Nobelisti Holmström: Trump on diktaattori, joka yrittää tietoisesti romuttaa mediaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Populistinen aalto näkyy Euroopassa muun muassa brexitinä. Taloustieteen nobelistin, professori Bengt Holmströmin mielestä se voi olla EU:lle hyväksi.

– On mahdollista, että EU herää brexitin takia ja ryhdistäytyy. Mielestäni tämä vaatisi sen, että todella alettaisiin keskittyä muutamiin suuriin, tärkeisiin kysymyksiin kuten puolustus, Holmström sanoo Evan raportissa Tyytymättömyyden siemenet – Mistä populismi tulee.

Holmströmin mielestä EU on menettänyt aikaa ja uskottavuutta puuhaamalla pieniä asioita, jotka ovat turhauttaneet kansaa.

Nobelisti arvioi, että populismin nousun myötä edessä saattaa olla diktaattorien kausi. Hän uskoo sen kuitenkin jäävän lyhyeksi.

Populismin nousun myötä edessä saattaa olla diktaattorien kausi.

– Kun sanon ”diktaattorit”, tarkoitan kaikkia niitä, jotka alkavat tietoisesti repiä alas edustuksellista demokratiaa ja mediaa. Näin määriteltynä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuuluu tähän joukkoon, koska hän on yrittänyt tietoisesti muun muassa romuttaa mediaa, jota ei pysty kontrolloimaan.

Holmströmin mielestä toridemokratiaan nojaaminen tarkoittaa, että poliitikkojen näytteleminen lisääntyy ja syvällisen tiedon merkitys laskee. Läpinäkyvyyden vaatimus taas voi johtaa pinnalliseen politikointiin, pisteiden keräämiseen ja poliittiseen näyttelemiseen.

Yhdysvaltalainen politiikan tutkija Francis Fukuyama sanoo samassa raportissa, että nykypäivän suurin haaste liberaalille demokratialle tulee järjestelmän sisältä, ja että edessä on tavalla tai toisella raskaita vuosia.

– Yhdysvalloissa, Britanniassa, Euroopassa ja useissa muissa maissa poliittisen järjestelmän demokraattinen osa on nousemassa liberaalia osaa vastaan ja uhkaa käyttää ilmeistä oikeutustaan repiäkseen rikki tähän asti käyttäytymistä rajoittaneet säännöt ja ankkuroidakseen avoimen ja suvaitsevaisen maailman.

Britannian prinssi William Suomeen marraskuussa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britannian prinssi William (kuvassa) vierailee Suomessa marraskuun lopussa, kertoo presidentin kanslia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua.

Cambridgen herttua, prinssi William vierailee Suomessa marraskuun 29. ja 30. päivä. Presidentin kanslian mukaan vierailun tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan vasta lähempänä vierailua.

Prinssi William on Britannian kruununperimysjärjestyksessä toinen heti isänsä kruununprinssi Charlesin jälkeen.

Juttua on täydennetty klo 12:41.

Irakin hallitusjoukot valtaavat lisää alueita kurdeilta – välit kärjistyneet kansanäänestyksen jälkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Irakin hallitusjoukot ovat vallanneet lisää alueita kurditaistelijoilta. Hallitusjoukot ilmoittivat tänään vallanneensa jesidikaupunki Sinjarin kurditaisteilijoilta.

Liittovaltion poliisi ilmoitti saaneensa Kirkukin maakunnan kaksi suurinta öljykenttää hallintaansa. Valtaus merkitsee suurta taloudellista menetystä kurdien itsehallintoalueelle, koska kentiltä saatava öljy on tuonut merkittävän osan kurdihallinnon tuloista.

Yhteenotot hallitusjoukkojen ja kurdien välillä ovat kärjistyneet kurdien viime kuussa järjestämän itsenäisyyskansanäänestyksen jälkeen. Hallituksen joukot ovat viime päivinä vallanneet sotilastukikohtia Kirkukissa.

Kurdit valtasivat Sinjarin äärijärjestö Isisiltä vuonna 2015. Isis tappoi ja kidnappasi kaupungissa tuhansia jesidejä.

Jutun otsikkoa korjattu klo 13:03.

Sitkeät norjalaiset eivät anna periksi – yrittävät taas saada Mannen-vuorta romahtamaan

Kuva: AFP PHOTO / NTB scanpix / Tore Meek
Norjalaiset yrittävät saada Mannen-vuoren romahtamaan ties monettako kertaa.

Norjan Mannen-vuorta yritetään taas saada romahtamaan[Juttu] 17.10.2017, 11:10 551 merkkiä
Tulostusversio
Takaisin
Oslo 17.10. Ulkomaat, stt 073
///PIKA///

Länsi-Norjassa romahtamisvaarassa olevan Mannen-vuoren kivimassaa yritetään jälleen saada liikkeelle, ilmoittaa Norjan vesi- ja energiavirasto (NVE). Viranomaiset alkoivat viime yönä pumpata taas vettä saadakseen kivimassat liikkumaan.

Viraston päägeologi Lars Harald Blikra ilmoitti, että vuoren epävakain osa on viime viikon aikana liikkunut yli 70 senttiä eli enemmän kuin koko viime vuoden aikana.

Blikran mukaan tavoite on saada vuori romahtamaan ennen kuin se jää talven lumipeitteen alle.

 

(STT-NTB )

Talibanit kertoivat siepatulle, että Trump on presidentti: ”Luulin, etteivät he ole tosissaan”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Äskettäin sieppaajiltaan vapautunut kanadalaismies ei uskonut korviaan, kun Taliban-yhteyksiä omaavat sieppaavat kertoivat hänelle, että Donald Trump on valittu Yhdysvaltain presidentiksi.

Kanadalaismiehen hämmennyksen ymmärtää vielä paremmin, kun huomioi, että virui sieppaajien kynsissä peräti viisi vuotta.

Mies kertoo epäuskostaan The Toronto Star -lehdelle.

”Mielessäni ei käynyt, että hän oli tosissaan”, Joshua Boyle sanoo.

Boylen perhe kidpanapattiin Afganistanissa vuonna 2012. Hän sai vaimonsa kanssa kolme lasta vankeuden aikana. Perhe vapautui, kun Yhdysvaltain tiedustelu onnistui ohjaamaan pakistanilaiset joukot heidän jäljilleen.

Pelastamisoperaation yhteydessä kaikki sieppaajat saivat surmansa.

AVAINSANAT

CNN:n kysely: Trumpin tapa hoitaa Maria-hurrikaani ei vakuuttanut yhdysvaltalaisia

Donald Trump saa pyyhkeitä.

Yhä harvempi amerikkalainen hyväksyy presidentti Donald Trumpin tavan toimia hurrikaanin iskiessä, ilmenee uutiskanava CNN:n teettämästä kyselystä. Kyselyn mukaan vain 44 prosenttia hyväksyy sen, kuinka Trump liittovaltion kautta hoitaa hurrikaanitilanteet.

Kysely tehtiin sen jälkeen, kun Maria-hurrikaani oli runnonut Puerto Ricoa. Vielä syyskuun puolivälissä 64 prosenttia amerikkalaista sanoi hyväksyvänsä Trumpin tavan hoitaa hurrikaanit. Tuolloin liittovaltion hoidettavana oli muun muassa ollut Harvey- ja Irma-hurrikaanit.

SSRS:n toteuttamaan kyselyyn vastasi reilu 1 000 ihmistä 12.–15 lokakuuta. Virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

STT,  Atlanta