Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

Nordea ennustaa tälle vuodelle nollakasvua

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomen talouden kasvuennuste on tälle vuodelle yhä 0 prosenttia ja ensi vuodelle 1,0 prosenttia. Tämä ilmenee Nordean keskiviikkona julkistamasta talousennusteesta, joka pankin mukaan pysyi ennallaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Nordeasta arvioidaan, että talouden näkymät ovat tälle vuodelle hyvin kaksijakoiset. Kuluttajien luottamus talouteen on alamaissa ja ostovoima edelleen koetuksella, kun korkotaso pysyy korkeana. Toisaalta inflaatiopaineet ovat helpottamassa, kun energiahinnat kääntyvät laskuun. Lisäksi valtion energiatuet auttavat suurimpien sähkölaskujen saajia. Palkkojen odotetaan nousevan tänä vuonna viime vuotta nopeammin, ja vahva työllisyys tukee talouden aktiviteettia.

-  Korkojen nopea nousu ja kuluttajien heikko luottamus ovat näkyneet asuntomarkkinoilla kysynnän vaimenemisena ja hintojen laskuna. Asuntohintojen odotetaan laskevan vielä alkuvuonna, kun markkinoilla haetaan uutta tasapainoa kohonneen korkotason ympäristössä. Asuntokysynnän heikkeneminen alkaa näkyä tänä vuonna asuinrakentamisen hidastumisena, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen sanoo tiedotteessa.

NORDEAN mukaan maailmalla talousuutiset ovat viime aikoina yllättäneet pääosin positiivisesti ja on mahdollista, että maailmantalouden käänne parempaan on jo tapahtumassa.

-  Leuto talvi on vähentänyt selvästi energiakriisin haitallisia vaikutuksia euroalueella, ja Kiinan nopea avautuminen koronasulkujen jälkeen on palauttamassa maan ainakin hetkeksi maailmantalouden vahvaksi veturiksi, pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi tiedotteessa.

Nordeassa nähdään kuitenkin myös yhä riskejä maailmantaloudessa. Vaikka globaalit hintapaineet ovat jo kääntyneet laskuun, on työmarkkinatilanne kireä ja palkkapaineet vahvoja niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

-  Suuri kysymysmerkki on, kuinka jyrkästi inflaatio hidastuu ja saavuttaako se keskuspankkien tavoitetason. On yhä mahdollista, että rahapolitiikkaa joudutaan kiristämään ja talouskehitystä hidastamaan nyt odotettua enemmän, Koivu ennakoi.

Nordean mukaan Suomessa on julkisella taloudella edessään mittava sopeutusurakka. Pankki perustelee kantaansa sillä, että talouskasvun ennustettu katkeaminen rasittaa julkista taloutta. Samaan aikaan julkisen talouden menoja kasvattavat sosiaalietuuksiin tehdyt inflaationtarkistukset, julkisen sektorin palkankorotukset, kohonneet korkomenot sekä lisäpanostukset maanpuolustukseen. Lisäksi terveydenhuollon ja etenkin vanhustenhoidon menojen odotetaan kasvavan reilusti kahden seuraavan hallituskauden aikana.

-  Suomen julkinen talous on viritetty tasolle, jossa rahoitus on tasapainossa vain, jos taloudessa eletään korkeasuhdannetta ja korot ovat nollissa, arvioi Kostiainen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE