Demariristeily27.-20.8.2016

Nokian Renkaat: Näin kohuyrityksessä joustetaan paikallisesti – ”Maailman parhaiden renkaiden tekeminen vaatii tarkkuutta”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Viime viikon aikana runsaasti negatiivista julkisuutta rengastestien manipuloinnista saanut Nokian Renkaat on ajankohtainen yritys monella tapaa.

Kauppalehti kertoi ensin, että Nokian Renkaat on vuosien ajan manipuloinut rengastestien tuloksia. Yhtiö on lehden mukaan lähettänyt lehtien testeihin renkaita, joiden ominaisuuksia on paranneltu.

Kauppalehden mukaan järjestelmällinen testimanipulointi alkoi nykyisen toimitusjohtajan edeltäjän, sittemmin Portugaliin eläkkeelle muuttaneen Kim Granin neljätoista vuotta kestäneellä valtakaudella.

Helsingin Sanomien mukaan Nokian Renkaiden edellinen toimitusjohtaja sai optioilla yli 15 miljoonaa euroa kymmenvuotiskaudella 2005-2014. HS:n selvityksen mukaan optiot muodostivat noin 80 prosenttia Granin verotetuista 21 miljoonan euron kokonaisansioista 2005–2014.

Lehti kertoi myös, että Gran myi kaikki omistuksensa yhtiöstä ennen manipuloinnin paljastumista.

Nokian Renkaat arvioi puolestaan maanantaina, ettei asiakkaiden vahingonkorvauksille ole perusteita. Yhtiö kertoi tiedotteessa, että jos kuluttaja on hankkinut renkaat viime vuosina testituloksien perusteella, hän on saanut kaupasta ominaisuuksiltaan testien tasoiset renkaat.

Nyt työmarkkinoilla koetetaan parhaillaan päästä sopuun muun muassa paikallisen sopimisen edistämisestä ja laajemmin työmarkkina- ja kilpailukykyratkaisusta. Nokian Renkaat on ollut tässäkin aiheessa esillä kuluvana vuonna. Yritys tiedotti tammikuun lopussa, että Nokian Renkailla on sovittu paikallisesti henkilöstön työaikajoustoista lähivuosiksi.

Jatkossa tuotannon viikkotyöaika vaihtelee kysynnän mukaisesti eri vuodenaikoina. Käytännössä työtä tehdään vähemmän vuodenvaihteessa ja enemmän ennen renkaanvaihtosesonkeja.

– Rengasmarkkinoilla hankinnat tehdään yhä lähempänä sesonkia ja tämä vaikuttaa yleisesti myös renkaiden tuotantoon. On tärkeää, että tuotannon määrää voidaan säätää kysyntää vastaavaksi siten, ettei tehtaan työntekijöitä tarvitse lomauttaa, sanoi Nokian Renkaiden nykyinen toimitusjohtaja Ari Lehtoranta tuolloin.

– Vuorotyö on aina rankkaa ja maailman parhaiden renkaiden tekeminen vaatii tarkkuutta. Kiitän Nokian tehtaamme henkilökuntaa että he ovat tässä tilanteessa valmiita lisäämään työnteon joustavuutta, Lehtoranta jatkoi.

Tiedotteen mukaan tehtaalla on voimassa työsuhdeturvasopimuksen ajan, jolloin ei tehdä lomautuksia eikä irtisanomisia tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Sopimus on voimassa 30.6.2018 saakka.

AVAINSANAT

HS: Hallitus kaavailee veroratkaisua, joka oli viimeksi käytössä vuonna 1992

Yritysverotuksessa saatetaan ottaa uudelleen käyttöön niin sanottu investointivaraus, kertoo Helsingin Sanomat. Muutoksella olisi tarkoitus edistää yritysten investointeja ja tätä myötä nopeuttaa talouskasvua ja parantaa työllisyyttä.

Lehden mukaan keskusta kannattaa investointivarauksen käyttöönottoa. Puolue toivoisi, että uudistus toteutuisi jo vuodenvaihteessa. Kokoomus puolestaan haluaisi lykätä asiaa ensi kevään kehysriiheen. Perussuomalaisille uudistus käy todennäköisesti.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus päättää asiasta budjettiriihessä elokuun lopussa.

HS:n mukaan investointivarauksen käyttöönotto voisi leikata yhteisöveron tuottoa neljänneksellä ensimmäisinä vuosina.

Suomessa investointivaraus oli viimeksi käytössä vuonna 1992.

Keskustelua aiheesta

Länsimetro ja Jorvin uusi sairaala: Harakka nostaa pöydälle Espoon miljoonaskandaalien todellisen vaaranpaikan

Kirjoittaja on kansanedustaja ja sd-ryhmän verovastaava.
– Esimakua sotesta, valitettavasti, SDP:n Timo Harakka varoittaa.

– Jorvin sairaalan myöhästymiseen ja kustannusten ylitykset osoittavat soten vaaranpaikan. Veronmaksajat eivät voi valvoa yhtiöitettyä tuotantoa, jota julkisuuslaki ei koske, varoittaa Uudenmaan kansanedustaja Timo Harakka (sd).

Ylen uutisten (25.7.) mukaan Jorvin uuden sairaalan käyttöönotto on myöhästymässä ainakin vuodella. Hinta on ylittymässä kymmenillä miljoonilla euroilla. Kaupunki ja rakennuttaja ovat riidoissa kustannuksista.

Yhtälö kalskahtaa tutulta viime kuukausien Länsimetro-uutisointia seuranneen espoolaisen korvissa. Länsimetron viivästymisen maksumiehet ja vastuulliset ovat yhä auki.

– Kuten Länsimetron tapauksessa, laskun maksajat eli kaupunkilaiset eivät voi valvoa, kuinka huolellisesti heidän edustajansa ovat toimineet. Jorvin kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja kieltäytyy luovuttamasta hallituksen pöytäkirjoja, koska julkisuuslaki ei koske osakeyhtiöitä. Yhtiöittäminen heikentää demokratiaa ja tulee kalliiksi. Esimakua sotesta, valitettavasti, Harakka varoittaa.

Hän muistuttaa, että sosialidemokraatit torjuvat hallituksen aikeet yhtiöittää kaikki sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotanto – myös julkisen vallan ja järjestöjen nykyiset palvelut.

Malli ei Harakan mukaan ota huomioon varsinkin sosiaalityössä arvokasta vapaaehtoistyön panosta.

– Vielä suurempi ongelma on, että yhtiöittäminen piilottaa miljardipäätökset julkisuudelta ja veronmaksajien valvonnalta.

– Hallituksen lupaama kolmen miljardin säästö kääntyy vähintään saman luokan lisäkuluksi. Kun päättäjät eivät joudu kantamaan todellista vastuuta, kustannukset karkaavat. Hallituksen sote on rahareikä.

Yhtiöittäminen hävittää vastuun ja heikentää avoimuutta.

– Hallitus ei saa luvattuja säästöjä muuten kuin heikentämällä palveluita, eli konsulttikielellä ”palvelulupausta tarkistamalla”, Harakka sanoo.

– Perustuslaki kuitenkin säätää kansalaisen oikeudet peruspalveluihin. Siitä sosialidemokraatit eivät anna periksi.

Lähes 30 vuoden kokemus yrityshallinnosta kertoo Harakalle, että osakeyhtiölaki ja julkisuuslaki ovat selkeässä ristiriidassa.

– Osakeyhtiön hallituksen jäsen on vastuussa osakkeenomistajille, ei kansalaisille. Huomattava henkilökohtainen korvausvastuu estää häntä tuomasta esiin epäkohtia, jotka ovat ahtaasti tulkiten yhtiön edun vastaisia. Kun yhtiövaltaa järjestelmällisesti kasvatetaan, ihmisten kannalta tärkeimmät päätökset salataan, eikä niistä käydä avointa kansalaiskeskustelua.

Harakan mukaan yhtiövallassa äänestäjille vastuullisten päättäjien yläpuolelle nousee hallitusammattilaisten ja konsulttien kovapalkkainen rälssi, joka toimii salaisuuden suojissa veronmaksajien ja palveluiden käyttäjien edusta piittaamatta.

– Julkisen vastuun siirtäminen yhtiövaltaan on kautta maailman oikeiston ideologinen hanke – jota Sipilän hallituskin toteuttaa niin liikenteessä, sotessa kuin koulutuksessa.

Sosialidemokraattien vaihtoehto on Harakan sanoin fiksu julkinen valta, joka huolehtii tasa-arvoisista palveluista tehokkaasti, yhteistyössä innovatiivisten yritysten kanssa.

– Kansalaisten osallistumista vahvistetaan, ei heikennetä, hän linjaa.

Miesten työllisyys kohenee – naisten laskee

Kuva: Anna-Liisa Blomberg
super001
Naisten työllisyys on laskussa.

Työttömyys on edelleen vähentynyt vuoden takaisesta, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta. Työttömyysaste oli kesäkuussa 9,3 prosenttia, kun se viime vuoden kesäkuussa oli tasan 10 prosenttia.

Työttömiä oli noin 264 000. Heistä miehiä oli 126 000 ja naisia 137 000.

Toisella neljänneksellä työttömyysaste oli 10,0 prosenttia, kun vuotta aiemmin huhti-kesäkuussa se oli 10,7 prosenttia.

Työllisiä oli Tilastokeskuksen mukaan 33 000 enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Työllisiä miehiä oli 42 000 enemmän ja naisia 10 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin kesäkuussa.

Työvoiman ulkopuolella olevia oli 1 357 000 henkilöä eli 15 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yle: Nokia kärähti halpatyövoiman käytöstä – asiantuntijan palkka alimmillaan 750 euroa/kk

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Headquarters of Finnish telecommunications company Nokia in Espoo, Finland on Wednesday, 10th February, 2016. Nokia unveils its 2015 results on Thursday. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Nokia on jäänyt Yle Uutisten mukaan kiinni halpatyövoiman käytöstä Suomessa.

Yhtiö on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta huomautuksen lähes sadan ulkomaisten tytäryhtiöidensä työntekijän palkkasyrjinnästä.

Ylen uutisen mukaan intialaiset, kiinalaiset ja puolalaiset työntekijät työskentelivät Suomessa tuotekehityksen suunnittelutehtävissä vuosina 2014–2015. Aluehallintovirasto havaitsi, että ulkomaisia työntekijöitä työskenteli Suomessa Nokian palveluksessa alimmillaan noin 750 euron kuukausipalkalla.

Jutun mukaan Nokia myöntää saaneensa viranomaiselta huomautuksen, mutta kiistää toimineensa tarkoituksellisesti väärin.

Insinööriliitto on huolestunut.

– Me emme tietenkään hyväksy sitä, että Suomeen tullaan tekemään työtä polkuhintaan tai muuten huonoilla työehdoilla. Lakihan lähtee siitä, että tänne erityisasiantuntijoina tulevilla henkilöillä pitäisi olla samat työehdot kuin suomalaisilla työntekijöillä, liiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo Ylelle.

Nokia kommentoi juttua sähköpostitse.

– Kyse ei missään nimessä ole siitä, että Nokia haluaisi vaihtaa suomalaisen työvoiman ulkomailla tehtävään työhön, yhtiö vakuuttaa Ylelle sähköpostitse antamassaan lausunnossa.

Nokian mukaan huomautuksen syynä oli yhtiön virheellinen käsitys siitä, mitkä kaikki erät lasketaan kuuluvan kokonaiskompensaatioon.

Jos nämä kaksi ehtoa toteutuvat, Anttila-asiakas saa verkkokaupoista tilatut tavarat

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
LKS 20160725 - Anttila -tavaratalo Myyrmanni kauppakeskuksessa Vantaalla 31. maaliskuuta 2014. Kesko on päättänyt sulkea kahdeksan Anttila-tavarataloa, joissa työskentelee yhteensä noin 210 työntekijää. Myyrmannin Anttila on suljettavien listalla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Asiakkaat saavat osan Anttilan verkkokaupoista tilatuista tuotteista.

Anttilan konkurssipesä luovuttaa asiakkaille Anttila.com- ja Kodin1.com -verkkokaupoista tilatut tavarat, jos toimitustapana on nouto tavarataloista. Ehtona on myös, että asiakkaalle on ehtinyt lähteä sähköinen ilmoitus tuotteen saapumisesta valittuun tavarataloon, kertoo Anttilan konkurssipesä.

Sen sijaan tilattu tuote ei ole noudettavissa, jos asiakas ei ole saanut asiasta sähköistä ilmoitusta.

Ehdot täyttävien tuotteiden luovutus alkaa huomisaamuna tavaratalojen auettua.

Anttilan pesänhoitaja on konkurssin alkaessa katsonut, että ennen konkurssia tilattuja ja tavarataloissa noutoa odottavia tuotteita ei ole voinut luovuttaa ennen kuin mahdollisuudet luovuttaa ne on huolellisesti selvitetty.

Nyt selvityksiä on tehty, ja pesänhoitaja on päättänyt, että Anttilan konkurssipesä luovuttaa asiakkaille verkkokaupoista tilatut tuotteet, jotka on merkitty asiakkaille kuuluviksi ja siirretty tavarataloihin luovutusta varten.

Konkurssipesä pyytää kuitenkin huomioimaan, ettei konkurssipesä ota vastuuta tuotteiden mahdollisista virheistä. Tuotteilla ei ole myöskään vaihto- tai palautusoikeutta.