Uutiset

”Nousun vauhdin pystymme määrittelemään itse” – Esko Vatanen patistaa demarit yhteiseen ajatteluun

Anna-Liisa Blomberg
Tamperelainen Esko Vatanen täyttää elokuun alussa 60 vuotta.
Anna-Liisa Blomberg
Tamperelainen Esko Vatanen täyttää elokuun alussa 60 vuotta.
Anna-Liisa Blomberg
Tamperelainen Esko Vatanen täyttää elokuun alussa 60 vuotta.

Tamperelainen Esko Vatanen puhuu mielellään työväenliikkeen kehityksestä ja tulevaisuudesta. Kolmannen polven sosialidemokraatti on seurannut yhteiskunnan ja liikkeen muutoksia niin SDP:n kuin ay-liikkeen tehtävissä.

– Olemme nyt aallon pohjalla, josta on vain yksi suunta. Nousun vauhdin pystymme määrittelemään itse. Tulevaisuudessakin tarvitaan solidaarista, kaikista huolta pitävää, erilaisuuden hyväksyvää ja kaikenlaisten ihmisten kehitystä tukevaa liikettä, hän sanoo.

Vatasen mielestä olisi tärkeä pohtia, mitkä liikkeen periaatteet tarkalleen ovat tässä maailman ajassa ja millainen on liikkeen, Suomen ja koko maapallon tulevaisuus. Vastuu on koko liikkeellä – yhdessä.

– Meidän pitäisi työväenliikkeenä olla yhtenäisempi ja luottaa poliittisessa agendassamme enemmän yhteiseen ajatteluun kuin siihen, että olisi jokin messias, joka voisi pelastaa tämän liikkeen, hän sanoo.

Keskustelun vetäjäksi

Vatasen mukaan oma linja olisi tärkeä löytää, koska tällä hetkellä monissa aiheissa muut vetävät keskustelua. Vatanen toivoo, että SDP paneutuisi nykyistä enemmän esimerkiksi globaaleihin kysymyksiin ja Eurooppa-politiikkaan.

– Työväenliikkeenä emme ole pystyneet luomaan vaihtoehtoa omalla Eurooppa-politiikallamme. Olemme vähän antautuneet käymään keskustelua muiden ehdoilla, Vatanen sanoo.

Vatasen mukaan puolueessa tarvitaan avointa ja laajaa keskustelua, jossa omasta poikkeavia mielipiteitä ei heti tyrmätä vääräoppisina. Jos tuloksena on tarkoitus syntyä tulevaisuuden hyvinvointivaltiota kuvaava periaateohjelma kolmessa vuodessa, on työ aloitettava jo tänä syksynä.

Tärkeänä Vatanen pitää myös sitä, että liikkeeseen saadaan lisää uusia ja nuoria jäseniä, joille annetaan tilaa ottaa valtaa itselleen.

– Nuorten kykyyyn kehittää maailmaa pitää mieluummin uskoa kuin estää – muutoinhan olisimme vieläkin niissä oloissa kuin olimme sotien jälkeen, Vatanen sanoo.

Esko Vatanen täyttää 60 vuotta 3.8.2017. Hänen haastattelunsa on julkaistu myös Demokraatin viikkolehden Syntymäpäivät -palstalla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat