Talous

Nordealle miljoonan euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus – Finanssivalvonnalta sanktioita myös kolmelle muulle yhtiölle

Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Finanssivalvonta määrää julkiset varoitukset ja seuraamusmaksut Nordea Bankille, Helsingin Seudun Osuuspankille, Alexandria Pankkiiriliikkeelle ja Investium Oy:lle.

Finanssivalvonta teki vuosina 2015–2016 tarkastuksen, jossa keskityttiin siihen, miten yli 70-vuotiaille ei-ammattimaisille oli myyty sijoitusrahastoja ja strukturoituja rahoitusvälineitä.

Tarkastuksessa havaittiin muun muassa useita laiminlyöntejä yhtiöiden velvollisuudessa hankkia riittävät tiedot asiakkaasta ja varmistua liiketoimien soveltuvuudesta.

Lisäksi yhtiöt eivät olleet dokumentoineet selonottovelvollisuutta asiakirjoihin siten, että tietojen avulla olisi voitu jälkikäteen todentaa tapahtumien kulku.

– Yhtiöt ovat tällä menettelyllään vaarantaneet Finanssivalvonnan valvonnan toimivuuden ja tehokkuuden, Finanssivalvonta toteaa päätöstiedotteessaan.

Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliikkeen merkittävimmät puutteet liittyivät asiakkaiden sijoitustavoitteiden sekä sijoituskokemuksen ja -tietämyksen selvittämiseen. Lisäksi havaittiin puutteita asiakkailta hankittavien tietojen ja soveltuvuusarviointien dokumentoinnissa. Nordea oli lisäksi sijoitusneuvonnassaan laiminlyönyt tunnistaa ja ehkäistä eturistiriitatilanteita.

Finanssivalvonta on määrännyt seuraavat hallinnolliset seuraamukset:

  • Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliikkeelle 1 000 000 euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus
  • Helsingin Seudun Osuuspankille 400 000 euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus
  • Alexandria Pankkiiriliike Oyj:lle 90 000 euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus
  • Investium Oy:lle 20 000 euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus

Finanssivalvonnan päätökset eivät ole lainvoimaisia. Yhtiöillä on oikeus valittaa 6.3.2017 annetuista päätöksistä markkinaoikeuteen 30 päivän aikana niiden tiedoksisaannista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat