Politiikka

”Noloa” — eilinen jupakka syveni eduskunnassa — ”Suurin uutinen on se, että vihreät leikkaisi koulutuksesta”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Eduskunnan kyselytunnilla jatkettiin torstaina jo päivää aikaisemmin alkanuta jupakkaa vihreiden vaihtoehtobudjetin koulutuspainotuksista. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toisti väitteen siitä, että vihreät leikkaisivat koulutuksesta.

Puheenjohtaja Ville Niinistö oli sanonut salissa hetkeä aiemmin, että puolueen varjobudjetti lisää koulutukseen 446 miljoonaa enemmän kuin hallitus.

— Sen lisäksi velvoitamme palauttamalla normit 209 miljoonaa euroa lisää kunnissa panostaa koulutukseen ja näin maksamme myös valtionosuudet.

Ministeri vastasi tähän huomauttamalla, kuinka vihreät on jo puolitoista vuotta julistanut, ettei se leikkaisi kulutuksesta.

— Tästä syystä eilinen keskustelu oli paljastava. Nimittäin teidän vaihtoehtobudjettinne, joka on kaikkien luettavissa, siinä on nähtävissä se, että vihreiden budjetissa on tosiasiallisia leikkauksia koulutukseen lähes 250 miljoonan euron edestä.

— Tämä oli minusta vaihtoehtobudjetinne suurin uutinen, että vihreät leikkaisi koulutuksesta.

Niinistö tulistui ministerin väitteestä.

—Tämä on hyvä korjata. Minua hämmentää, miten valtionvarainministeripuolue ei ymmärrä valtion ja kuntien budjetin eroa. Se on todella noloa.

— Vihreät palauttaa vaihtoehtobudjetissaan kaikki ne valtionosuudet, joita te leikkaatte ammatillisesta koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Sen lisäksi me edellytämme pienempiä ryhmäkokoja, me varmistamme täyden päivähoito-oikeuden esittämällä lakimuutoksia ja poistamalla sen esityksen mikä teillä on, että ammatillisen koulutuksen rahoitusosuutta leikataan. Tämä velvoittaa kuntia panostamaan lisää 209 miljoonaa koulutukseen, jonka te olette pakottamassa kuntien kurkusta alas.

Niinistö ihmetteli, että valtionvarainministeripuolue menee mukaan totuuden jälkeiseen politiikkaan.

Grahn-Laasonen vastasi sanomalla, että vihreiden varjobudjetista voivat kaikki lukea, ettei vihreät palauttaisi korkeakouluindeksiä.

— Se on teidän aiemman tulkinnan mukaan selkeä leikkaus.

Niinistö tivasi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.) myös anteeksipyyntöä hänen eilisestä lausunnostaan. Orpo sanoi eilen eduskunnassa:

— Jos minä nyt oikein olen ymmärtänyt, niin teidän varjobudjettinne pitää sisällään sen, että te hyväksytte 250 miljoonan euron säästöt koulutukseen. Te ette ole kompensoineen kokonaan ammatillisen koulutuksen säästöjä, ette varhaiskasvatuksen näitä mitoitusmuutoksia, ja se, mitä te lisäätte, on vähemmän kuin se, mikä on hallituksen kokonaismäärä, eli te hyväksytte säästöjä. Minusta te voisitte pyytää anteeksi ministeri Grahn-Laasoselta, jota te olette arvostelleet täällä vuoden koulutussäästöistä ja koulutuslupauksen pettämisestä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat