reijo_frank

Nimiveikkailut kuumina Ruotsissa – Estelle nukkui eikä tavannut heti kuningasperheen tulokasta

Kuva: Lehtikuva

Ruotsin kuningasperheen uusimmalle tulokkaalle on jo päätetty nimi. Asiasta kertoo lapsen isä prinssi Daniel Aftonbladetin mukaan.

Pikkuprinssin nimi ja hänen tuleva tittelinsä paljastetaan tänään kuninkaan koolle kutsumassa kokouksessa.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria synnytti eilen pojan. Lapsi on on Victorian ja prinssi Danielin toinen.

Parin esikoinen prinsessa Estelle syntyi vuonna 2012. Vastasyntynyt on perimysjärjestyksessä kolmas kruununprinsessa Victorian ja isosiskonsa prinsessa Estellen jälkeen.

Lapsen nimestä on Ruotsissa ollut arvailua jo kruununprinsessa Victorian odotuksen aikana. Yksi veikkailtu nimi poikalapselle on Carl Johan, sillä kruununprinsessa Victoria on kertonut aiemmin julkisuudessa, että hän ja prinssi Daniel pohtivat nimeä vaihtoehtona pojalle odottaessaan esikoistaan.

Carl Johan -nimi juontaa kuningas Carl Gustafin sedän, edesmenneen Carl Johan Bernadotten nimestä.

Nimiveikkailuista kertoo Svensk Damtidning -lehti.

Kuninkaallisen perinteen mukaan maan vallanpitäjiä saapuu päivää uuden kuningasperheen jäsenen syntymän jälkeen niin sanotusti todistamaan syntymää. Vastasyntyneen pojan todistajina toimivat tänään muun muassa pääministeri Stefan Löfven, valtiopäivien puhemies Urban Ahlin ja valtakunnanmarsalkka Svante Lindqvist.

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin poika syntyi Tukholman Karoliinisessa sairaalassa puoli yhdeksältä eilisiltana. Hän painaa 3,7 kiloa ja on 52 senttiä pitkä.

Ruotsin kuningashuone kertoo verkkosivuillaan, että synnytys sujui hyvin ja sekä lapsi että äiti voivat hyvin. Prinssi Daniel oli hovin mukaan puolisonsa tukena sairaalassa koko synnytyksen ajan.

Svensk Damtidning -lehden mukaan prinsessa Estelle ei vielä illalla ollut tavannut uutta pikkuveljeään, sillä tuore isosisko oli synnytyksen aikaan jo nukkumassa.

Keskustelua aiheesta

Libya pidätti kaksi öljytankkeria miehistöineen – syyttää salakuljetuksesta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mahmud Turkia

Sisällissodan repimä Libya on pidättänyt kaksi öljytankkeria miehistöineen ja syyttää niitä salakuljetuksesta.

Alusten valtausta edelsi yli kolme tuntia kestänyt tulitaistelu maan länsirannikolla, ilmoitti merivartioston edustaja sunnuntaina.

Toinen aluksista purjehti Ukrainan, toinen Kongon lipun alla. Tankkerit ja niiden miehistöt vietiin Tripoliin, jossa miehistön jäsenet on määrä asettaa syytteeseen. Pidätettyjen miehistön jäsenten joukossa on ainakin ukrainalaisia, turkkilaisia ja georgialaisia.

Libyalla on Afrikan suurimmat öljyvarat, mutta vuonna 2011 diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisestä puhjennut sisällissota on romahduttanut tuotannon ja ajanut maan kaaokseen.

Keskustelua aiheesta

Kannattaako Theresa Mayn riski sittenkään? – työväenpuolue kirii gallupissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Michal Wachucik

Britannian konservatiivipuolueen johto muihin puolueisiin verrattuna on kaventunut viikossa selvästi, ilmenee Sunday Times -lehden teettämästä mielipidemittauksesta.

YouGov-yhtiön tekemässä mittauksessa pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueen kannattajia oli 44 prosenttia. Työväenpuolueen kannatus oli 31 prosenttia.

Ero on yhä selvä, mutta selvästi pienempi kuin viikko sitten, jolloin konservatiivit päihittivät työväenpuolueen 23 prosenttiyksiköllä lukemin 48–25.

Liberaalidemokraattien kannatukseksi tuli 11 prosenttia ja EU-eroa ajanut itsenäisyyspuolue Ukip keräsi seitsemän prosentin tuen.

Britanniassa pidetään parlamenttivaalit 8. kesäkuuta. Pääministeri May perusteli ennenaikaisia vaaleja sillä, että hän haluaa saada kansalta vahvan mandaatin neuvotteluihin EU-eron ehdoista.

Keskustelua aiheesta

Jos maailman mahtavin leikkaa, verokilpailu voi levitä laajalle – Trumpin aikeet huolestuttavat

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Alex Wong

Presidentti Donald Trumpin suunnittelema mittava alennus yhtiöverotukseen voi käynnistää uuden kierroksen kansainvälistä verokilpailua, arvioivat veroasiantuntijat.

Yhteiskunnalliset seuraamukset suurista veroleikkauksista voivat olla merkittävät, varoittavat kehitysjärjestöt.

Suunnitelman mukaan yhtiöveroja leikattaisiin 35 prosentista 15 prosenttiin. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan alennuksella kannustetaan yhtiöitä palauttamaan ulkomaille sijoitetut ”tuhannet miljardit dollarit” Yhdysvaltoihin luomaan työpaikkoja.

Trumpin hallinnon virallinen tavoite on kiihdyttää talouskasvu kolmeen prosenttiin vuodessa. Toistaiseksi tästä ei ole näkynyt merkkejä, vaan talouden kehitys on alkuvuonna ollut aneemisinta kolmeen vuoteen.

Verosuunnitelmasta on toistaiseksi esitelty vain hyvin yleisluontoisia luonnoksia. Sen odotetaan törmäävän vastarintaan kongressissa, jossa monia poliitikkoja hirvittää ajatus julkisen talouden alijäämää paisuttavasta jättiveroalesta.

Ajatuspaja Tax Policy Center arvioi, että Trumpin ajama veroale voisi paisuttaa valtion velkaa 6 200 miljardilla dollarilla seuraavan vuosikymmenen aikana. Näin suuri alijäämän kasvu hirvittää sekä demokraatti- että republikaanipoliitikkoja, joten kongressi ei välttämättä hyväksy Trumpin suunnitelmia.

”Meneillään on yleinen ryntäys.”

Muun muassa kehitysjärjestö Oxfam varoittaa veronalennusten seurauksista. Verokilpailu voi levitä laajalle.

– Kun maailman mahtavin maa päättää leikata verotulojaan näin rajusti, on todennäköistä, että monet muut maat seuraavat perässä. Siitä syntyy merkittäviä seuraamuksia yhteiskunnille, sanoi Oxfamin tiedottaja Manon Aubry.

Verotulojen kutistuminen vaikeuttaa hyvinvointiyhteiskuntien rahoittamista. Monet maat turvautuisivat arvonlisäverojen korotuksiin, jotka koskevat erityisesti pienituloisia.

Yhdysvalloilla on nyt OECD-maiden tiukin yhtiöverokanta. Seuraavaksi ankarimmat verottajat ovat Ranska (34 prosenttia), Belgia (33) ja Australia (30). OECD-maiden keskiarvo on noin 24 prosenttia.

Suomi on vuoden 2014 alusta laskenut yhteisöveronsa 20 prosenttiin.

Moni maa suunnittelee uusia alennuksia parantaakseen kilpailukykyään. Britannia aikoo laskea yhtiöveron 20 prosentista 17 prosenttiin vuonna 2020, toivoen lieventävänsä näin EU-eron seurauksia. Ranskassa on kaavailtu yhtiöveron laskemista 28 prosenttiin vuonna 2020. Myös Italia ja Israel suunnittelevat alennuksia.

– Meneillään on yleinen ryntäys, totesi verojuristi Jean-Pierre Lieb konsulttiyhtiö EY:stä.

Lieb mainitsee esimerkkinä Unkarin, jossa suunnitelma on leikata yhtiöveroa 19 prosentista yhdeksään.

Keskustelua aiheesta

Veroasiantuntijat: Trumpin suunnitelma voi käynnistää uuden verokilpailukierroksen

Kuva: AFP PHOTO/Jim Watson

Presidentti Donald Trumpin suunnittelema mittava alennus yhtiöverotukseen voi käynnistää uuden kierroksen kansainvälistä verokilpailua, arvioivat veroasiantuntijat.

Yhteiskunnalliset seuraamukset suurista veroleikkauksista voivat olla merkittävät, varoittavat vuorostaan kehitysjärjestöt.

Suunnitelman mukaan yhtiöveroja leikattaisiin 35 prosentista 15 prosenttiin.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan alennuksella kannustetaan yhtiöitä tuomaan ulkomaille sijoitetut varat Yhdysvaltoihin.

Keskustelua aiheesta

Venezuelan oppositio haluaa uusia mielenosoituksia presidenttiä vastaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Juan Barreto

Venezuelassa on vaadittu uusia marsseja presidentti Nicolas Maduroa vastaan. Oppositiojohtajistoon kuuluva Freddy Guevara kehottaa ihmisiä osallistumaan marsseille maanantaina.

Ainakin 28 ihmistä on saanut surmansa Venezuelan väkivaltaisiksi leimahtaneissa mielenosoituksissa tässä kuussa.

Lisäksi yli 400 ihmistä on loukkaantunut ja lähes 1 300 pidätetty. Euroopan parlamentti on tuominnut Venezuelan turvallisuusjoukkojen ja aseellisten ryhmittymien väkivallan mielenosoittajia kohtaan.

Mielenosoitukset saivat alkunsa tyytymättömyydestä presidenttiin, jota on syytetty kuralla olevasta taloudesta.

Talouskriisi on aiheuttanut pulaa muun muassa ruuasta ja lääkkeistä.

Oppositio on vaatinut Maduron eroa.