Talous

Nordea varoittaa: Seuraavalla hallituksella vaikeampaa kuin Sipilällä

LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN
LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN
LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Seuraava hallitus joutuu toimimaan selvästi vaikeammassa talousympäristössä kuin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus, Nordea ennustaa. Finanssikonsernin mukaan Suomen talous on jatkanut hyvää vetoaan, mutta kasvuvauhti on hidastumassa loppuvuotta kohti.

– Kasvu nojaa yhä enemmän kotimaiseen kulutukseen, jota tukevat positiivinen työllisyyskehitys ja palkkakehitys. Jatkoa ajatellen avainkysymyksiä on, kuinka pitkään euroalueen heikkous jatkuu ja kuinka vahvasti se heijastuu Suomeen, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi tiedotteessa.

Tilanne on haastava erityisesti Saksassa, joka on Suomen tärkein kauppakumppani.

Talouskatsauksen mukaan euroalueen rakenneuudistukset ovat pitkälti epäonnistuneet viime vuosina, eikä poliittisen kentän hajautuminen eurovaaleissa ainakaan helpota tilannetta. Muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uudistusohjelma on ajautunut vastatuuleen keltaliiviprotestien keskellä.

Kauppasodan ja brexitin kaltaiset epävarmuudet eivät ole poistuneet.

Viime aikoina maailmantaloudessa on kuitenkin ollut näkyvissä varovaisia merkkejä paremmasta, mutta kauppasodan ja brexitin kaltaiset epävarmuudet eivät ole poistuneet.

– Pelottavaa on se, ettei ratkaisuja maailmantaloutta vaivaaviin ongelmiin ole onnistuttu löytämään, ja samat epävarmuustekijät, jotka olivat pöydällä kuluvan vuoden alussa, heijastuvat edelleen talouskehitykseen, Koivu sanoo.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan teollisuuden uudet tilaukset ovat vajonneet Suomessa jo alemmaksi kuin kertaakaan sitten finanssikriisin.

Presidentti Donald Trumpin suunnittelemat autotullit syventäisivät euroalueen teollisuuden ahdinkoa.

– Tässä ympäristössä emme odota yhtään koronnostoa EKP:lta ennustehorisontissamme, Jan von Gerich kertoo.

Talouskasvuennusteensa Nordea pitää ennallaan 1,5 prosentissa ensi vuonna ja 1,0 prosentissa vuonna 2020.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat