Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Noin 1 300 kuolee joka vuosi suolistosyöpään Suomessa – 56–74-vuotiaiden seulonnat alkamassa ensi vuonna

Suolistosyöpien seulontaa ollaan ottamassa käyttöön valtakunnallisesti. Samalla kohdunkaulansyövän seulontoja on tarkoitus laajentaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää nyt lausuntoja syöpäseulontojen laajentamista koskevasta asetuksesta.

Suolistosyöpien seulontaa on pilotoitu kahdessatoista kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana. Asetusluonnoksen mukaan suolistosyövän seulonta otettaisiin käyttöön asteittain valtakunnallisesti kaikille 56–74-vuotiaille. Seulonta toteutettaisiin kahden vuoden välein.

Asetusluonnoksen mukaan kohdunkaulansyövän seulontoja on tarkoitus laajentaa 30–65-vuotiaisiin. Nyt seulonnat päättyvät 60-vuotiaiden ikäryhmään useimmissa kunnissa. Valtakunnallisella asetuksella kaikki 65-vuotiaat pääsisivät seulontoihin asuinpaikasta riippumatta.

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Yli 60-vuotiaiden riski kuolla kohdunkaulansyöpään on suurin.

Syöpäseulonnoilla on mahdollista havaita syövän esiasteita ja löytää syöpä varhaisvaiheessa. Sosiaali- ja terveysministeriö toteaa verkkosivuillaan, että sekä kohdunkaulansyövän että suolistosyövän seulontojen vaikuttavuudesta on selkeää tutkimusnäyttöä.

Suolistosyöpää seulotaan Euroopassa laajalti ja EU suosittelee jäsenmailleen seulontojen järjestämistä. Suomessa suolistosyöpiin sairastuu vuosittain noin 3 400 ja kuolee noin 1 300 ihmistä.

Seulontaan esitetyllä menetelmällä voidaan estää noin 150 uutta suolistosyöpää ja 170 suolistosyöpäkuolemaa vuodessa seulottavassa väestöryhmässä, kun syöpä tai sen esiasteet havaitaan ajoissa.

Kohdunkaulansyövän seulonnat on aloitettu Suomessa jo 1960-luvulla. Hyvin toimineilla seulonnoilla on saatu vähennettyä uusien kohdunkaulasyöpätapausten määrää ja niihin liittyvää kuolleisuutta noin 80 prosenttia.

Tällä hetkellä yli 60-vuotiaiden riski kuolla kohdunkaulansyöpään on kaikkein suurin. Tähän pyritään nyt puuttumaan laajentamalla seulontojen ikähaarukkaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE