Huvudnyheter

Nina Wessberg: Viktigaste valet någonsin – nu gäller det att få alla vanliga arbetare att rösta

Nina Wessberg vill se så många arbetare som möjligt rösta i vårens viktiga riksdagsval.

Den arbetstagarfientliga väg som nuvarande regering slagit in på leder in på riktigt farliga vägar som måste undvikas till varje pris enligt Nina Wessberg, organisationsombudsman vid Industrifacket. Under våren viker hon sin fritid till arbete för att Finland efter riksdagsvalet ska vara Landet för de fria.

 

Kampanjen, eller rättare sagt folkrörelsen Landet för de fria (vapaidenvaltakunta.fi) strävar efter att få folk att rösta enligt följande princip:

 

“I riksdagsvalet går vår röst till de kandidater och partier som vill stå på vår sida och försvarar vår frihet. Vår frihet att organisera oss, avtala om kollektivavtal och påverka lagarna i arbetslivet.

Vi röstar på de kandidater som vill ha ett Finland där alla kan leva på sin lön, och där ingen behöver vara rädd för att mista jobbet utan giltig orsak. Våra representanter löser inte frågor genom tvångslagar eller nedskärningar, utan genom att komma överens.”

– Rörelsen baserar sig på människors vilja att skapa en förändring i Finlands politiska riktning, säger Wessberg och hänvisar till regeringens linje som inleddes med hotet om tvångslagar som tvingade fram ett svårsmält konkurrenskraftsavtal som hon anser att regeringen sedan upprepade gånger bröt.

 

– Vad som hänt under denna valperiod är att den vanliga arbetande befolkningen har drabbats hårdast. Sociala förmåner har skurits ned och nedskärningar i utbildning på alla nivåer har också skadat arbetarna. För folket känns det orättvist att drabbas av nedskärningar samtidigt som de rikaste får skattelättnader och företag delar ut stora dividender i år efter år. Vad är det för Finland där alla ska med? Vad är det för rättvist med att göra talkoarbete genom kiky-timmar då företagsägare kan lyfta rekorddividender?

 

Wessberg konstaterar att det är absurt att tro att Finlands konkurrenskrafts förbättras genom att ta bort semesterpenningen av de offentligt anställda.

 

– Det har bara varit ett sätt att finansiera de rikas skattelättnader.

 

Värnar om välfärden

Hon efterlyser en regering som på allvar försöker ta tag i grå ekonomi och skatteflykt, samt en som slutar med den pågående privatiseringsvågen som säljer ut allmän egendom.

 

– Om statens ägarpolitik är att allt ska skötas privat blir det ingen demokratisk insyn. Där ser jag största hotet nu, att finländska demokratin som gjort att vi är ett av världens bästa land att leva i är hotad om denna regering tillåts fortsätta. De sittande regeringspartierna har redan hotat med att ingripa i strejkrätten på så vis att vi skulle få strejka bara på helger. De vill förbjuda allmänbindande kollektivavtal och föra fram lokala avtal enligt en modell där var och en kan göra upp ett eget avtal, varpå förtroendemännens roll försvinner.

 

Och i praktiken innebär det väl en risk för lönedumpning i förlängningen?

 

– Exakt, och sämre villkor. Det skapar en sådan arbetsmarknad där de som är smarta klarar sig men de allra flesta kommer inte klara av en sådan förhandling. Helt motstridigt gentemot vad landet behöver. Vi behöver fasta skatteinkomster. Dumpar man löner blir också skatteinkomsterna lägre och då håller inte vårt pensionssystem.

 

Wessberg vill att Finland går från oro till stabilitet på arbetsplatserna.

 

– Fackföreningsrörelsen men också valrörelsen har nu en stor betydelse och måste återskapa tron på att vi kan skapa framtiden tillsammans.

 

Det viktigaste är att för det första få folk att gå till valurnorna i april. Wessberg säger att under hälften av FFC:s medlemmar röstar. Den här andelen måste höjas för att få förändring till stånd. Det anser också den grupp med fackligt aktiva unga som tog sig en ordentlig funderare och sedan grundade Landet för de fria.

 

– Kampanjen kommer utmana varenda en kandidat att ta ställning i de frågor som är viktiga i kampanjen: rätt att organisera oss, avtala om lagarna i arbetslivet och bevara våra allmänbindande kollektivavtal. Valet står mellan det Finland vi är vana med och ett mer marknadsinriktat land.

 

Avslutningsvis, hur fungerar Industrifacket ett år efter fusionen?

 

– Det är det första riktiga året nu, som vi tillsammans planerat verksamhet för. Vi har börjat känna varandra och det känns som allting blir mer och mer enhetligt även om det tar tid, precis som vid kommunfusioner. Regionkontoren har haft olika roll.

 

– Ser man på det svenska har det varit jätteroligt att träffa nya svenskspråkiga fackligt aktiva. Metall hade en bra tradition av mycket material och utbildning och info på svenska. Team och Trä har uppskattat att den traditionen lever vidare, de är glada att få mycket på svenska. Hemsidorna har nästan allt på svenska som finns på finska. Det är också roligt att kunna säga att vi i år ordnar Industrifackets första svenskspråkiga grund- och fortsättningskurser för förtroendemän. De har tidigare ordnats av FFC.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE