Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Noidankehä” — tutkijan tyly analyysi Suomesta: — “Siinä on laskukierre käynnissä”

Monet kunnat ovat parissakymmenessä vuodessa vaikeuksissa väestönmuutosten vuoksi. Näin ennustaa muuttoliiketutkija Timo Aro väestöanalyyseissaan. Hän toteaa, että 2010-luvulla jokaisena vuonna työikäisen väestön määrä on vähentynyt Suomessa. Vastaavanlaista tilannetta ei aiemmin Suomen historiassa ole ollut.

Aro jakaa Suomen kolmeen osaan: Pääkaupunkiseutua ympäröivään ja yli Uudenmaan ulottuvaan metropolialueeseen, joka on vahvin. Se houkuttelee asukkaita, yrityksiä ja investointeja. Toisessa joukossa ovat Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkiseudut, jotka säteilevät myönteistä vaikutusta omiin maakuntiinsa, mutta niillä on muuttovetovoimaisina merkitystä myös koko maalle.

Kolmannessa kategoriassa ovat keskisuuret, runsaan 100 000 asukkaan kaupunkiseudut, kuten Kuopio, Jyväskylä, Lahti sekä Vaasa ja Seinäjoki ympäristöineen.

– Niissä näkyvät samat myönteiset elementit, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa.

Aro laskee, että Suomen 70 seutukunnasta nelisentoista kaupunkiseutua ylittää tai on lähellä 100 000 asukkaan rajaa.

Pieni ei välttämättä kuihdu

Moni seutukunta kamppailee eli pyrkii sinnittelemään pienen kasvun turvin.

– Lisäksi on aika suuri joukko seutuja, jotka ovat ajautuneet supistuvaan väestönkehitykseen ja noidankehään, jossa väkiluvun väheneminen johtaa siihen, että alueen ostovoima ja kulutuskysyntä heikkenee pikku hiljaa, ja se johtaa palveluiden supistumiseen ja niin edelleen.

Aro kuvaa mekanismia viheliäiseksi.

– Siinä on laskukierre käynnissä. Muuttoliike voimistaa kehitystä molemmissa ääripäissä.

Pienet paikalliset alueet voivat kukoistaa suurten seassa. Esimerkiksi Tunturi-Lapissa voimakas matkailuelinkeino ja kaivoteollisuus pitävät yllä kasvua.

– Sitten on Pohjanmaan Ylivieska, joka on pieni seutu, mutta siellä on ollut erittäin voimakas kehitys jo pidempään käynnissä.

Tutkija huomauttaa, että jotkut kunnat ovat alkaneet katkaista kielteistä kierrettä työperäisellä maahanmuutolla, jolloin kuntaan saadaan väestörakenteen kannalta oikeanikäisiä ihmisiä.

– Monet kunnat ruotsinkielisellä alueella Pohjanmaalla ovat tehneet tätä työtä menestyksellisesti jo 1980-luvun lopulta lähtien, sanoo Aro.

STT–MIMMA LEHTOVAARA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE