaa pakolaislinjaansa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on puolustanut tiukasti sallivaa pakolaispolitiikkaansa. Hänen mukaansa väkivaltaiset hyökkääjät ”haluavat heikentää yhteisöllisyyttä, avoimuutta ja haluamme auttaa ihmisiä”. Hän vastasi tänään kysymyksiin Saksan sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta viimeaikaisen väkivalta-aallon takia pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Viime vuonna Saksaan saapui yli miljoonaa siirtolaista ja pakolaista.

– Olen silti vakuuttunut, että voimme onnistua. Se on meidän historiallinen velvollisuutemme ja tämä on historiallinen haaste globalisaation aikakaudella, Merkel sanoi.
Merkel puhui lukuisten väkivaltaisten hyökkäysten putken jälkeen. Saksassa on viime aikoina tehty isku kirveellä, ampumalla, veitsellä ja itsemurhapommilla. Kolme neljästä hyökkääjästä on ollut turvapaikanhakijoita. Kaksi iskuista on liitetty äärijärjestö Isisiin.

Merkel kutsui iskuja shokeeraaviksi, ahdistaviksi ja masentaviksi. Samalla hän sanoi, että viranomaiset eivät ole menettäneet otettaan.
Merkel puhui Saksassa tapahtuneiden iskujen lisäksi Ranskassa, Belgiassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa tapahtuneista väkivaltaisuuksista.

– Nämä iskut ovat tapahtuneet paikoissa, joissa kuka tahansa meistä olisi voinut olla, Merkel sanoi.

STT-AFP 

Useat ranskalaismediat lopettavat terroristien kuvien julkaisun

Kuva: afp/WOJTEK RADWANSKI
LKS 20160727 WRAD2610; Pope Francis meets with Polish bishops at Wawel royal castle in Krakow, on July 27, 2016 during World Youth Days. Pope Francis heads to Poland for an international Catholic youth festival with a mission to encourage openness to migrants. / AFP / WOJTEK RADWANSKI - LEHTIKUVA / AFP
Paavi Fransiscus tuomitsi hyökkäyksen katoliseen kirkkoon Ranskassa. Paavi on parhaillaan vierailulla Puolassa.

Useat ranskalaismediat lopettavat terroristien kuvien julkaisun, brittilehti Guardian kertoo. Mediat perustelevat päätöstään halulla estää terroristien ”kuolemanjälkeinen ihannointi”.

Ranskalaislehti Le Monde kirjoitti pääkirjoituksessaan keskiviikkona, että mediaorganisaatioilla on erityinen tehtävä terrorismin vähentämisessä. Lehti ei enää julkaise terrori-iskuihin osallistuneiden kuvia. Myös televisiokanava BFM-TV ja sanomalehti La Croix lopettavat terroristien kuvien julkaisun.

Kaikki ranskalaismediat eivät lopeta terroristien kuvien tai nimien julkaisua. Esimerkiksi France Televisions perustelee kuvien julkaisua kansalaisten oikeudella tietää.

Osa medioista muutti linjaansa sen jälkeen, kun äärijärjestö Isisiin kytketyt veitsimiehet hyökkäsivät tiistaina kirkkoon Pohjois-Ranskassa ja tappoivat yli 80-vuotiaan papin.

STT, Lontoo

 

 

AVAINSANAT