Politiikka

Noin miljoona hoitaa läheistään ilman mitään tukea – sd-kansanedustaja kysyy: ”Mitä tekee hallitus?”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Suomessa on 44 000 sopimusomaishoitajaa, jotka saavat taloudellista tukea, säännölliset vapaapäivät ja muita tukipalveluita. Sen lisäksi on arviolta 20 000 omaista, jotka olisivat oikeutettuja omaishoidon tukeen hoidon sitovuuden ja vaativuuden perusteella.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) on erityisen huolessaan kaikista tilastoista piilossa olevista läheistään hoitavista. Arvioiden mukaan heitä on Suomessa noin miljoona, joista 700 000 on työelämässä.

Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa etäomaishoitajat ja vanhempiaan hoitavat lapset, joista osa on alaikäisiä. He hoitavat usein päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä vanhempiaan.

Mäkisalo-Ropponen huomauttaa, että omaishoidon tuen kriteerit vaihtelevat kunnittain. Kriteereissä arvioidaan pelkästään hoidettavan fyysistä toimintakykyä ja psyykkinen jää huomiotta.

– Tällöin esimerkiksi mielenterveyspotilaiden omaiset jäävät usein tuen ulkopuolelle.

Heitä arvellaan olevan Suomessa arvellaan olevan noin 400 000.

– Valvonta ja jatkuva päivystysvalmiudessa oleminen kuormittavat omaisia, jotka ovat vaarassa masentua itsekin, Mäkisalo-Ropponen kertoo saamistaan viesteistä.

Lapset suojelevat usein vanhempiaan, eivätkä kerro perheen ongelmista kenellekään.

Joka neljännen lapsen arvellaan Suomessa asuvan perheessä, jossa vanhemmalla on hoitoa vaativia mielenterveys- tai päihdeongelmia. Nämä lapset kantavat jatkuvaa huolta vanhempiensa elämäntilanteesta.

– Lapset suojelevat usein vanhempiaan, eivätkä kerro perheen ongelmista kenellekään. Usein ongelmat perheessä tulevat esille vasta, kun lapsesta tai nuoresta tehdään lastensuojeluilmoitus, Mäkisalo-Ropponen painottaa.

Hänen mukaansa suurimmassa osassa kuntia ei edelleenkään ole tarjolla sosiaalihuoltolain mukaisia kotiin annettavia perhepalveluita riittävästi, vaikka ongelmat olisivat tulleet esille aiemmin.

– Se olisi kuitenkin lapsen ja koko perheen kannalta parasta auttamista ja ennaltaehkäisisi vaikeuksien pahenemista.

Mäkisalo-Ropponen jätti tänään kirjallisen kysymyksen ei-sopimusomaishoitajien tilanteesta. Hän kysyy muun muassa, miten miten hallitus aikoo varmistaa ei-sopimusomaishoitajien yhdenvertaiset palvelut ja tuen eri puolilla Suomea.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat