Huvudnyheter

Nordiska socialdemokrater besökte Helsingfors under en historisk dag: ”Det känns stort”

Foto: Topi Lappalainen
Annette Lind och Gunilla Carlsson från Socialdemokraterna i Nordiska rådet besökte Helsingfors den 12 maj 2022.

Den 12 maj meddelade Finlands statsledning med ett gemensamt uttalande från presidenten och statsministern att en medlemsansökan till Nato måste lämnas in utan dröjsmål. Under den historiska dagen träffade ABL två företrädare för Socialdemokraterna i Nordiska rådet som råkade vara på besök för ett frukostmöte med riksdagens vice talman Antti Rinne.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Gunilla Carlsson är socialdemokratisk ledamot av Sveriges riksdag och Annette Lind ledamot av Folketinget i Danmark.

 

– Det känns stort att vara här idag på en historisk dag. Det känns extra mycket för att vi har samma process i Sverige, kommenterar Carlsson.

 

– Jag anser att det är en mycket historisk dag och jag har väntat på den här dagen riktigt länge, kommenterar Lind som var Nordiska rådets vicepresident 2021 och som är partiets talesperson i utrikespolitiska frågor.

 

Lind välkomnar Finland till försvarsalliansen och upplever beskedet från Finlands statsledning som förlösande med tanke på samarbetet.

 

– Vi har ett bra samarbete i Norden idag. Utifrån det försvarspolitiska samarbetet har Sverige och Finland ett bra samarbete. Utifrån det blir det kanske ingen skillnad om nu båda länderna säger ja till att gå med i Nato. Då blir vi del av en större familj, kommenterar Carlsson.

 

Lind betonar att socialdemokraternas ledande regeringsställning i hela Skandinavien förpliktar på många områden. Norden blir enligt henne ännu starkare om alla nordiska länderna är med i Nato.

 

– Vi är kända för välfärdssamhällen som vi har skapat i hela Norden, konstaterar Lind och lyfter fram den välfärdspolitiska kopplingen.

 

– Jag arbetar med försvars- och säkerhetspolitik samt utrikespolitik och där föreligger inga hinder för gemensamma militärövningar eller inköp. Vi har haft ett jättebra samarbete inom Nordefco. Det är spännande att se om Nordefco fortsätter när vi är alla med i alliansen. Jag hoppas att det kommer att fortsätta för att Nordefco har samarbete också inom civil beredskap. Det förpliktar oss till samarbete, säger Lind.

 

– Jag tänker också att det nordiska samarbetet är så mycket större än bara den här frågan. Jag tänker att det är viktigt att vi fortsätter samarbetet med att utveckla den nordiska välfärdsmodellen. Nu idag blir det kanske väldigt mycket fokus på Natofrågan och det säkerhetspolitiska samarbetet men för mig har det varit ett starkt samarbete också tidigare om inte i den här formen. Vi blir mer integrerade med varandra och hur ser vi till att våra medborgare känner att man är en nordist, frågar sig Carlsson som understryker vikten av att utveckla möjligheterna att röra sig mellan de nordiska länderna när det gäller arbete, studier och annat.

 

Gunilla Carlsson och Annette Lind togs emot av riksdagens vice talman Antti Rinne. (Foto: Birthe Lien)

 

Carlsson påpekar att pandemin synliggjorde hur integrerade vi egentligen är i Norden.

 

– Det är när vi stänger gränserna, då upptäcker vi vilka problem det blir. Det gäller speciellt de här gränsregionerna där man inte ens uppfattar att det finns en gräns. Man har sina vänner, man har sitt arbete, man handlar på andra sidan gränsen.

 

Enligt Carlsson är det viktigt att dra lärdomar av hur gränsområdena drabbades av att man stängde gränserna under pandemin.

 

– Det är viktigt att vi inte hamnar i den här situationen en gång till när det blir en annan kris, säger Carlsson.

 

– Den nordiska dagordningen ska spridas mer ut på de nationella dagordningarna. Det är mycket viktigt att Nordiska rådet inte är en institution i institutionen, säger Lind som menar att det gäller att vara en integrerad del av hela samhället. När man stiftar nationella lagar borde man ta hänsyn till vilka konsekvenser det har för det nordiska samarbetet.

 

Enligt Lind är många transportfrågor mycket centrala i det nordiska samarbetet för tillfället.

 

– Det finns kritiska infrastrukturfrågor som är helt nödvändiga nu, till exempel sådant som har med cybersäkerhet att göra. Men vi ska också värna om välfärdssamhället, konstaterar Lind.

 

– Vi har pratat mycket om samhällssäkerhet och beredskap och det är också ett resultat av inte minst pandemin, säger Carlsson som tar upp frågan om gemensam vaccinationsproduktion och hur man tillsammans kan förbereda sig inför andra slags kriser.

 

– Vi är relativt små länder i Norden men om vi går samman är vi så mycket starkare på så många olika sätt. Det är ett väldigt bra tillfälle när vi är det röda Norden, att arbeta för den socialdemokratiska tanken om en välfärdsmodell som ska vara bra för alla, avslutar Carlsson.

 

Annette Lind, Gunilla Carlsson, Marianne Laxén, Tero Shemeikka och Antton Rönnholm i Helsingfors den 12 maj 2022. (Foto: Birthe Lien)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE