No nyt on hämärää – suunnitteleeko vihreät välikysymystä vai ei?

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Mitä vihreät suunnittelevat? Sitä ei ole Ville Niinistön suusta vielä kuultu.

Vihreät ja kokoomus ajautuivat eilen ilmiriitaan koulutuksen määrärahoista. Ja kiista jatkuu yhä. Vihreät esittävät yhä loukkaantunutta kokoomuksen väitteistä, että koulutusleikkauksen tekisivätkin vihreät, ei hallitus. Väitteen esitti eilen eduskunnassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Puolue peruisi vaihtoehtobudjetissaan kaikki hallituksen koulutusleikkaukset sekä tältä että ensi vuodelta. Puolue ei kerro, suunnitteleeko se välikysymystä.

Tänä aamuna toimitusten sähköposteihin kolahti vihreiden kiukkuinen sähköposti, jossa kokoomuksen väitteet kumotaan toistamiseen.

– Vihreät eivät hyväksy MITÄÄN kokoomuksen johdolla tämän hallituksen aikana tehtäviä leikkauksia koulutukseen. Kokoomus sotkee julkisuudessa olleessa taustapaperissaan tarkoituksella valtion ja kuntien rahat. Vihreät puolustaa koulutusta ja torjuu koulutusleikkaukset myös kunnissa. Esittämämme muutokset velvoittavat kuntia tarjoamaan jatkossakin palvelut (esim. subjektiivinen päivähoito-oikeus), joista Sipilän hallitus pakottaa kuntia leikkaamaan, vihreät paukuttaa.

– Vihreät ovat sitoutuneet palauttamaan koulutukseen kaikki rahat, jotka hallitus kokoomuksen opetusministerin johdolla leikkaa. Vihreiden vaihtoehtobudjetissa koulutukseen ja tutkimukseen suunnataan noin 446 miljoonaa euroa ENEMMÄN kuin hallituksen budjetissa (versaalit vihreiden sähköpostissa).

Sitten seuraa kova väite, jota suomalaisessa politiikassa harvoin kuulee. Vihreät aikovat perua kaikki hallituksen täksi vuoden tekemät ja ensi vuodeksi suunnittelemat leikkaukset. Miten oppositiossa tiiviisti majaileva puole aikoo sen tehdä, jää sanomatta.

– Vihreät peruu hallituksen jo täksi vuodeksi tekemät leikkaukset sekä ensi vuodeksi suunnittelemat uudet leikkaukset. Lisäämme merkittävästi koulutuksen rahoitusta tästä vuodesta ensi vuoteen, kun hallituksen esitys tarkoittaa isoa leikkausta lisää erityisesti ammatilliseen koulutukseen, vihreät paukuttavat.

Tekstiä on täsmennetty siltä osin, että kyse on vihreiden vaihtoehtobudjetista syntyneestä keskustelusta.

 

Hallintarekisteri palasi taas kummittelemaan – kiistelty esitys talousvaliokunnassa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kiistelty hallintarekisteri palaa tänään eduskunnan talousvaliokunnan pöydälle. Valiokunta käsittelee kokouksessaan arvo-osuusjärjestelmää koskevaa lakiesitystä, johon hallintarekisteri sisältyy.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) on vastustanut voimakkaasti osakeomistusten piilottamisen mahdollistavaa hallintarekisteriä. Hän pitää asiasta tiedotustilaisuuden valiokunnan kokouksen jälkeen iltapäivällä.

Hallitus ei ole antanut eduskunnalle uutta esitystä asiasta, joten kyseessä on kutakuinkin sama paperi kuin viime keväänä.

Asetuksen myötä suomalainen pörssiyhtiö voisi valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen, josta laskea osakkeensa liikkeelle. Jos yhtiö laskee osakkeita liikkeeseen toisessa EU-maassa, suomalainen sijoittaja voisi piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistus ei ole julkista. Useissa EU-maissa käytössä oleva hallintarekisteröinti sallii sen, että osakkeiden omistajaksi voidaan kirjata arvopaperin säilyttäjä, yleensä pankki, todellisen omistajan sijasta.

Sijoittaja ei kuitenkaan voisi edelleenkään piilottaa omistuksiaan, jos suomalaisyhtiö on laskenut osakkeet liikkeeseen kotimaassa.

Hallintarekisteriä vastaan hangoitteleville perussuomalaisille on tarjottu ratkaisuksi lähdeveron korottamista. Yhtiö joutuisi maksamaan korotetun lähdeveron, jos se ei kerro kaikkien omistajien tietoja. Turuselle lähdeveron korotus ei kuitenkaan riittänyt.

Yle kysyi vihreiltä: Emma Kari selkeä suosikki puoluejohtajaksi

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja Emma Kari on selvä suosikki vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi, kertoo Ylen kysely. Puolueen kansanedustajille, puoluevaltuuskunnan jäsenille ja varajäsenille tehdyssä kyselyssä 19 kannatti Karia puoleen johtoon.

Yhdeksän ääntä sai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ja seitsemän varapuheenjohtaja Maria Ohisalo. Kansanedustaja Touko Aalto sai viisi ääntä ja Olli-Poika Parviainen yhden.

Kansanedustaja Ozan Yanar ei saanut yhtään ääntä, ja viisi jäsentä ei osannut sanoa kantaansa.

Kyselyyn vastasi hieman yli puolet 88 kansanedustajasta, puoluevaltuuston jäsenestä ja varajäsenestä. Ääniä annettiin yhteensä 46.

Vihreät valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa jäsenäänestyksen pohjalta.

Sopu syntyi viime hetkillä: saaristoliikenteen lakko peruuntui

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Saariston lauttaliikennettä uhannut lakko peruuntuu, kertoi valtakunnansovittelija Minna Helle. Lakko olisi alkanut huomenna perjantaina.

Osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Sopu syntyi Helteen toimistolla keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 02.

Työriidassa oli kyse kulkevien maantielauttojen ja yhteysalusten työehdoista. Helle kertoi olevansa tyytyväinen ratkaisun löytymiseen.

– Lakko olisi toteutuessaan aiheuttanut merkittävää haittaa saariston asukkaiden liikkumiseen ja peruspalvelujen toteutumiseen. Oli tärkeää, että kiista saatiin ratkaistua ajoissa, Helle toteaa.

Työriidan osapuolet olivat Suomen Konepäällystöliitto, Suomen Laivanpäällystöliitto, Suomen Merimies-Unioni sekä Suomen Lauttaliikenne ja Suomen Saaristovarustamo.

HS: Vihreiltä jättiyllätys apulaispormestariksi

Kuva: Vihreät

Helsingin vihreät tekivät keskiviikkoiltana todellisen yllätysvalinnan. Kaupungin toisiksi suurimman puolueen valtuustoryhmä valitsi Helsingin sosiaali- ja terveystoimea johtavaksi apulaispormestariksi suurelle yleisölle varsin tuntemattoman Sanna Vesikansan, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Tehtävästä kamppailivat Vesikansan kanssa vihreiden valtuustoryhmää viime vuodet johtanut Otso Kivekäs, Elina Moisio ja Mari Holopainen. Vesikansa valittiin tehtävään vaalin jälkeen, mutta vihreät ei kerro tarkemmin vaalin äänestystuloksia.

Sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestarin salkku on samaan aikaan todella raskas ja muita apulaispormestarin salkkuja kevyempi, HS mainitsee. Tehtävä on vuoteen 2019 asti painava, sillä Vesikansa johtaa siihen saakka työtä, jolla voidaan kaventaa esimerkiksi helsinkiläisten terveyseroja.

Helsingin kokoomus valitsi apulaispormestariehdokkaaksi Pia Pakarisen

Kuva: Kokoomus

Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomusryhmä valitsi Pia Pakarisen apulaispormestariehdokkaaksi ja Risto Rautavan ryhmän puheenjohtajaksi. Kokoomuksen valinnoista kertoi Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori Twitterissä.

Kokoomuksen apulaispormestarin vastuulla ovat kasvatukseen ja koulutukseen liittyvät asiat.
Lopulliset päätökset valinnoista tekee Helsingin uusi valtuusto kesäkuussa.